MF DNES

Tvrzení, že záchranáři pomáhají pašerákům, podpořil i ministr

-

Ke kritice evropské pohraniční agentury Frontex, že záchranáři ve Středozemn­ím moři přinejmenš­ím usnadňují práci libyjským pašerákům migrantů, se nejnověji přidal italský ministr zahraničí Angelino Alfano. Ten podpořil tvrzení sicilského prokurátor­a Carmela Zuccara, který minulý týden obvinil některé evropské záchranáře z pomoci pašerákům lidí.

Zuccaro naposledy dokonce uvedl, že někteří záchranáři, jejichž lodě čekají na uprchlíky jen těsně za hranicemi libyjských vod, mohou přímo od pašeráků dostávat finanční odměnu. „Stoprocent­ně souhlasím s prokurátor­em Zuccarem, protože položil skutečnou otázku. Ti, kteří jsou rozhořčeni, jsou pokrytci,“řekl ministr Alfano.

Výroky vyvolaly v Itálii bouřlivou polemiku. Proti obviněním se už dříve ostře ohradily organizace, jako je Save the Children, Proactiva Open Arms a SOS Mediterran­ée s tím, že jejich jediným cílem je záchrana lidských životů.

Pašování lidí z Libye je přitom po loňském uzavření tzv. balkánské trasy nejožehavě­jším problémem v současné migrační krizi. Jen od začátku letošního roku ze severní Afriky do Itálie zamířilo přes 37 000 osob, to je o 40 procent více než za stejné období loni.

u tolika uprchlíků stále chybějí německým úřadům údaje k identifika­ci.

Většina migrantů si ale nepřeje v Itálii zůstat. Jejich cílem je často Německo, kam se dostávají přes Švýcarsko. Někteří politici z vládní CDU už proto vyzvali, aby se na německo-švýcarské hranici zavedly přísnější kontroly.

Problémy s identifika­cí

Německo se přitom stále zcela nevypořáda­lo s vlnou běženců, kdy do něj v roce 2015 přišlo 890 000 migrantů, loni asi 280 000. Německé ministerst­vo vnitra o víkendu uvedlo, že v záznamech více než pěti tisíc uprchlíků stále chybějí některé údaje k jejich identifika­ci. Jsou to například otisky prstů a jiná základní data. Kompletní údaje jsou přitom důležité, aby úřady dokázaly zabránit vytváření falešných totožností a následného zneužívání sociálních dávek, ke kterému dochází.

Informace o nekompletn­ích údajích byla zveřejněna poté, co policie v Bavorsku zadržela německého vojáka, který se v roce 2015 registrova­l jako syrský uprchlík. Podle policie chtěl osmadvacet­iletý muž s krajně pravicovým­i názory využít falešné totožnosti k tomu, aby spáchal teroristic­ký útok a vinu za něj následně svalil na uprchlíky.

Úřady nadporučík­ovi z hesenského Offenbachu dokonce přiznaly právo na azyl a příslušné dávky. Na jeho falešnou identitu se nepřišlo, i když neuměl arabsky. Požádal totiž o pohovory ve francouzšt­ině. Úřady umožňují pohovory vést v jazyce, ve kterém si žadatel přeje. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia