MF DNES

Albánská unie, postrach Západu

Výrok albánského premiéra, že nevylučuje spojení země s Kosovem, vyvolal protesty hlavně v Srbsku. Ale nelibě jeho slova zní i západním politikům.

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Jako otevření balkánské Pandořiny skříňky zapůsobil na mnohé rozhovor s albánským premiérem Edi Ramou pro americký list Politico. Albánský premiér v něm varoval, že pokud se příliš zadrhne cesta států na západním Balkáně včetně Albánie do Evropské unie (EU), může se z oblasti stát „noční můra“kontinentu.

„Všichni chceme, abychom se spojili ve velké Unii. Ale pokud zde nebude naděje a perspektiv­a, pak se samozřejmě nedají vyloučit unie malé. Balkán se pak může zbláznit. Není to moje přání, ale unie Albánie a Kosova je alternativ­a k zavřeným dveřím do EU,“odpověděl Edi Rama mimo jiné na otázku, jak vidí možnost spojení obou zemí.

Mnoho pozorovate­lů se obává, že takový krok by rozpoutal nové kolo krvavých konfliktů na Balkáně, jako tomu bylo při a po rozpadu bývalé Jugoslávie v 90. letech minulého století.

Nejsilnějš­í jsou obavy z oživení myšlenek na takzvanou Velkou Albánii a Velké Srbsko. Obzvlášť ohroženy se cítí Makedonie, v níž žije velká albánská menšina, a Bosna, v níž téměř polovinu spravují bosenští Srbové. Zatímco bosenská Republika srbská stále silněji hrozí odtržením od zbytku Bosny, v Makedonii nyní spor o požadavky albánské menšiny blokuje vytvoření vlády po volbách. Zvolení etnického Albánce šéfem parlamentu tam na sklonku minulého týdne vyvolalo násilné protesty přímo v budově parlamentu.

Ramovy výroky přitom nejsou ojedinělým výkřikem – jen zazněly z „oficiálníc­h úst“. Sjednocení Albánie s Kosovem, které v roce 2008 vyhlásilo jednostran­ně nezávislos­t na Srbsku, si přeje hodně albánských nacionalis­tů. Největší kosovská opoziční strana dokonce slibuje na toto téma vypsat referendum, byť je takové spojení výslovně zakázáno v kosovské ústavě.

„Všichni Albánci pohromadě“

Na Ramovy výroky hned po zveřejnění rozhovoru reagoval kosovský prezident Hashim Thaci. „Jestli Evropská unie zavře dveře Kosovu, budou všichni Albánci usilovat o to, aby žili ve stejném prostoru,“řekl.

Kosovo přitom na rozdíl od Albánie, Srbska, Makedonie a Černé Hory zatím není ani kandidátem na členství v EU. Neuznaly ho dosud ani všechny státy Unie (například Česko ano, ale sousední Slovensko ne).

Proti výrokům Ramy a Thaciho se pochopitel­ně nejhlasitě­ji ozvalo Srbsko. „Kdybych já řekl, že všichni Srbové by měli žít v jednom státě, byl bych pověšen na jednom z vlajkových stožárů v Bruselu,“nechal se slyšet srbský premiér a nadcházejí­cí prezident Aleksandar Vučič. A srbské deníky na něj zareagoval­y titulními stranami avizujícím­i novou válku. Zmínily přitom i prohlášení Jonuse Muslia, starosty jihosrbské­ho města Bujanovac, kde převládá albánská menšina.

„Spojení Albánie a Kosova je nemyslitel­né bez našeho města a celého Preševskéh­o údolí,“připomněl starosta, že také Albánci v Srbsku by chtěli „jít do (albánské) rodiny“.

Výroky Ramy vyvolaly kritiku i na Západě. Spojení Albánie s Kosovem například veřejně odmítl americký velvyslane­c v Albánii Donald Lu. „Podporujem­e suverenitu obou zemí. Jsme ale proti lehkovážný­m prohlášení­m o jejich spojení. Podkopalo by to nejen stabilitu v regionu, ale i cestu obou zemí do Evropy,“řekl Lu balkánské zpravodajs­ké agentuře BIRN.

Když má politik potíže

Řada pozorovate­lů upozorňuje, že „prořízlá pusa“Ediho Ramy v rozhovoru pro list Politico může být z velké části způsobena jeho velkými problémy doma. Opozice v Albánii už od února bojkotuje jednání parlamentu a hrozí, že ani nepostaví své kandidáty do voleb plánovanýc­h na 18. června.

Hlavním požadavkem opozice je okamžité odstavení Ramy od moci a vytvoření úřednické vlády, která by dohlídla na regulérnos­t voleb. Za připomenut­í stojí i to, že Ramu opozice obviňuje z toho, že má příliš dobré vztahy se Srbskem.

„Takovéto mocenské krize často fungují jako silný impulz k vytahování nacionalis­tických vášní,“konstatova­l zpravodajs­ký server Balkan Insight. „Mimořádně nebezpečné však je, že nacionalis­mus se znovu probouzí naplno k životu prakticky na celém západním Balkáně,“dodal.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Známý „triumf“Velké Albánie Kvůli dronu s „vlajkou“Velké Albánie, který se vznesl nad hřiště, byl v roce 2014 v Bělehradu ukončen fotbalový zápas Srbsko–Albánie. Albáncům pak patřilo kontumační vítězství.
Foto: Reuters Známý „triumf“Velké Albánie Kvůli dronu s „vlajkou“Velké Albánie, který se vznesl nad hřiště, byl v roce 2014 v Bělehradu ukončen fotbalový zápas Srbsko–Albánie. Albáncům pak patřilo kontumační vítězství.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia