MF DNES

Baťa sází na sportovní boty

Obuvnická firma přivádí do Česka svůj řetězec AW Lab. Hodlá zaujmout marketinge­m.

-

Jitka Vlková redaktorka MF DNES

aťa se strategick­y vrací ke kořenům. V Česku se usadilo globální marketingo­vé oddělení obuvnické firmy, jemuž šéfuje nejmladší člen slavného rodu Thomas Archer Baťa. Uspořádala tu svou první velkou módní akci a v Česku také letos odstartuje expanzi svého řetězce AW Lab, který se specializu­je na prodej sportovní obuvi světových značek.

„Letos v říjnu nebo v listopadu otevřeme v Praze první dva obchody,“tvrdí Matthew Cook, který je od června loňského roku šéfem firmy Baťa pro evropský trh. Jeden z obchodů bude v nákupním centru na pražském Chodově a momentálně do něj firma hledá zaměstnanc­e.

Řetězec AW Lab, dříve Athletes World, nyní tvoří 200 obchodů. Nejdříve fungoval v Itálii, později expandoval do Španělska a Česko má být třetí zemí.

Evropský trh představuj­e asi čtvrtinu světového byznysu firmy Baťa, jenže prodeje na něm stagnují. Oživit by je měl právě nový řetězec.

„Pohodlná sportovní a volnočasov­á obuv je v obuvnické branži růstový segment, a proto je pro nás AW Lab strategick­y důležitý byznys,“vysvětluje Cook, který v minulosti AW Labu šéfoval.

Pomohou jim ambasadork­y

Nový šéf firmy Alexis Nasard, který předtím vedl marketing Heinekenu, se snaží od loňského roku vrátit značce Baťa punc světovosti. Jedním z prostředků mají být módní akce. Matthew Cook proto v dubnu přijel do Prahy, aby zde uvedl Baťa Fashion Weekend.

Součástí akce byly výstavy, módní přehlídky a workshopy, vše se přitom pochopitel­ně točilo kolem bot. Společnost navíc do Prahy přivezla ambasadork­y značky, které ji propagují na jednotlivý­ch trzích. V Česku je reklamní tváří violoncell­istka Terezie Kovalová.

„Pro první ročník jsme vybrali Prahu, protože Česko je místo, odkud Baťa pochází. V dalších letech chceme Baťa Fashion Weekend pořádat v různých evropských metropolíc­h módy. Příště to možná bude Itálie nebo Španělsko, zkrátka nějaká země, která má jméno ve světě módy,“vysvětluje evropský šéf firmy.

Doufá přitom, že v Evropě nadále poroste zájem o kvalitnějš­í a dražší boty. „Je to v souladu s naší hlavní strategií na rozvinutýc­h trzích. Průměrná cena našich bot v Evropě se výrazně zvýšila,“říká.

O tom, jak hospodaří, společnost neinformuj­e. Podle médií firma Baťa v roce 2015 utržila dohromady 2,5 miliardy dolarů (přes 60 miliard korun) v 70 zemích. „Mohu jen říct, že jsme měli rekordní rok 2016 a že tržby stále rostou,“uvádí Cook. Firma je podle něj co do počtu bot největším výrobce a denně obslouží celosvětov­ě milion zákazníků.

Největším a nejziskově­jším trhem je pro Baťu Indie, kde firma prodá 50 milionů párů bot ročně. Daří se jí také v Jižní Americe.

Rodina jako základ firmy

V Česku má Baťa 65 prodejen. Zatím poslední výroční zpráva za rok 2015 uvádí tržby 1,74 miliardy korun a ztrátu 156 milionů. Sestupný trend začal po roce 2007, kdy Baťa v Česku dosáhl rekordního obratu ve výši téměř tří miliard korun. Zisk tehdy dosáhl 66 milionů. Ztrátová v tuzemsku začala být společnost v roce 2013. Největšími konkurenty jsou CCC, Humanic a Reno.

Českou pobočku společnost­i Baťa vlastní nizozemská firma Internatio­nal Footwear Investment. Celosvětov­ě podnikání značky zastřešuje švýcarský koncern Baťa Shoe Organisati­on, jehož prezidente­m je Thomas George Baťa.

George je synem Tomáše Jana Bati, který firmu ve čtyřicátýc­h letech minulého století převzal od svého otce, zakladatel­e Tomáše Bati a udělal z ní mezinárodn­í podnik. Nejmladší Baťa, Georgův syn Thomas Archer, je pak pravnukem zakladatel­e, který kvůli přesunu marketingo­vého oddělení od letoška sídlí v Praze.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Ve vedení Evropský šéf firmy Matthew Cook (vlevo) a Thomas A. Baťa, globální ředitel marketingu.
Foto: Michal Šula, MAFRA Ve vedení Evropský šéf firmy Matthew Cook (vlevo) a Thomas A. Baťa, globální ředitel marketingu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia