MF DNES

Květen přinese bouřky, vítr i pětadvacet stupňů

- — Václav Janouš

PRAHA Kdo čeká teplé májové počasí, bude si muset ještě zhruba dva týdny počkat. V následujíc­ích dnech očekávají meteorolog­ové deštivé počasí a teploty se ještě nepřehoupn­ou přes dvacet stupňů Celsia.

„Od úterý očekáváme více oblačnosti s tím, že až do konce týdne je potřeba počítat s deštěm či dešťovými přeháňkami. Teploty sice budou lepší než v uplynulém týdnu, ale stále se dostanou zhruba na čtrnáct až sedmnáct stupňů Celsia,“řekl mluvčí Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu Petr Dvořák. Měsíční výhled počasí meteorolog­ové mírně vylepšili oproti svým předpovědí­m, které měli minulý týden. Teplotně bude květen podprůměrn­ý, ale v závěru měsíce se již dostanou teploty nad 20 stupňů.

„Teploty sice budou mít stoupající tendenci celý měsíc, ale až v závěru května se dostanou na dvacet a více stupňů,“dodal Dvořák.

První třetina měsíce tak bude chladnější a deštivější s tím, že meteorolog­ové předpovída­jí i častější bouřky nebo přívalové lijáky. Poslední dekáda naopak bude slunečná, pomyslná rtuť teploměru by mohla vystoupat až k 25 stupňům. Dlouhodobě je přitom v květnu průměrná teplota například v Praze 14,7 stupně Celsia, nejteplejš­í květen v historii byl v roce 1811, kdy průměrná teplota vystoupala ještě o pět stupňů výše.

Meteorolog­ové také předpovída­jí, že v některé dny zejména v první polovině měsíce bude foukat silný vítr. Ten například už včera na více než šest hodin zastavil provoz kabinové lanovky na Ještěd v Liberci. „Silný vítr foukal kolmo na lana, což rozhoupáva­lo kabinu. Přípustnýc­h je 58 kilometrů v hodině, ale v nárazech měl vítr téměř 94 kilometrů,“popsal přednosta lanovky Vladimír Štěpán.

Zatímco v minulosti lanovka běžně stála kvůli větru dvakrát až třikrát do roka, v letošním roce ze stejného důvodu stála už pojedenáct­é.

 ?? Foto: ČTK ?? Slunečno
Tisíce turistů dorazily během prodloužen­ého víkendu do Adršpašsko-teplických skal.
Foto: ČTK Slunečno Tisíce turistů dorazily během prodloužen­ého víkendu do Adršpašsko-teplických skal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia