MF DNES

Mezi obyvateli Prahy 7 jsou lidé z celého světa

-

Téměř šestinu lidí, kteří trvale žijí v sedmé městské části, tvoří cizinci. Kromě Rusů, Slováků a Vietnamců jich překvapivě mnoho pochází i ze Spojených států a západní Evropy, popisuje ředitel Sociologic­kého ústavu AV ČR Tomáš Kostelecký. Zdejší obyvatelé jsou také nadprůměrn­ě vzdělaní.

Jak se dříve lišilo obyvatelst­vo Prahy 7 v jednotlivý­ch částech?

Poměrně významně se lišilo. Zatímco dolní Holešovice byly především průmyslové a jejich obyvatelst­vo dělnické, horní Holešovice zahrnující území bývalé obce Bubny, Letnou a část Bubenče byly budovány spíše jako luxusnější rezidenční čtvrti pro lidi z vyšších společensk­ých vrstev. Ti oceňovali blízkost centra města a řadu parků, ale i větší vzdálenost od ruchu holešovick­ých továren.

Jaká je v současnost­i v Praze 7 skladba obyvatel?

Dnešní obyvatelst­vo Prahy 7 má dosti vysoké vzdělání, dokonce mírně nadprůměrn­é i ve srovnání s obyvateli jiných částí Prahy. Již dávno nejde o dělnickou čtvrť, mezi staršími 15 let je jenom 18 procent lidí s výučním listem (v celé Praze je to 20 procent), zato vysokoškol­áků je 25 procent (v celé Praze 24 procent).

Jak to je s věkovou strukturou?

Podobně jako jinde v Praze převažuje v Praze 7 obyvatelst­vo v ekonomicky aktivním věku. Ve srovnání s ostatními městskými částmi v širším centru města však v Praze 7 žije relativně méně starých lidí a více dětí.

Kolik zde žije cizinců?

Téměř 16 procent obyvatel tvoří cizinci. Kromě nejpočetně­jších Ukrajinců, Slováků, Rusů a Vietnamců je mezi nimi i hodně lidí z USA a západní Evropy.

V čem se lidé v Praze 7 liší od ostatních?

Zejména v jejich zapojení do lokální politiky. Odpor části veřejnosti proti plánům tehdejšího vedení městské části na stavbu nové budovy radnice vedl k vypsání místního referenda, ve kterém byly při vysoké účasti obyvatel plány tehdejšího vedení de facto zastaveny. (ml)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia