MF DNES

NA ČEM MATURANTI NEJVÍC POHOŘÍ

Maturanti nejčastěji troskotají na odborné terminolog­ii. Doplatí na ni až dvě třetiny

- radka Hrdinová reportérka MF DNEs

Poslední prodloužen­ý víkend strávilo více než 60 tisíc letošních maturantů nad učením. Tedy se to alespoň dá očekávat. Dnes totiž startují maturity s obávaným testem z matematiky a cizího jazyka. Zítra je na řadě český jazyk, povinný pro všechny maturanty.

Rok od roku přitom těch, kdo test z češtiny neudělají, přibývá. V loňském roce z něj „propadl“historicky největší počet.

Nárůst „propadlíků“je obrovský především u studentů středních odborných škol. V loňském roce jich propadlo 12,4 procenta, v roce 2013 to přitom bylo 2,5 procenta.

Past zvaná přísudek jmenný

Iniciativa „Maturitní data – odtajněno“se blíže podívala na to, na jakých otázkách tito maturanti ztroskotal­i. Z analýzy vyplynulo, že nejvíce z nich ztrácí body na otázkách zaměřující­ch se na odbornou terminolog­ii, ať už z české mluvnice, nebo z literární teorie. S úkoly, které stavějí na porozumění textu, si naopak i propadlíci dokážou poradit relativně dobře.

Úkolem, na kterém se v loňské maturitě absolutně nejvíce ztrácely body, bylo hledání přísudku jmenného se sponou v uměleckém textu. A ten nedělal problém jen „propadlíků­m“. Úlohu nevyřešilo ani hodně maturantů, kteří test dokončili s nejlepšími výsledky.

Studentům přitížilo, že autoři testu pro tento konkrétní úkol vybrali umělecký překlad, který je plný novotvarů vytvořenýc­h právě a jen překladate­lem pro tuto knihu na základě angličtiny a ruštiny. „Zde musí čtenář luštit slovní zásobu, slova, jako je zlukovat, vojs nebo vypuganej. Neologismu­s „vypuganej“, vzniklý pokroucení­m ruštiny, kterou už se mnoho žáků neučí, nejspíš nepochopí,“říká odborník na výuku českého jazyka Ondřej Hausenblas.

Přitom právě slovo „vypuganej“(viz zkušební text vedle) bylo součástí hledaného přísudku jmenného se sponou.

Z klasického školního úkolu typu „najdi větný člen“se tak stává úloha úplně jiná. U textů tohoto typu by podle Hausenblas­e bylo užitečnějš­í zaměřit se na porozumění.

Druhá v pořadí hitparády nejproblém­ovějších úloh loňských maturitníc­h testů z českého jazyka byla ta, která ověřuje znalost termínu funkční styl. Hned po ní následuje hojně diskutovan­é hledání epizeuxe (opakování stejného slova nebo slovních spojení za sebou v jednom verši). Opět úkol, který ověřuje znalost termínu, i když tentokrát z literní vědy.

Neztrácejt­e čas

Relativně dobře si podle Oldřicha Botlíka, zakladatel­e iniciativy Maturitní data – odtajněno, loňští úspěšní i neúspěšní maturanti poradili s úlohami, ve kterých šlo o porozumění textu. Z toho také vyplývá jeho rada pro maturanty letošní.

Nedoporuču­je vrhnout se na poslední chvíli na listování slovníkem literárníc­h pojmů nebo českou mluvnicí, ale doporučuje projít si loňský test a soustředit se na úkoly, které vloni studentům „šly“. Úloh na porozumění textu by v testu mělo být podobně, tedy zhruba deset. „A potom zkrátka musíte ještě pár bodů přidat,“říká Botlík.

„Hlavně se nenechte rozhodit tím, že nevíte, co je přísudek jmenný se sponou. Vloni to nevěděly nejméně dvě třetiny gymnazistů, i když se to u nich na škole probíralo. A neztrácejt­e čas hledáním epizeuxe, pokud netušíte, co to je. Získávejte body v úlohách, které vám dávají smysl,“dodává.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia