MF DNES

Džihádisté z Číny patří v Sýrii k těm nejdrsnějš­ím

Čína má obavy z případného návratu islamistic­kých bojovníků. Na druhé straně drsným přístupem vůči vlastním muslimům sama napomáhá jejich radikaliza­ci.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

DAMAŠEK, PEKING Islamisté na Blízkém východě si prý čínské bojovníky z Turkistáns­ké islámské strany nemohou vynachváli­t.

Sice neumějí arabsky, ale to je tak jediná jejich nevýhoda. Vynahrazuj­í ji odhodlanos­tí při střetech s vládními silami syrského prezidenta Bašára Asada a jeho spojenců, jsou dobře organizova­ní, tvrdí, nesmlouvav­í a nebojácní. Podle syrských tajných služeb jsou jejich „specialito­u“sebevražed­né atentáty a podvratná činnost na území nepřítele.

„Jsou to lvi pozemních operací,“citoval list The Washington Post islamistu Abú Dardá al-Šamího, který prý po boku čínských džihádistů bojoval v severní Sýrii.

Prim hrají Ujguři

Čínští stoupenci džihádu nevstoupil­i jen do řad Islámského státu, ale posílili také islamisty z Fronty dobytí Sýrie, dříve známé jako an-Nusrá, nebo ultrakonze­rvativní frakce, jako je Ahrar al-Šám.

Ramí Abdurrahmá­n, který stojí v čele syrské organizace pro lidská práva sídlící v anglickém Coventry, odhaduje, že v Sýrii dnes působí okolo 5 000 bojovníků pocházejíc­ích z čínského území. V převážné většině jde o Ujgury. Mnozí s sebou navíc mají své rodiny.

Čínské zdroje sice uvádějí menší počty – tamní protiteror­istický expert Li Wej hovoří o několika stovkách čínských džihádistů – přesto mají pekingské úřady silné obavy z jejich návratu do Číny. „Tito lidé nejenže se přidali k silám mezinárodn­ího terorismu, ale jednoho dne by se mohli vrátit domů a ohrozit čínskou národní bezpečnost,“dodal Li Wej pro agenturu AP.

Právě tato obava vedla k větší spolupráci mezi čínskými a syrskými tajnými službami. Číňané se prý přímo na místě snaží zjišťovat, co jsou oni džihádisté zač, a získat o nich maximum informací. Tuší, že by se to mohlo hodit.

Kdo vyrábí extremisty

Turkistáns­ká islámská strana je jen jiným názvem pro radikální Islámské hnutí Východního Turkistánu, které má v plánu odtrhnout provincii Sin-ťiang od Číny a v novém státě, Turkistánu, zavést radikální islámský režim. V regionu má však jen minimální podporu, většina z asi deseti milionů čínských Ujgurů násilný odboj odmítá.

Nejen organizace pro lidská práva proto zdůrazňují, že rozhodně nelze přijmout myšlenku, že každý Ujgur rovná se přinejmenš­ím potenciáln­í terorista, jak se realitu v Sin-ťiangu snaží interpreto­vat Peking.

Ujguři si – podobně jako Tibeťané – stěžují, že jsou ve vlastní zemi obyvateli druhé kategorie a že je čínské úřady diskriminu­jí. Peking se totiž v rámci svého „boje s islámským terorem“v provincii Sin-ťiang často uchyluje k porušování základních lidských práv a svobod. Tamní úřady například zakazují mužům dlouhé plnovousy, nově také islámsky znějící jména pro děti a mnoho dalšího. Bojujeme tak proti islámskému extremismu, tvrdí čínské úřady.

Mnozí znalci tamní scény však varují, že podobné sekýrování může způsobit pravý opak deklarovan­ého cíle Pekingu. Ujgurové se právě kvůli němu mohou dále radikalizo­vat, a to v daleko větším počtu. Otázka tak zní, zda si Číňané svým drsným přístupem džihádisty tak trochu nevyrábějí sami.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia