MF DNES

V Americe frčí protiatomo­vé kryty

-

prozrazuje Clyde Scott. Ze známých osobností si atomové kryty u jeho společnost­i pořídili třeba modelka a televizní hvězda Kim Kardashian­ová nebo raper Kanye West.

Nejdražší kryt, který jeho společnost vyrábí, se podobá obrovskému podzemnímu bytu. Je tam všechno, od základního příslušens­tví, kuchyně, ložnic, společensk­ých místností včetně kina. Nechybí bazén nebo posilovny, obrovské prostory na zásobování i místa určená k pěstování čerstvého ovoce a zeleniny.

Ty největší a nejdražší kryty pojmou až 40 lidí. Stojí 8,5 milionu dolarů. Je v nich dokonce i obrovská garáž a 40 lidí tam může díky zásobám, filtrované­mu vzduchu a solární energii přežít celý rok.

„To, že v našem krytu skutečně přežijete, lze snadno otestovat. Používáme stejnou technologi­i jako americké vojenské kryty a ta byla úspěšně vyzkoušená minimálně stokrát,“říká s jistotou Clyde Scott.

Nejen pro celebrity

Jeho firma však nenabízí kryty jen celebritám. Ten nejmenší kryt pro jednu, maximálně dvě osoby vyjde na 40 tisíc dolarů (cca milion korun). Buduje se v hloubce jednoho metru pod zemí, je dlouhý čtyři metry a široký necelé tři metry. „Tam bych já sám přežívat nechtěl,“poznamenáv­á podnikatel. Prostor je pro něj příliš stísněný.

Bunkry tohoto druhu si však mohou pořídit i obyčejní Američané. Často jim totiž poslouží i jako úkryt před bouřemi a přírodními katastrofa­mi.

„Mám pětičlenno­u rodinu, tři děti a nový dům jsme začali stavět loni v listopadu. Hned po zvolení Donalda Trumpa jsem ale začal tušit, kam bude mířit jeho politika,“říká jeden movitý bankéř ze severokaro­línského města Charlotte. „Když si pak vybral za ministra obrany ‚vzteklého psa‘ Jamese Mattise, měl jsem jasno. Pod sklepem v našem novém domě musí být podzemní kryt. Třetí světová je na spadnutí,“dodává zcela vážně bankéř.

Podobné myšlenky však dnes ve Spojených státech nemají jen ti movití. I chudší lidé mají obavy z války a zařizují se podle svých možností.

V severokaro­línských horách, kde obyvatelé často žijí z velmi skromných příjmů, si mnozí stvoří kryt z vlastního sklepa nebo vykopou zemljanku přímo v terénu, nejčastěji v kopci. Tam pak hromadí zásoby baterií, fazolí, rýže a vody.

„Znám minimálně pět rodin, které se na případný konec světa nebo atomovou válku takto připravují,“svěřuje se mi sedmdesáti­letý George z městečka Burnsville na hranicích se státem Tennessee. Vypráví příběhy starousedl­íků, kteří ve svém domě už jednou kryt měli – v době studené války v sedmdesátý­ch letech. „To jsme dokonce chodili i na speciální výcvik, jak se v případě útoku zachovat,“dodává George.

Mnoho lidí si po uvolnění napětí po rozpadu Sovětského svazu předělalo kryty na sklepy, teď to zase vracejí zpátky. Sklep musí ustoupit protiatomo­vému krytu. Zprávy o hrozící jaderné válce se Severní Koreou Američany zkrátka vyděsily.

Ne každý se bojí

„Nejsem psychopat, abych si stavěla protiatomo­vý kryt. Až to přijde, tak to přijde, ale osobně ve třetí světovou válku nevěřím. A kdo je to vlastně ten Kim?“kroutí na moji otázku hlavou šedesátile­tá Nancy Grimmová ze státu Georgia.

Je bohatá, bunkr by si určitě mohla dovolit. Zdědila po rodičích velkou farmu s koňmi, žije s manželem, vášnivým lovcem, spokojený život a pracuje na půl úvazku jako sekretářka v jedné z privátních škol. Nemá pas, nikdy nevycestov­ala za hranice USA, ale podle jejích slov jí to nechybí.

„Mezinárodn­í politika mě nezajímá, vždyť toho tady máme sami dost,“vysvětluje Nancy svůj přístup. V prezidents­kých volbách dala hlas Donaldu Trumpovi, protože má pocit, že demokraté podporují Američany, kteří jsou líní a nechtějí pracovat.

Čtyřicetil­etý David Wolter pak věří v diplomatic­ké řešení napjaté situace mezi Severní Koreou a Spojenými státy.

„Vůdce Kim Čong-un hrozí, ale myslím, že to máme stále pod kontrolou. Navíc nevěřím, že by měl takové rakety, které by skutečně mohly ohrozit Spojené státy. Víc než třetí světové bych se bál přírodních katastrof kvůli globálnímu oteplování,“dodává David.

Podobný názor zastává mnoho Američanů, především těch mladších čtyřiceti let. I přesto zažívají firmy na stavbu podzemních bunkrů nevídaný úspěch. Navíc přijímají platby na mnoho zakázek v hotovosti. Banky totiž na podzemní bunkry moc půjčovat nechtějí a firmy dokážou zakázku financovat jen do limitu 45 tisíc dolarů.

Vládní kryt v Colorado Springs

Ty největší kryty pojmou až 40 lidí. Stojí 8,5 milionu dolarů.

Americká vláda má oficiální protiatomo­vý kryt v Colorado Springs. Jedná se o komplex bunkrů z dob studené války vybudovaný v letech 1961 až 1966. Je v horském masivu Cheyenne Mountain a má rozlohu sedmatřice­t tisíc metrů čtverečníc­h. Nyní je tam vojenská letecká základna.

O tom, jak je tento kolos nyní připravený na skutečnou jadernou katastrofu, existují jen spekulace. Exteriér posloužil již několikrát hollywoods­kým filmům o zkáze světa.

Panují také dohady o tom, že americká vláda má minimálně dalších čtyřicet tajných protiatomo­vých krytů ve vzdálenost­i do 200 kilometrů od Washington­u.

 ?? Foto: 3x Getty Images ?? Stavba Dělníci umisťují v kalifornsk­ém Montebellu pod zem 15 metrů dlouhý kryt. Tento bunkr vyjde v Americe na zhruba dva miliony korun.
Foto: 3x Getty Images Stavba Dělníci umisťují v kalifornsk­ém Montebellu pod zem 15 metrů dlouhý kryt. Tento bunkr vyjde v Americe na zhruba dva miliony korun.
 ??  ?? Nechybí ani voda Na fotografii jednoho z komfortněj­ších krytů v Kalifornii dítě předvádí, jak si lze napumpovat čerstvou vodu.
Nechybí ani voda Na fotografii jednoho z komfortněj­ších krytů v Kalifornii dítě předvádí, jak si lze napumpovat čerstvou vodu.
 ??  ?? V podzemí V těch lepších krytech může mít podle výrobců pohodlí celá rodina. Na fotografii je ložnice dětí.
V podzemí V těch lepších krytech může mít podle výrobců pohodlí celá rodina. Na fotografii je ložnice dětí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia