MF DNES

Zrušíme vám svátek. Ale víc chceme titul!

Čekal 22 let. Přeskočí teď Tottenham rivaly z Arsenalu?

-

David Čermák fotbalový reportér MF DNES

vyhráli osmkrát v řadě, což je druhá nejdelší série v historii klubu.

Proto se v kabině ani moc neřeší, že zřejmě tým po letech bude výš než Arsenal. Teď je lákavější vidina vytouženéh­o titulu: prvního po šestapades­áti letech!

„Musíme myslet na důležitějš­í věci, než že můžeme být nad Arsenalem,“mávl rukou trenér Mauricio Pochettino. „Potřebujem­e především stáhnout ztrátu na Chelsea. Abyste dosáhli na velké trofeje, musíte mít velké sny.“

O titulu Tottenham nejen snil, ale reálně uvažoval už loni. Tehdy však senzaci z Leicesteru dohnat nestačil. Navíc v posledním kole potupně prohrál 1:5 se sestupujíc­ím Newcastlem, pustil před sebe Arsenal a musel strpět jedenadvac­átý St. Totteringh­am’s Day v řadě.

Skvěle rozjetý rok, a nakonec zase taková potupa!

Pochettino může mluvit o tom, že jeho týmu jde jen a pouze o body, ale i díky loňskému finiši má derby znovu jedinečný náboj. Zase bude hořet tráva, na to vemte jed.

Taková rivalita jako mezi Arsenalem a Tottenhame­m se jinde těžko hledá. Trvá už skoro sto let – od konce první světové války.

Když se po utichnutí bojů znovu začala hrát nejvyšší soutěž, rozšiřoval se počet účastníků o dva. Jedním z nich se stala Chelsea, která by jinak sestoupila, o druhém se vedlo dlouhé jednání.

Před Tottenhame­m, posledním týmem tabulky, nakonec dostal přednost Arsenal: až šestý tým v konečném pořadí druhé ligy!

To bylo hádek... Fanoušci Spurs se pustili do šéfa Arsenalu, bohatého podnikatel­e sira Henryho Norrise. Podle nich uplatil šéfy ligy a postup svého týmu si koupit.

Nefér hra se neprokázal­a, ale mezi fanoušky se rozhořel spor, který jen nakrátko přerušila druhá světová válka: tehdy Tottenham umožnil Arsenalu, aby se z bombardova­ného stadionu Highbury nastěhoval na jeho White Hart Lane.

Tam se bude hrát i zítřejší derby – možná naposledy. Tottenham staví hned vedle novou moderní arénu a v létě se možná na přechodnou dobu přesune jinam.

Pokud to má být loučení, tak ať je na co vzpomínat.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Na ostří nože Ve vyhecovaný­ch derby mezi Tottenhame­m a Arsenalem nebývá o strkanice mezi hráči nouze. Neobešel se bez nich ani podzimní střet obou týmů.
Foto: Profimedia.cz Na ostří nože Ve vyhecovaný­ch derby mezi Tottenhame­m a Arsenalem nebývá o strkanice mezi hráči nouze. Neobešel se bez nich ani podzimní střet obou týmů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia