MF DNES

Vojáci umírali, když chránili koně

- Petr Ježek redaktor MF DNEs

Vposledníc­h dnech druhé světové války se na Domažlicku odehrál takřka neuvěřitel­ný příběh. Během unikátní operace zde američtí vojáci zachránili 150 válečných zajatců a stovky ušlechtilý­ch koní. Jenže přišel únor 1948 a zásluhy Američanů byly z učebnic dějepisu navždy vymazány. A stejně tak se na dlouhá desetiletí zapomnělo i na detaily domažlický­ch událostí.

Až 60 let po válce začalo velké pátrání, co se na konci dubna 1945 vlastně odehrálo u zaniklé obce Růžov nedaleko Bělé nad Radbuzou. Rudolfa Bayera z plzeňského Military Car clubu na stopu přivedla kniha Šeříkový sólokapr od Jindřicha Marka.

„Tam jsem se dočetl, co se tu údajně mělo odehrát. Při akci nazvané Kovboj tady zemřeli dva Američané. Protože starosta Bělé nad Radbuzou Jiří Picka měl podobný cíl, začali jsme pátrat společně. Podařilo se nám kontaktova­t Patricka Biddyho z asociace 2. kavalerie armády USA, která sídlí v bavorském Vilsecku. Ten nám velmi pomohl v pátrání. Přes rok jsme dávali všechny informace dohromady. Prostředni­ctvím inzerátů vydávaných v Ohiu a dalších místech USA, odkud oba vojáci pocházeli, se nám podařilo najít i jejich potomky,“popsal Rudolf Bayer.

K čemu se dopátrali? V posledních dubnových dnech byla americká armáda už u hranic s Českoslove­nskem. Právě tehdy se k veliteli amerických kavalerist­ů zcela náhodně dostala zpráva, že kousek za hranicí, u Bělé nad Radbuzou a Hostouně na Domažlicku, mají Němci soustředěn­é desítky válečných zajatců z evropských zemí, ale i USA.

Kavalerist­é z druhé jezdecké skupiny vedené plukovníke­m Charlesem H. Reedem dostali za úkol, aby zajatce osvobodili a bezpečně dostali přes hranici do už osvobozené­ho území Německa. Tehdy byli součástí armády slavného generála Pattona.

Cennější než zlato

Před zahájením operace se kavalerist­é dozvěděli, že ve stájích v Hostouni mají Němci živý poklad nedozírné hodnoty. Z obsazených území sem sváželi nejvzácněj­ší koně z celého okupovanéh­o území. V archivech kavalerist­ů je záznam, že armádní veterinář z Hostouně dokázal včas informovat generála Charlese H. Reeda, velkého milovníka koní, že Němci mají ve stájích u hranic 250 lipicánů císařské jezdecké akademie z Hofburgu ve Vídni, další desítky koní různých plemen, i hřebce jugoslávsk­ého krále Petara. Dohromady na 650 ušlechtilý­ch zvířat.

Nacisté na konci války shromáždil­i zajatce i stovky vzácných koní, zachránili je Američané

Americké jednotky 28. dubna zahájily operaci v okolí Bělé nad Radbuzou a Hostouně. Zachránily nejen válečné zajatce, ale i koně.

O koně se bojovalo

Na akci Američanů odpověděli Němci o dva dny později. U dnes zaniklé obce Růžov se odehrála pětihodino­vá bitva. Při ní zemřel svobodník Raymond E. Manz, o den později na následky zranění zemřel technik Owen W. Sutton.

„Manzovi bylo pouhých 19 let, Sutton byl o 10 let starší. Je pro nás ctí, že nyní patříme ke stejné kavalerii, v jaké bojovali oni,“řekl v neděli u jejich pamětní desky Matthew Capps, americký voják, který na základně v bavorském Vilsecku velel do konce roku 2015 jednotce, jejíž tradice sahají až do roku 1836.

Až po oficiálním skončení druhé světové války a zastavení všech bojových operací začala přeprava koní do americké zóny v Německu. 12. května 1945 se stádo vzácných koní vydalo s armádní ochranou na cestu do Bavorska. Lipicáni byli posléze vráceni do Rakouska, zbylé koně jako válečná kořist zamířili do Spojených států. Část se jich později vrátila z USA zpátky do Čech a Slovinska.

 ?? Foto: MAFRA ?? Vzpomínkov­á jízda na památku padlých Američanů.
Foto: MAFRA Vzpomínkov­á jízda na památku padlých Američanů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia