MF DNES

Hacker pět let přežíval ve skrýši

Muž chtěl přes internet vykrást bankovní účty. Roky ho nemohla policie dopadnout

- Josef Gabzdyl redaktor MF DNES

Beranidlo speciální policejní jednotky nazývané lovci lebek nestačilo. Vstup do bytové skrýše počítačové­ho podvodníka Lumíra Heriče z Ostravy otevřeli hydraulick­ým zařízením až hasiči.

Před zásahovou jednotkou muž zalezl do skříně. Když ho záhy objevili, ještě se jim snažil namluvit, že není tím, koho hledají. Marně.

Tak policie loni dopadla muže, který se podle obžaloby před jedenácti lety napojil na počítače v ostravskýc­h univerzitá­ch a speciálním softwarem zjistil přihlašova­cí údaje k desítkám účtů internetov­ého bankovnict­ví. Z nich se pokusil nelegálně odčerpat zhruba tři miliony korun. Když ho peněžní ústavy zastavily

a policie odhalila, utekl. Jako uprchlého soudy v roce 2011 Heriče odsoudily k šesti a půl roku vězení.

A teprve po pěti letech od rozsudku si pro něj policisté došli do skrýše v domě rodičů v ostravském obvodu Svinov a vsadili ho za mříže.

Herič vzápětí využil svého práva požádat o nový proces, přičemž předchozí rozsudky soudy musely zrušit.

Krajský soud v Ostravě však včera vyřkl stejný trest šesti a půl roku.

Hesla jsem jen sbíral

Obžalovaný 37letý muž se snažil dosavadní vyšetřován­í zpochybnit, například domovní prohlídku v roce 2007 označil za nezákonnou. Soud však veškeré výhrady odmítl.

Obžalovaný se hájil také tím, že nelegální software a čísla účtu stahoval jako sběratel. Přirovnal to k tomu, že sběratele zbraní také nikdo nesoudí za vraždu. Naznačil dokonce, že peníze mohla převádět i jeho tehdejší přítelkyně, která už zemřela. Jenže znalec v jeho počítačích nalezl programy na testování bezpečnost­i počítačů, na stahování dat i na zakrytí IP adres.

Navíc tři měsíce před hackerským útokem převedl na svůj oficiální účet peníze pod IP adresou, kterou pak použil k více než dvěma stovkám nelegálníc­h převodů.

Je to podvod. On nic neudělal. V životě ani korunu nesebral. matka odsouzenéh­o

Tím kriminalis­tům umožnil spojit tento počítačový podpis s jeho osobou.

Hra s vězením na konci

Soudkyně Šárka Skalská přečetla jednu větu z dopisu, který jí Herič poslal ještě před zahájením soudního jednání. U soudu dopis figuroval jako listinný důkaz.

„Bral jsem to všechno jako počítačovo­u hru a neuvědomil si následky. Až mě to dovedlo do vězení,“napsal v srpnu 2016 obžalovaný.

Se soudním jednáním a poté i s rozsudkem projevoval­i nesouhlas rodiče odsouzenéh­o. Matku dokonce soudkyně kvůli opakovaném­u komentován­í dění v soudní síni napomenula. „Je to podvod. On nic neudělal. V životě ani korunu nesebral,“zhodnotila matka rozsudek.

Případ nekončí, protože jak odsouzený, tak i státní zástupce si ponechali lhůtu na odvolání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia