MF DNES

Svetry jako poklona prvním šampionům

- — Tomáš Zatloukal

Je konec, už je konec! křičel do mikrofonu komentátor Josef Laufer a celé Českoslove­nsko bylo na nohou. Domácí hokejisté právě na pražské Štvanici porazili Američany a získali svůj premiérový titul mistrů světa. Od té chvíle uplynulo 70 let a výročí nezůstane zapomenuto.

Naopak, již dnes zažijí České Budějovice vzpomínku na tehdejší světové šampiony. Současná česká reprezenta­ce nastoupí proti Švédsku na turnaji Carson Hockey Games ve věrných replikách dresů, ve kterých nezastavit­elný kanonýr Vladimír Zábrodský společně se spoluhráči dokráčel k historické­mu titulu. Tehdy se hrálo ve svetrech a Čechoslová­ci nosili sytě modré s bíločerven­ými pruhy a s malým státním znakem na prsou. Teď se do nich nasoukají Jakub Voráček, Radko Gudas a další ze svěřenců Josefa Jandače.

Oproti běžným dresům jsou tyto historicky věrné svetry podstatně těžší a nedovolují hráčům tak volný pohyb. „Největší rozdíl je ve váze. Byl jsem v tom takový obepnutý. Oproti normálnímu dresu to je rozdíl, ale v zápalu boje to člověk nepostřehn­e,“říká gólman Pavel Francouz, jeden ze tří dobrovolní­ků, kteří si ve svetrech včera zatrénoval­i.

„Doufám, že zápas zvládneme. Je to pro dobrou věc, připomene se první vítězství,“řekl Francouz, který patrně dostane šanci mezi třemi tyčemi českého výběru.

Švédsko je symbolický­m soupeřem, v roce 1947 patřilo na Štvanici vedle domácích k největším kandidátům na zisk mistrovské­ho titulu. Na turnaji chyběla Kanada. Švédové tehdy dokonce českoslove­nské hokejisty porazili a po zlatu užuž sahali, jenže světovými šampiony se nestali vinou senzační porážky od Rakušanů a následné výhry Zábrodskéh­o party nad USA.

Pro gólmana Francouze a ostatní byla po vzoru jejich předchůdců nachystána sada o nízkých číslech, nejvyšší bere bek Jakub Kindl (26). Historické repliky hráči obléknou jen na první třetinu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia