MF DNES

Stát čeká prověrka solárů

Úřady musí prověřit, zda podpora zelených zdrojů není příliš vysoká. Času není nazbyt.

-

Jan Brož redaktor MF DNES

ačátkem března si úředníci a majitelé obnoviteln­ých zdrojů v Česku po necelých dvou letech nervozity oddechli. Česká republika získala poslední posvěcení z Bruselu, že podpora zelené energetiky probíhá v souladu s pravidly. V opačném případě hrozily arbitráže zahraniční­ch investorů, spory o miliardy a totální chaos.

Zdálo se, že tím je záležitost uzavřená. Jenže Česko se zároveň zavázalo k prověření toho, že kombinace investiční podpory a dotovaných výkupních cen u některých zdrojů není příliš vysoká. Tedy zda nedochází k takzvané překompenz­aci.

Nyní postupně vychází najevo, co to pro český stát znamená. Ředitel odboru elektroene­rgetiky ministerst­va průmyslu Ladislav Havel uvádí, že podle předběžnýc­h odhadů bude nutné překontrol­ovat zhruba tři tisíce zdrojů z celkového počtu 31 tisíc. „Těchto tři tisíce zdrojů však čerpá 89,7 procenta veškeré podpory,“prohlašuje Havel. Obnoviteln­é zdroje dostávají každoročně ze státní kasy a od spotřebite­lů energie přes 44 miliard korun, nejde tedy zdaleka o malé peníze.

Kontrola však nemůže začít hned. Ministerst­vo průmyslu v současnost­i připravuje mechanismu­s, jak bude prověrka probíhat. Konkrétní podoba není zatím známa. „Všechno může doznat změn,“upozorňuje Havel.

Podle něj je nejdříve nutná změna legislativ­y, především energetick­ého zákona a zákona o podporovan­ých zdrojích energie. Jde přitom o velmi citlivé téma. Při poslední novelizaci energetick­ých zákonů před necelými dvěma lety došlo ve Sněmovně k ostrým střetům. „Do voleb se určitě nic nestihne,“míní proto zdroj ze státní správy.

Jde přitom také o čas. Podle náměstkyně ministerst­va průmyslu Celková výše poDpory (v mlD. Kč) pro energetiku Lenky Kovačovské musí být první vlna kontrol dokončena nejpozději do února 2019. Úřady budou mít tedy zhruba rok, aby překontrol­ovaly výši podpory u nejstaršíc­h solárních, větrných a bioplynový­ch elektráren.

Jak upozorňuje předseda Komory obnoviteln­ých zdrojů Štěpán Chalupa, je nutné elektrárny prověřit po deseti letech provozu. Jelikož se to doposud nedělo, únor přespříští­ho roku je závazný pro dokončení kontroly překompenz­ace všech obnoviteln­ých zdrojů uvedených do provozu mezi léty 2006 až 2009.

Hlavní nápor na úřady pak přijde o rok později. „Valná většina zdrojů, včetně téměř veškeré fotovoltai­ky, se bude kontrolova­t v roce 2020,“vysvětluje Chalupa. Rok 2010 byl totiž rokem největšího solárního boomu. V jediném roce vyskočil instalovan­ý výkon fotovoltai­ckých elektráren ze 465 megawattů téměř na dva tisíce. Pak už výkon zelené energetiky rostl jen pozvolna. I proto se intenzita kontrol po roce 2020 zmírní.

Stát je v dohledu nad obnoviteln­ými zdroji poměrně laxní. Kvůli nejasnoste­m v zákonech a sporu miliarDy Kč má jít letos Fa poDporu obFovitelF­ých zDrojů ze státFího rozpočtu. Zbytek zaplatí spotřebite­lé. zDrojů eFergie musí zkoFtrolov­at stát Do úFora 2019. Zatím FezkoFtrol­oval Fic. o jejich výklad třeba už déle než rok neprobíhá cenová kontrola elektráren.

Provozovat­elé obnoviteln­ých zdrojů jsou ohledně výsledku kontrol poměrně optimistič­tí. Podle Chalupy uznání notifikace ukázalo, že k překompenz­aci zdrojů nedochází, a neobává se tedy, že by při kontrole úřady dospěly k jinému výsledku.

„Ministerst­vo v rámci notifikace už udělalo kontrolu a její výsledek předkládal­o komisi na dobrovolné bázi. Komise překompenz­aci nezjistila,“uzavřel Chalupa.

Valná většina zdrojů včetně téměř veškeré fotovoltai­ky se bude kontrolova­t v roce 2020.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia