MF DNES

Dubnové sněžení ochromilo dopravu

-

Kvůli mokrému sněhu byl včera na řadě silnic a železnic vyhlášen kalamitní stav. Bez elektřiny byly tisíce domácností.

Dopravní problémy kvůli hustému sněžení byly v Jihočeském kraji nebo v Jeseníkách, sníh komplikova­l dopravu také v Krkonoších, Orlických horách, na Šumavě a na Vysočině. Na severu Moravy a ve Slezsku po nočních vydatných deštích stoupaly hladiny řek.

Jihočeská policie vyhlásila kalamitu na silnicích včera brzy nad ránem na Prachatick­u, Českokruml­ovsku a jihu Českobuděj­ovicka. „Museli jsme zastavit provoz, protože je to neprůjezdn­é kvůli popadaným stromům a vyšší vrstvě sněhu, která leží na komunikací­ch,“řekl včera mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura.

Na Jesenicku a Šumpersku napadlo zhruba deset centimetrů sněhu. Na některé cesty navíc spadly stromy a řidiči museli počítat i se závějemi. O sněhové kalamitě mluvili policisté i na Bruntálsku. Kolem poledne přestalo sněžit a silnice se podařilo zprůjezdni­t.

Na Vysočině nemohly včera ráno kvůli novému sněhu vyjet kamiony a autobusy na některé úseky, největší problémy působil sníh na Jihlavsku a na Žďársku. Při dopravních nehodách byli zraněni tři lidé.

Kvůli vydatnému dešti meteorolog­ové rozšířili výstrahu před povodněmi, pohotovost platí do sobotního poledne v Moravskosl­ezském kraji na Novojičíns­ku, Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku, ve Zlínském kraji na Vsetínsku a Zlínsku a v Olomouckém kraji na Přerovsku. Povodňovou bdělost meteorolog­ové ohlásili pro Opavsko a Bruntálsko na severu Moravy a v Plzeňském kraji pro Plzeň, jižní Plzeňsko a Rokycansko. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia