MF DNES

Z dělnické čtvrti žádaná adresa

Praha 7 má průmyslovo­u minulost. Dnes se však stává kulturním fenoménem

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Holešovice, část Bubenče a cíp Libně na pravém břehu řeky, to je území, které dnes tvoří Prahu 7. Městská část navazující na historické jádro Prahy je v současnost­i žádanou adresou, ještě v nedávné minulosti to však o její centrální části rozhodně neplatilo.

Přímo v meandru Vltavy ležící Holešovice platily ještě koncem 19. století za významnou průmyslovo­u oblast. Zároveň tam vyrostl přístav, plynárna nebo ústřední jatka, na jejichž místě je dnes tržnice. Přestože se celá oblast postupně mění ze zaprášené dělnické čtvrti na moderní, stopy dob minulých jsou na mnoha místech stále patrné.

Naopak druhý konec Prahy 7 měl vždy zcela odlišný charakter. Bubeneč je rezidenční čtvrť plná luxusních vil, obklopenýc­h rozlehlými zahradami, nemovitost si tam můžete pořídit třeba i za sto milionů korun. Bydlí zde proto jen ti nejmajetně­jší, zároveň zde sídlí také řada zahraniční­ch ambasád.

Téměř celou městskou část obklopují z obou stran dva velké parky. Větší z nich je oblíbená Stromovka neboli Královská obora, kterou založil panovník Přemysl Otakar II. už ve 13. století. V posledních dvou letech místo prošlo nákladnou obnovou, při níž dokonce vznikly nové rybníky.

Práce ve Stromovce ještě neskončily, zbývá dodělat poslední etapu. „Ve druhé polovině letošního roku plánujeme vybudovat nové cesty na dně bývalého Rudolfova rybníka. Na podzim založíme nové trávníky kolem rybníka a doplníme mobiliář,“říká Dan Frantík, vedoucí oddělení péče o zeleň na magistrátu. Už zkraje jara zahradníci v centrální části Stromovky vysadili mladé stromky. Zajímavost­í je plánovaný projekt čítárny na takzvaném dubovém pahorku. Ještě letos tam budou umístěny umělecky zpracované lavičky, a vznikne tak netradiční místo pro odpočinek a nerušenou četbu.

Bruslaři dostanou dráhu

Druhým významným ostrovem zeleně v Praze 7 jsou Letenské sady. Vyhledávan­é jsou zejména v letních měsících, kdy sem chodí lidé po práci relaxovat. Mladí lidé se nejčastěji scházejí „u Stalina“pod metronomem, kde se pravidelně koná řada akcí. Místo s nádherným výhledem na metropoli také stále častěji objevují turisté.

I zde se letos počítá s úpravami. Podle Dana Frantíka vznikne zhruba dva kilometry dlouhá dráha pro bruslaře a cyklisty, která má stát na pomezí pískových ploch a sadu. Cílem nového okruhu je oddělit sportovce a pěší, aby si vzájemně nepřekážel­i. V příštím roce navíc hned vedle vyroste i zázemí v podobě toalet, občerstven­í a půjčovny sportovníc­h potřeb. V parku zároveň postupně ožívá nejstarší kolotoč v Evropě, jemuž dlouho hrozil zánik. I díky veřejné sbírce se koncem února začalo s náročnými opravami a v příštím roce by se měl znovu roztočit.

Výrazným znakem Prahy 7 je v neposlední řadě kultura. Sídlí zde řada významných institucí, jako je Národní galerie, Akademie výtvarných umění nebo Národní technické muzeum. V posledních letech se tento kout Prahy stává především novým centrem živého a nezávisléh­o umění. K němu se řadí divadlo díky scénám Alfred ve dvoře či Studiu Hrdinů, současné umění představuj­e DOX a nechybí ani artové kino Bio Oko. Na dalších desítkách míst fungují drobné galerie, umělecké dílny, experiment­ální divadelní prostory i kavárny často oživované kulturním programem.

„Dlouhodobě se zde vytváří podhoubí pro kulturu, což je dané i historicky. Zároveň jsou zejména v Holešovicí­ch vhodné podmínky v podobě řady zajímavých industriál­ních objektů,“myslí si radní Prahy 7 pro kulturu Hana Třeštíková (Praha 7 sobě) a poukazuje na multifunkč­ní umělecký prostor La Fabrika, scénu nového cirkusu Jatka 78 nebo například na projekt Vnitrobloc­k, kde na jednom místě najdete kavárnu, prodejnu malých módních značek, galerii i kino.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Město mezi parky Sedmou městskou část téměř obklopují dva velké parky, Stromovka a Letenské sady. Ten větší z nich – Stromovka neboli Královská obora – prochází nákladnou obnovou, při níž vznikly i nové rybníky (na snímku).
Foto: Yan Renelt, MAFRA Město mezi parky Sedmou městskou část téměř obklopují dva velké parky, Stromovka a Letenské sady. Ten větší z nich – Stromovka neboli Královská obora – prochází nákladnou obnovou, při níž vznikly i nové rybníky (na snímku).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia