MF DNES

V červnu se brexit rozjede naplno, rozhodl summit EU

Evropská unie na mimořádném summitu schválila jízdní řád pro brexit. Je jiný, než chtěli Britové, podle nichž budou jednání velmi tvrdá.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

LONDÝN, BRUSEL „Než začneme mluvit o budoucnost­i, musíme vyřešit minulost,“řekl po mimořádném setkání prezidentů a premiérů členských zemí Evropské unie předseda Evropské rady Donald Tusk. V jedné větě tak shrnul, že mezi tím, co chtějí unijní a britští vyjednavač­i, je velký rozdíl. Britská premiérka Theresa Mayová v uplynulých týdnech často opakovala, že její vláda chce při jednáních postupovat na dvou frontách zároveň: jednat o podmínkách odchodu z EU a zároveň s tím o nových vzájemných vztazích.

Pro EU však jednání o budoucích vztazích přichází v úvahu jednoznačn­ě až poté, co obě strany v rozhovorec­h o odluce dosáhnou „dostatečné­ho pokroku“.

„Jsem desetkrát skeptičtěj­ší“

„Některé komentáře, které jsme po summitu slyšeli, ukazují, že jednání budou tvrdá,“řekla poté Mayová v rozhovoru pro stanici BBC. Znovu zopakovala stanovisko, že je připravena ukončit jednání o brexitu bez společné dohody s Unií, pokud nebude spokojena s nabízenými podmínkami. Odmítla také kritiku, že je její vláda ohledně jednání o brexitu odtržena od reality.

Ani setkání s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem nepřispělo ke zlepšení nálady před začátkem summitu. „Opouštím Downing Street desetkrát skeptičtěj­ší, než jsem byl předtím,“řekl poté Juncker. U britské premiérky prý neviděl žádnou ochotu dělat kompromisy.

I proto včera bývalý britský premiér Tony Blair oznámil, že se znovu vrací do politickéh­o dění. „Někdo musí udělat tu špinavou práci a budu to já,“řekl britským médiím. Obavy má bývalý labouristi­cký premiér především z odchodu z volného trhu a jeho následného dopadu na britskou ekonomiku.

Hlavního vyjednavač­e Evropské unie Michela Barniera nyní čeká nelehký úkol. Základní dohoda s Británií ohledně klíčových věcí, jako jsou práva občanů EU v Británii či složité téma finančních závazků ostrovního státu vůči Unii, by měla být hotová do listopadu.

Dvě fáze vyjednáván­í

Vlastní jednání navíc začnou nejspíš až v polovině června – tedy po britských parlamentn­ích volbách 8. června.

Během této první fáze se bude jednat o zárukách, které zajistí stálá práva unijním občanům v Británii a naopak Britům v Unii. Dohoda přitom může nastat relativně rychle, pokud Londýn předloží „seriózní“nabídku.

Složitá budou jednání o finančním vyrovnání. Unie totiž vyžaduje dodržení všech finančních závazků, které na sebe Británie jako členská země EU vzala.

Dalšími body v první fázi pak má být především způsob zajištění právní kontinuity mezi britským a evropským právem a vyřešení situace na hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou, pokud možno bez zřízení „tvrdé“hranice.

Na přelomu roku pak začne druhá fáze vyjednáván­í, to už s Británií jako samostatno­u zemí stojící mimo Unii. Ve druhé fázi se mají nastavit nové vztahy mezi Brity a Evropou. Podle Lisabonské smlouvy mají být výstupová jednání ukončena nejpozději do jara 2019. Rozhovory spojené s druhou fází ale mohou trvat i déle.

Británie a EU se tak budou muset domluvit i na některých přechodnýc­h obdobích. Už do konce letošního roku by také mělo být jasné, kam se z Londýna přesunou dvě unijní agentury, které tam nyní sídlí. O jednu z nich, Evropský bankovní úřad, má zájem i Česko.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia