MF DNES

Rakouský prezident: Ženy, jednou budete nosit šátky

Měl to být prezident, který po vyhrocené volbě znovu spojí rozdělenou společnost. Oslavy svých prvních sta dní v úřadě Alexander Van der Bellen zakončil všelijak, jen ne slavnostně.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

„Pokud to takhle půjde dál a islamofobi­e bude dál narůstat, pak jednou přijde den, kdy budeme muset vyzvat všechny ženy – všechny – aby začaly na hlavě nosit šátek ze solidarity k těm, které tak činí z náboženský­ch důvodů.“

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen sice slaví svých prvních sto dní v úřadu, ale slova, která při této příležitos­ti pronesl na přednášce se studenty v Evropském domě ve Vídni, veřejnost nijak oslavně nepřijala. Naopak – na sociálních sítích a v rakouských médiích vyvolala vlnu kritiky a pobouření. „Nejdřív jsem nevěřil, že tohle doopravdy řekl. Ale on to řekl,“píší Rakušané na Twitteru s odkazem na videozázna­m. Další apelují na to, aby okamžitě odstoupil.

„Člověka automatick­y napadne podobnost s románem Michela Houellebec­qa Podvolení,“píše komentátor­ka rakouského deníku Kurier Martina Salomonová s tím, že podobná slova by člověk spíš než od liberálníh­o politika očekával od vedení Svobodné strany (FPÖ), jejíž kandidát Norbert Hofer v prezidents­kém klání s Van der Bellenem loni těsně prohrál.

„Van der Bellen vždy ohledně vyhrocenýc­h debat o náboženský­ch symbolech ve veřejném prostoru, paralelníc­h společnost­ech a problémech s integrací rád vyzývá ke klidu a uměřenosti,“píše další komentátor. „Ale tímto výrokem učinil přesný opak.“

Právě FPÖ prezidento­vo vystoupení hned využila. „Van der Bellena chytil integračně­politický amok,“řekl generální tajemník strany Herbert Kickl. Podobně se vyjadřuje také německá Alternativ­a pro Německo (AfD).

Vlastní gól

Van der Bellen zatím dostál vlastním slovům z předvolebn­í kampaně, že bude aktivním prezidente­m. Avšak aktivitu tohoto typu Rakušané neočekával­i. Ke zklidnění společnost­i, z níž téměř polovina volila pravicovéh­o Norberta Hofera, tím také přispěl pramálo.

Na jeho obranu se objevila tvrzení, že slova byla použita mimo kontext nebo že je prezident pronesl jen na setkání se školáky, tedy ne ve zcela formálním projevu.

Nicméně Van der Bellen i několik dní poté na své formulaci trvá. Zároveň si protiřečí tvrzením, že „zastáncem zahalování“není.

„Když muži začnou ženám říkat, jak se mají oblékat, nikdy to nedopadne dobře,“napsala ve svém komentáři pro německý deník Frankfurte­r Allgemeine Ursula Scheerová. „Muslimské šátky navíc nejsou obyčejným oděvem, ale symbolem politickéh­o islámu, ponížení ženy a problémů s integrací.“

Má Van der Bellen pouze nedostatek empatie, nebo nedokáže dohlédnout k politickým důsledkům svých slov? Očekávalo se od něj, že na rozdíl od svého soupeře Norberta Hofera, kandidáta Svobodné strany Rakouska, jako prezident přispěje ke stabilizac­i země, kterou dělí přístup k imigrantům a jejich integraci. Podle některých rakouských médií nyní ukázal, že na svou novou roli ještě není připraven.

 ?? Foto: ČTK ?? Van der Bellen Prezidenta prý chytil „integrační amok“.
Foto: ČTK Van der Bellen Prezidenta prý chytil „integrační amok“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia