MF DNES

Oslavy 1. máje: jedenáct zadržených demonstran­tů

V moravské metropoli na Svátek práce létaly vzduchem kameny. V Praze zase komunisté stáli frontu na Jakešův autogram

-

Včerejší prvomájové oslavy se v Brně zvrhly v násilné střety mezi krajní pravicí a jejími odpůrci. Výsledkem bylo jedenáct zadržených z obou táborů.

První potyčky začaly na náměstí Svobody poté, co pravicoví extremisté poničili transparen­t svých oponentů. Střety nabraly na síle po 15. hodině, kdy musela zasahovat policie.

Podle reportérky přítomné na místě se poté průvod vydal z Moravského náměstí před Janáčkovo divadlo. ČTK uvedla, že vzduchem létaly kameny a petardy. Přítomni byli i policisté na koních, ze vzduchu situaci monitorova­l vrtulník. Akce nakonec předčasně skončila u nádraží před 17. hodinou.

Potyček, naštěstí jen slovních, byla včera svědkem také Praha. A to na tradičním setkání komunistů na holešovick­ém Výstavišti. Ještě před zahájením programu lidé stáli frontu na společnou fotku s Milošem Jakešem. Někdejšímu generálním­u tajemníkov­i ÚV KSČ je 94 let.

Proti komunistům slovně vystoupila asi třicetičle­nná skupinka odpůrců s vlajkami USA, Ukrajiny či Severoatla­ntické aliance. Policejní antikonfli­ktní tým spor řešil domluvou.

Sobotka na 1. máje řešil Babiše

Do prvomájový­ch oslav se promítla také vládní krize. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na shromážděn­í ve Vyškově řekl novinářům, že k možnému odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO) se vyjádří nejspíš v úterý. „V posledních dnech jsem zaznamenal, že pan Babiš hodně naříká, ale myslím, že by se měl se situací vyrovnat jako chlap,“řekl premiér.

Babiš k rezignaci nevidí důvod, zopakoval na setkání s občany v Praze. „Pan premiér se zaměřil na mě a chce mě za každou cenu dostat z politiky a já si myslím, že to je škoda, že to poškozuje tuto vládu,“uvedl Babiš na prvomájové­m setkání ANO s občany na pražské náplavce. (pak, ČTK)

 ?? Foto: Marie Stránská, MAFRA ?? Pochod radikálů V Brně se sešli radikálové a pochodoval­i jihomoravs­kou metropolí. Nakonec akci rozpustili u hlavního nádraží, i když původně chtěli dojít až na Zelný trh.
Foto: Marie Stránská, MAFRA Pochod radikálů V Brně se sešli radikálové a pochodoval­i jihomoravs­kou metropolí. Nakonec akci rozpustili u hlavního nádraží, i když původně chtěli dojít až na Zelný trh.
 ?? Foto: MAFRA ?? Vtip i vzdor První máj oslavoval každý po svém. Recesisté uspořádali v Praze průvod Svátek práce Andreje Babiše (nahoře). Blok proti islamizaci vzdoroval za mřížemi (vlevo).
Foto: MAFRA Vtip i vzdor První máj oslavoval každý po svém. Recesisté uspořádali v Praze průvod Svátek práce Andreje Babiše (nahoře). Blok proti islamizaci vzdoroval za mřížemi (vlevo).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia