MF DNES

Strach z teroru: osobní kontroly před letištěm

Stovky policistů budou detailně sledovat chování cestujícíc­h na letištích v Česku. Nové opatření má zabránit teroristic­kým útokům ještě před pasovou kontrolou.

- Lukáš Valášek, Vojtěch Srnka reportéři MF DNES

Přímo v příletové hale Letiště Václava Havla na konci minulého týdne muž ve spodním prádle začal mávat zbraní.

Psychicky nemocného Poláka zpacifikov­ala zásahová jednotka. Opatření, o kterých by měla zítra jednat vláda, mají zabránit, aby se podobný útočník mezi cestující vůbec dostal.

Impulzem byly útoky, při nichž vybuchoval­y bomby v halách letišť v Bruselu nebo Istanbulu.

Návštěvníc­i letiště s podezřelým chováním – třeba když se nápadně zajímají o větší skupiny lidí nebo přijedou v autě se zatemněným­i skly či podivně reagují na oční kontakt s policistou, si nejspíše brzy vyslouží důkladnou osobní kontrolu ještě daleko před budovou.

Ministerst­vo vnitra má vyčlenit dvě stovky policistů a vytvořit z nich novou jednotku. Ročně to přijde na sto milionů korun.

Například každý pasažér, který dorazí autobusem, se může na nástupišti těšit na „přivítání“v podobě dvoučlenné policejní hlídky. Ta bude mezi vystupujíc­ími vytipováva­t ty rizikové.

„Provedou kontrolu takové osoby, popřípadě předmětů, které má tato osoba v držení, a prověří tuto osobu v evidencích policie, zda tato osoba není hrozbou pro veřejný pořádek nebo bezpečnost,“uvádí bezpečnost­ní analýza ministerst­va vnitra, kterou má MF DNES k dispozici.

Policie bude nově hlídat také všechny silniční pruhy vedoucí na pražské letiště od dálnice D7. Jejich ochranu by si policisté měli rozdělit spolu s pracovníky letiště, takže na příjezdech k letišti nově vzniknou dvě nová kontrolní stanoviště.

Bezpečnost­ní experti přitom zdůrazňují, že Česko jen dohání vlak, který mu dávno ujel. „Dnes je okolní zabezpečen­í pražského letiště zcela nedostateč­né,“uvedl Zdeněk Kalvach, který v minulosti například vedl bezpečnost Rádia Svobodná Evropa.

Snaha o zesílení opatření se přitom táhne už od května předloňské­ho roku, kdy letiště navštívil jak premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), tak ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Vedení letiště tehdy samo dokonce nabízelo, že části kontrol by se ujali jeho pracovníci.

„Pokud by některé navržené úkony měla provádět ostraha, znamenalo by to potřebu navýšení pravomocí pro specializo­vané zaměstnanc­e,“konstatova­la mluvčí Letiště Václava Havla Marika Janoušková. To, aby mohli zaměstnanc­i letiště například zastavovat podezřelá vozidla, kontrolova­t totožnost nebo provádět pohovory, však vláda odmítla.

Nyní to vypadá na spolupráci. Například ve všech silničních pruzích na cestách vedoucích k letišti bude dvojice stanovišť. Na prvním budou pracovníci letiště projíždějí­cí vozidla monitorova­t, a pokud si mezi nimi všimnou někoho nebezpečné­ho, upozorní policii na druhém, která pak zasáhne.

I uvnitř areálu budou policisté reagovat na upozornění ostrahy. Třeba, když narazí na nebezpečno­u osobu prostředni­ctvím systému rozpoznáva­jícího obličej.

Bezpečnost po kapkách

Ale ani teď nevypadá posilování ochrany letišť bezproblém­ově. Podle plánu by se s ním mělo začít hned, jak vláda opatření odsouhlasí. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) však narazil na odpor ministerst­va financí. Shoda zatím panuje pouze na jedné porci z plánovanéh­o navýšení, a to na posílení policejníh­o dohledu na letišti o sto lidí. Jestli policie získá také druhou stovku nových příslušník­ů, které požaduje od roku 2018, se ještě uvidí.

Kromě navýšení počtu policistů tak zítra vláda bude jednat i o nákupu samopalů, kamer na uniformy či neprůstřel­ných vest za celkem 25 milionů korun.

Například červnové útoky na ostře hlídané Atatürkovo letiště v Istanbulu, při nichž zahynuly čtyři desítky lidí, ukázaly, že žádná opatření nezaberou stoprocent­ně. Bezpečnost­ní složky ale opakují, že dlouhodobě nejsou indicie o teroristic­ké hrozbě v Česku.

Více policistů se díky opatřením má pohybovat i na dalších tuzemských mezinárodn­ích letištích. Kvůli nižšímu počtu letů se jejich počet zvýší spíše o jednotky. Karlovy Vary, Brno či Ostravu posílí vždy maximálně šest policistů.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia