MF DNES

Čtou mě jen hezké ženy, chlubí se Haruki Murakami

-

Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Populární japonský spisovatel Haruki Murakami se pohybuje na literární scéně přes třicet let. Má miliony fanoušků po celém světě včetně Česka. Přesto o něm nebo o jeho názorech na literaturu čtenáři příliš nevědí – s výjimkou toho, co si mohli vyvodit z jeho příběhů. Autor nerad komentuje svou práci a novinářům téměř neposkytuj­e rozhovory. To nyní mění jeho nejnovější kniha Spisovatel jako povolání, ve které radí, vzpomíná i přemýšlí.

Hned v první kapitole otevírá Murakami téma velkorysos­ti spisovatel­ů. Na rozdíl od jiných uměleckých profesí jim přisuzuje velkou míru otevřenost­i, tolerance i přejícnost­i. Tvrdí, že se literáti nebojí do svých řad přijímat nováčky a chovají se k nim přátelsky. Že by námět na zamyšlení pro českou, potažmo středoevro­pskou literární obec?

Domácí knihy ho nezajímaly

O Murakamim se často mluví jako o autorovi, který na rozdíl od svých dalších japonských kolegů píše velmi evropsky. Kdekdo si lámal hlavu s tím proč. Odpověď nyní leží černá na bílém v jeho vzpomínkác­h na dobu, kdy tvořil prvotinu Poslouchej, co zpívá vítr. Přiznává, že v mládí četl skoro všechno, co se mu dostalo pod ruku – tlusté ruské romány devatenáct­ého století i anglické paperbacky. Málokdy však sáhl po moderní japonské literatuře. Vůbec tak netušil, jak vlastně tehdy vypadal současný japonský román. A právě tato „neznalost“ utvořila Murakamiho styl, který je zárukou bestseller­ového potenciálu. A jak si vlastně Murakami představuj­e svého čtenáře? I na tuto otázku, kterou mu často kladou novináři, odpovídá. „To vážně vůbec nevím,“píše stroze. S humorem sobě vlastním však o pár řádek níže Podstatné je, že s Olympikem hrajeme asi sedmdesát koncertů za rok. A když si uvědomíte, že jsme jich mívali dvě stě padesát, tak mi jich prostě pár chybí. Každý den hraju doma, holkám, sobě, potřebuju to k životu jako jídlo. A proto se snažím hrát s kdekým, pokud mě to baví. přiznává, že ho čte asi stejný počet mužů a žen a že mezi ženami je jich většina hezkých. „To opravdu není lež,“upozorňuje.

Musíte být trpěliví a všímaví

V knize nechybějí ani rady jeho mladým obdivovate­lům, aspirantům na budoucí literární hvězdy. Vzhledem k tomu, že je kniha spíše sbírkou přednášek než esejů, mohl by z ní vzniknout i hezký vysokoškol­ský seminář. Murakami mladým radí, aby od mládí četli co nejvíce knih, od braku až po nejvyšší literaruru. „Kdo si říká, že by na takovou odpověď přišel taky, má pravdu a já se omlouvám,“říká. Nezbytnou součástí autorské práce je podle něj také schopnost neustále pochybovat a nevynášet rychlé soudy o lidech i situacích, což prý přísluší spíše novinářům a kritikům. Zmiňuje Loni mi nabídli, že vyberou studentsko­u kapelu, co se naučí moje písničky, a uděláme jeden koncert. Bylo to úžasné. Něco zpíval skvělý zpěvák z Peru s anglickými texty, něco já, něco bylo instrument­álně. Všechno dvacetilet­í kluci, takže to samozřejmě hrálo celé jinak a měl jsem pocit, že jim to dělá radost. Mám chuť si to letos zopakovat. i pozorovací schopnosti, které mají sestávat hlavně z toho, aby autor dokázal vyjádřit své dojmy z někoho či něčeho, nikoliv pouze popsat realitu, jak leží a běží. To je podle něj k ničemu.

Murakami jednoduše ví, o čem píše, a hlavně proč píše. Čtenáři to dokáže předat bez sebemenšíc­h obtíží a ještě z něčeho pro laika nezajímavé­ho udělá výsostně zábavné téma. I po třech dekádách na literární scéně dokazuje, že nepřestal pochybovat a nepropadl kouzlu svého ega jako mnoho dalších kolegů z branže. Snad nejlépe to stvrzuje pasáž knihy, ve které si stěžuje na ankety, ve kterých se musí zaškrtávat odpovědi ano–ne–nevím. Sám by totiž před každou z nich nejraději přidal slovíčko prozatím. Nic totiž není absolutní ani definitivn­í. Snad to tak zůstane.

 ??  ?? Haruki Murakami ve své nové knize předkládá názory na povolání literáta. Foto: archiv
Haruki Murakami ve své nové knize předkládá názory na povolání literáta. Foto: archiv

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia