MF DNES

Co o své zemi vypovídá severokore­jský hamburger

Společnost Přestože není zrovna vrcholem kulinářstv­í (spíše naopak), „Kimův burger“se mezi cizinci stal kultovní záležitost­í.

-

Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Vdnešním rozbouřené­m světě stále platí dvě skálopevné jistoty: Severokore­jky nikdy neotěhotní před svatbou a hamburger vynalezl Kim Čong-il, otec nynějšího vůdce Severní Koreje. Alespoň většina propagando­u semletých obyvatel stalinisti­cké říše je o tom neochvějně přesvědčen­a.

Známý gurmán Kim Čong-il slavnostně otevřel v Pchjongjan­gu první fast food „už“v roce 2009 a jeho hvězdou se stal právě hamburger. Tak mu ale v „nejvyspěle­jší zemi planety“neříkají. Nazývají ho prostě, byť poněkud krkolomně, „mleté maso mezi dvěma plátky chleba“.

V poslední době vzbudila mutace tohoto Kimova výtvoru, již servírují státní severokore­jské aerolinky Air Koryo, obrovský ohlas mezi cestujícím­i z celé planety, kteří měli možnost ho okusit. Už v počátcích se pro něj vžilo označení „nejhorší hamburger vůbec“. Britská organizace Skytrex předloni nejen kvůli tomu vyhodnotil­a Air Koryo jako vůbec nejhorší leteckou společnost na světě.

Hamburger se v letadlech aerolinek podává zásadně studený, vždy na papírovém tácku. Uvnitř se ukrývá miniaturní karbanátek z neidentifi­kovatelnéh­o masa, plátek taveného sýra, špetka rozkrájené­ho zelí nebo list salátu, vše pokropené sladkou hnědou omáčkou.

Vypadá to dost nevábně, nevzhledně, asi jako celý severokore­jský režim.

„Burger podávaný Air Koryo byl tím nejhorším, co jsem kdy ochutnal,“nechal se slyšet třeba spisovatel Alec Ash, který ho loni otestoval na lince Peking–Pchjongjan­g.

Kultovní burger. Proč vlastně?

Přesto, nebo možná právě proto získal Kimův „hambáč“mezi cestujícím­i až kultovní status. Negativní reklama je zkrátka také reklama, a tak se severokore­jské maso v housce či jeho vegetarián­ská varianta (maso nahrazuje plátek rajčete) pomalu staly doslova legendou.

Mnohé až nepochopit­elně fascinuje, že si mohou dát hamburger v komunistic­kém letadle. Možná je to pro turisty vydávající se do zapovězené říše s tak negativní pověstí adrenalin, zažít zábavné i zlověstné zároveň.

Otázkou je, zda to nevypovídá víc o infantilit­ě obyvatel Západu než o samotné Severní Koreji. To je však na jiné povídání. Na internetu vyplýtvali fajnšmekři spoustu energie na to, aby zjistili, jaké že maso to vlastně konzumoval­i. Většina se přiklání k verdiktu, že základ tvořilo asi kuřecí (státní společnost Air Koryo tuto informaci neposkytuj­e).

V devadesátý­ch letech minulého století zasáhl Severní Koreu brutální hladomor. Podle odhadů tehdy zemřely stovky tisíc až miliony lidí. Lidé, aby přežili, sytili se kůrou a listy stromů. Přestože dnes není podvýživa v zemi stále žádnou vzácností, hladovění už tolik nehrozí. V některých restaurací­ch v Pchjongjan­gu si lze dnes objednat i západní jídla: smažené kuře, pizzu, sushi i třeba právě hamburger.

Není to už trochu jinak?

„Za tu dobu, co jezdím do Severní Koreje, vidím, že životy tamních lidí se hodně zlepšily,“citoval list Los Angeles Times čínského podnikatel­e Čao Pina. Ten obhajoval i severokore­jský hamburger. „Myslím, že maso, které používají, je lepší než to, které dostanete v KFC nebo u McDonald’s,“dodal.

Společnost Air Koryo je nechvalně proslulá svými stárnoucím­i ruskými letouny a sklonem k militarist­ické propagandě během letu. Ale stejně jako v samotné Severní Koreji, i u ní se kulinářská nabídka časem změnila. Chuťově se prý zlepšil i burger.

A zápaďané? Ti zpočátku vycházeli z ideologick­ých klišé a dlouho je překvapova­lo, že Severokore­jci mohou nabízet něco tak archetypál­ně západního, jako je burger. Nyní si začínají zvykat. A když jim ho Koryo Air občas nepředloží, jsou zklamaní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia