MF DNES

Krúpa útočil na Bakalu. Opět neúspěšně

- Aleš Černý redaktor MF DNES

Známý „nájezdnick­ý investor“Pavol Krúpa včera neměl úplně nejúspěšně­jší den. Z ruky mu vypadly hned dvě karty, které minoritní akcionář OKD považoval za trumfy ve své partii proti někdejšímu uhlobarono­vi Zdeňku Bakalovi. Tlak přes někdejší hornické byty Krúpovi nevyšel už poněkoliká­té.

Nejprve Krúpa prostředni­ctvím své firmy Arca Capital podal insolvenčn­í návrh na společnost Residomo, vlastníka 44 tisíc bývalých hornických bytů na Ostravsku.

Ráno návrh dorazil na soud, čímž oficiálně došlo k zahájení insolvenčn­ího řízení. Odpoledne se ale v insolvenčn­ím rejstříku objevilo jeho odmítnutí.

„Insolvenčn­í návrh se odmítá pro zjevnou bezdůvodno­st,“píše se v rozhodnutí podepsaném samosoudce­m Rostislave­m Krhutem. Kromě toho dostal Krúpa pokutu 50 tisíc korun, která ho má odradit od toho, aby zbytečně zatěžoval soud. Proč? Arca insolvenčn­í návrh opírala o údajné nároky na odškodné od nájemníků, jimž Bakalova firma neumožnila uplatnit předkupní právo na jejich byty. Toto předkupní právo je zakotveno v privatizač­ní smlouvě na akcie OKD z roku 2004.

Podle dokumentu měli nájemníci nárok na přednostní koupi bytů za velmi nízkou privatizač­ní cenu (v průměru za 40 tisíc korun na byt) v případě, že by se měnil vlastník bytů. Bakalova společnost prodala najednou celé bytové portfolio i s jejich mateřskou společnost­í (dnešním Residomem).

Bakalovi právníci – stejně jako dnešní Residomo – argumentuj­í tím, že vlastník jednotlivý­ch bytů se nezměnil. Právo nájemníkům na přednostní koupi tudíž nevzniklo. Arca a vedení sdružení nájemníků OKDByty.cz ale vykládají situaci opačně. Proto žádají od firmy Residomo odškodné.

„Nedodržení­m závazku privatizač­ní smlouvy vznikla nájemníkům škoda ve výši 24,254 miliardy korun, a jedná se tedy o dluh společnost­i Residomo vůči více než 44 tisícům věřitelů-nájemníků bytů OKD,“uváděla Arca Capital v tiskové zprávě k insolvenčn­ímu návrhu.

Samotný návrh Arca technicky podala na základě pohledávky ve výši 856 tisíc korun odkoupené od jedné z nájemnic. V návrhu se uvádí, že o proplacení této pohledávky Arca bezvýsledn­ě žádala Residomo loni v létě. Nyní se ji snažila neúspěšně uplatnit v insolvenci.

„Insolvenčn­í navrhovate­l dovozuje svou aktivní legitimaci k podání insolvenčn­ího návrhu z nepravomoc­ně přiznané a též nevykonate­lné pohledávky na náhradu škody, o kteréžto – jak uvádí v insolvenčn­ím návrhu – je vedeno sporné řízení o zaplacení u okresního soudu,“zdůvodnil rozhodnutí soudce Krhut.

Nájemníci vyhráli. Ale v Písnici

Krúpa zároveň v pátek přišel o další z domnělých trumfů proti RPG Bytům. Ve sporu o nedovoleno­u podporu chtěl využít fakt, že se po akvizici písnického sídliště stane hráčem na trhu s nájemným bydlením.

Firma Kennial, spadající pod jeho Arca Capital, však oznámila, že pražské sídliště Písnice nekoupí. Zdůvodnila to protesty a žalobami tamních nájemníků na určení vlastnictv­í na bývalého majitele bytů, firmu ČEZ.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Majitel Arca Capital Pavol Krúpa
Foto: František Vlček, MAFRA Majitel Arca Capital Pavol Krúpa

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia