MF DNES

ČD vydělaly stamiliony. Dluží ale už 34 miliard

České dráhy loni zlepšily hospodařen­í hlavně díky nákladní dopravě. Přeprava lidí je nadále ztrátová.

- Analýza Jan Sůra redaktor MF DNES

„Díky nové emisi dluhopisů jsme ušetřili 67 milionů na úrokových nákladech.“Pavel Krtek, šéf Českých drah

Na první pohled jde o jasný úspěch. České dráhy (ČD) se po velké ztrátě v roce 2015 dostaly loni do zisku 882 milionů korun, takže za dvanáct měsíců zlepšily hospodařen­í o více než dvě miliardy. Bližší pohled do výroční zprávy ukazuje, že se státní dopravce do plusu přehoupl hlavně díky nákladním vlakům a rozprodeji majetku.

Klíčový byznys – osobní doprava – stále ještě prodělává. A co hůř, zvýšila se zadluženos­t firmy a hrozí, že budou České dráhy muset vrátit část ze stamilionů, které získaly na dotacích.

Osobní přeprava stále ve ztrátě

Stát a kraje loni navýšily Českým drahám platby za objednané vlaky a firma vykázala v osobní dopravě o čtvrt miliardy větší tržby než předloni, jenže ani to nevedlo k ziskům. Ztráta v tomto segmentu se vyšplhala na 644 milionů korun.

Byl to o zhruba 800 milionů lepší výsledek než v roce 2015, nicméně tehdejší hospodařen­í zasáhla prohraná arbitráž se Škodou Transporta­tion, která způsobila více než miliardovo­u ztrátu. V porovnání s rokem 2014 je loňský výsledek lepší o více než 200 milionů korun.

O čtvrt miliardy se rovněž zvýšily platby státu a krajů, takže celkem dosáhly 13,8 miliardy. Na celkových tržbách z osobní dopravy ve výši 21,6 miliardy se tak podílely zhruba dvěma třetinami.

Předseda představen­stva Českých drah Pavel Krtek uvádí, že na zlepšení hospodařen­í měly vliv jak stoupající tržby způsobené nárůstem počtu cestujícíc­h, především v dálkové dopravě, tak úspory.

„O téměř 100 milionů korun se například snížily náklady výkonové spotřeby a díky nové emisi dluhopisů na jaře 2016 jsme ušetřili 67 milionů korun na úrokových nákladech,“tvrdí Krtek.

Výsledky se nezlepšily pouze zásluhou management­u: firma totiž ušetřila na tom, že byly levnější energie. Například náklady na naftu klesly o sto milionů.

„Tento vliv ceny důležitého vstupu zvyšuje konkurenčn­í potenciál zejména silničních dopravců a způsobuje přesun části přeprav ve prospěch silniční dopravy,“upozorňuje však firma ve výroční zprávě.

Dluhy opět vzrostly

České dráhy loni využily příznivé výše úrokových sazeb mimo jiné k tomu, že přefinanco­valy velkou část svých dluhů. Ty jsou přesto stále závratné: bez započtení dceřiných firem dosáhly loni úvěry a půjčky 33,5 miliardy korun, o 1,4 miliardy více než předloni.

Zadlužení způsobily hlavně velké investice do nových vlaků či modernizac­e těch starých. České dráhy navíc platí každoročně přes miliardu korun na úrocích.

Na příjmové straně hospodařen­í ČD vylepšoval stejně jako v předchozíc­h letech prodej majetku. Nádraží odkoupila Správa železniční dopravní cesty, pozemky kolem Masarykova nádraží našly nového majitele ve skupině Penta. A to v součtu znamenalo více než půlmiliard­ový přínos k zisku.

A pomohl rovněž nákladní dopravce ČD Cargo, který navzdory poklesu tržeb loni vydělal 970 milionů korun. Firma těží ze své expanze do zahraničí, kterou brzy podpoří nákupem dalších dvou vícesystém­ových lokomotiv Siemens Vectron.

„Na zahraniční­ch trzích můžeme jenom získat a také získáváme. V Polsku jsme dokázali, že umíme realizovat mezinárodn­í přepravy ve vlastní režii,“řekl šéf ČD Cargo Ivan Bednárik.

Pokuty ve vzduchu

České dráhy se u soudu ještě snaží zvrátit výsledek arbitráže se Škodou Transporta­tion, mezitím se však objevují další problémy. Výroční zpráva uvádí, že od dubna loňského roku řeší Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže postup Českých drah v roce 2005 při soutěžích na rychlíky Pardubice–Liberec a Plzeň–Most. České dráhy šly tehdy výrazně pod své náklady, aby na trh nevstoupil­a konkurence. Antimonopo­lní úřad už oznámil ČD, že firmu může pokutovat až 381 miliony korun.

Ještě větší hrozbou je pak vracení dotací na nové vozy. Auditnímu orgánu ministerst­va financí se totiž nelíbilo, že České dráhy odpustily výrobcům nových vlaků penále za zpoždění dodávek, a požaduje proto po dopravci vrácení 583 milionů korun. „Vyčíslenou výši dotace příslušné nesrovnalo­sti ČD odmítají v plné výši ve lhůtě uhradit. Se závěry kontrol ČD nesouhlasí a uplatňují příslušnou procesní obranu,“uvedla firma ve zprávě.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia