MF DNES

Vrací se Strážci galaxie, největší risk Marvelu

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Druhý díl Strážců galaxie, který jde právě do kin, ohlásili tvůrci ještě před premiérou prvního filmu, na fanouškovs­kém Comic -Conu v San Diegu roku 2014. Hráli tehdy vabank, ale vyšlo to: „jednička“utržila celosvětov­ě přes 770 milionů dolarů, získala dvě oscarové nominace a pokračován­í do té doby nepříliš známého komiksu dostalo zelenou.

Zoufalci z vězení

Nesourodá partička spasitelů světa se zrodila v roce 1969 coby „tým hrdinů z 31. století“, přičemž každý z nich je posledním svého druhu. Léta však stála v pozadí filmových ambicí komiksové značky Marvel. „Strážci galaxie jsou nejriskant­nějším projektem, do jakého jsme se od filmu Iron Man pustili,“uznává producent Kevin Feige. „Ale tím spíše jsme mohli překvapit. Když jsem jako kluk šel do kina, o většině postav včetně Indiany Jonese jsem taky nikdy předtím neslyšel. Proto se mi líbí, že i dnes můžeme přijít s jistou dávkou originalit­y: ač film vychází ze skvělé komiksové předlohy, zná ji tak málo lidí, že na ostatní může působit nově a svěže.“

Přesně to se stalo. Předně proto, že na rozdíl od vážně se tvářících jiných supermanů mají Strážci galaxie vtip outsiderů. Bavili tudíž i produkční tým, jak potvrdil vedoucí výroby Jeremy Latcham: „Postavy nejsou rekové, nýbrž odpadlíci a podivíni; sejdou se za mřížemi a starají se sobecky jen o sebe. Paradoxně závisí budoucnost právě na nich.“

Druhý důvod, proč si skupinka ztroskotan­ců diváky podmanila, představuj­e jejich bizarní podoba, stvořená kombinací moderních počítačový­ch technologi­í a hvězdných herců od Vina Diesela po Bradleyho Coopera; k nováčkům „dvojky“patří Sylvester Stallone.

Do třetice se počítá rodinná příslušnos­t ke kultovnímu společenst­ví, kterou Marvel pěstuje a zdůrazňuje vzájemným hostováním postav z různých příběhů. Takže dobrodružs­tví Strážců vesmíru se sice odehrává paralelně s děním Avengers, ovšem současně se ve svých světech navzájem navštěvují. Nynější výpomoc kamarádů odjinud oplatí veselá parta už příští rok ve filmu Avengers: Infinity War.

Hrátky s muzikou

A v neposlední řadě vítězí Strážci galaxie díky nápadité práci s pamětnicko­u hudbou. Minule se svezli na retrovlně 70. let, i nyní je výběr skladeb slibný, počínaje skupinou Sweet a konče Georgem Harrisonem. Jenom jedna pocta režisérovi Jamesu Gunnovi nevyšla: přál si, aby si ve druhém dílu zahrál čestnou roličku David Bowie, který však loni v lednu zemřel.

 ?? Foto: Falcon ?? Spasitelé světa Na rozdíl od vážně se tvářících jiných supermanů má tahle nesourodá partička vtip outsiderů.
Foto: Falcon Spasitelé světa Na rozdíl od vážně se tvářících jiných supermanů má tahle nesourodá partička vtip outsiderů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia