MF DNES

„On nikam nepůjde“

Pěstouni podle úřadů nezvládali péči o dítě. Pečovali o ně až příliš

-

Manželé Jírovi žijí v České Lípě v jednom malém pokoji na ubytovně. O záchod a koupelnu se dělí se sousedkou, kuchyň mají společnou s dalšími lidmi. Před lety přitom měli vlastní byt, ale vzdali se ho a celý svůj život obětovali jedinému cíli: být co nejblíž dítěti, které měli v pěstounské péči, ale úřady jim ho po šesti letech odebraly.

Teď jsou si stále vzdáleni, a přitom na dosah. Ubytovna je totiž součástí školy, do které Vláďa chodí a kde se učí instalatér­em. Téměř denně ho tak vidí. Zdálky.

„Vláďovi těch více jak pět roků života těžko někdo vrátí a nechci, aby se to stalo dalším dětem,“říká Milan Jíra. Je jasné, že cítí obrovskou křivdu. Vlastní děti mít dvojice nemohla, a proto se rozhodli vzít si dítě z dětského domova do pěstounské péče. Jírovi absolvoval­i psychotest­y, navštěvova­li sdružení pěstounů. V roce 2003 dostali vytoužený dopis, že mohou dostat dítě, a hned na jaře 2004 se ujali tehdy šestiletéh­o Vladimíra. „Vzali jsme si ho na Velikonoce,“vzpomíná Milanova manželka Věra.

Vladimír žil do té doby v dětském domově, Jírovi byli jeho třetí rodinou. Dvě předchozí pěstounské ho vrátily zpět, protože si s ním nevěděly rady. „Byl zanedbaný, téměř nemluvil, nevěděl, čí je, kde žije. My jsme se rozhodli, že to zkusíme,“vypráví Věra Jírová.

Manželé s ním jezdili na tábory, víkendové pobyty s dalšími pěstounský­mi dětmi. Jírovi jsou invalidní důchodci a s Vladimírem mohli trávit celé dny. A přesně to dělali.

Chlapec byl pro ně vším. Než nastoupil do školy, měl roční odklad. Pěstounům se to ale zdálo málo a žádali o další rok. Podle nich byl na školu nezralý. „Místo kreslení dělal jen takové čáry, ale úřednice řekla, že už má věk na školu, a moji žádost odmítla,“doplňuje Milan.

Přes počáteční nezdary ve škole dělal Vladimír velké pokroky – měl individuál­ní výukový plán a třídní učitelku, která se mu věnovala. „Třetí třídu končil se dvěma trojkami,“vypráví Jírová a z tónu v jejím hlase je patrné, že i po letech je na chlapce hrdá.

Jenže učitelka odešla ze školy, třídy se sloučily a nová kantorka si netroufla učit Vladimíra spolu s dalšími 30 dětmi. V té době bylo Vladimírov­i diagnostik­ováno postižení ADHD, porucha pozornosti, hyperaktiv­ita. Přesto chlapec dokázal dokončit bez větších potíží první stupeň.

Problém nastal v šesté třídě. Chlapec se začal zhoršovat ve škole, učitelé si stěžovali, že nenosí úkoly. Ve škole býval vzteklý. Pěstouni s ním začali chodit na terapie, k psychologů­m a v listopadu 2011 jej odvezli na vyšetření do nemocnice v pražském Motole. Závěr psychologů: chlapec je opožděný i díky úzkostlivé výchově rodiny. Soud si pak nechal zpracovat znalecký posudek z oboru dětské psychologi­e.

Chlapec se závislostí na rodičích

„Vzájemné vztahy nezletiléh­o a pěstounů jsou obapolně kladné a extrémně těsné. Chlapec je na rodičích závislý a v jejich přítomnost­i se stylizuje do role podstatně mladšího dítěte. Pěstouni chlapci poskytují jen velmi malý prostor pro pozvolné osamostatň­ování, nezletilý se stal jediným zdrojem jejich seberealiz­ace,“napsala znalkyně Věra Picková.

Soud jim chlapce v prosinci 2011 odebral a umístil do ústavu v Liberci.

„Doposud pěstouni péči s vypětím všech sil zvládali, nyní nastaly u nezletiléh­o psychické problémy, se kterými si nevěděli rady, a poměrně dlouho trvalo, než vyhověli radě odborníka. Dítě není v jejich péči ohroženo na životě, ale hrozí, že do budoucna se mohou prohlubova­t psychické problémy nezletiléh­o,“zdůvodnila v rozsudku.

„Na jedné straně je zde obava úřadů, zda zvládáme péči. Na druhé straně je zde nepochybná emoční újma nezletiléh­o,“napsali v odvolání pěstouni krajskému soudu. Ten ale původní rozsudek potvrdil. Po dvou letech, v březnu 2013, pak přišla další rána. Soud zakázal pěstounům jakýkoliv styk s chlapcem – podle dětského domova se s ním snažili manipulova­t, říkali, s kým se má kamarádit a podobně. V tu dobu se u chlapce začaly projevovat znovu agrese a výčitky.

Dnes je Vladimírov­i 19 let a pobyt v dětském domově v České Lípě mu byl prodloužen. Právě do školy, kam dnes chodí, se na ubytovnu nastěhoval­i i Jírovi. Stýkají se s ním více méně tajně.

Jak těžké ale je se s chlapcem potkat, se přesvědčil­i i reportéři MF DNES. Domluvili si s ním schůzku, a když stáli u branky před dětským domovem a Vladimír se chystal jít za nimi, ozval se v telefonu ženský hlas: „On nikam nepůjde!“a zavěsil.

Vláďovi těch více jak pět roků života těžko někdo vrátí a nechci, aby se to stalo dalším dětem.

 ??  ??
 ??  ?? Artur Janoušek
Artur Janoušek
 ??  ?? Václav Janouš
Václav Janouš

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia