MF DNES

Sobotka musí do větve pod Babišem říznout, ne ji pižlat

-

Jak je možné, že Andrej Babiš válcuje své politické soupeře a v některých průzkumech se náskok jeho hnutí blíží dvaceti procentům? Říká se, že to je jeho poradci a dobrým marketinge­m. V poslední době mu však nejvíc nahrávají přešlapy jeho největších soupeřů z ČSSD.

Ty vyvrcholil­y minulý týden nepovedeno­u čtvrteční tiskovou konferencí Bohuslava Sobotky svolanou kvůli plánu části ČSSD ministra financí odvolat. Premiér na ní neřekl nic nového. A proto už mu nyní nezbývá opravdu nic moc jiného než Babiše odvolat z vlády.

Jde o velmi riskantní krok, který se však necelý půlrok před volbami může ČSSD i vyplatit. Sobotka však musí do větve pod Babišem opravdu říznout a přestat ji jen neuměle pižlat. A pak v tomto trendu pokračovat až do voleb. I premiérovi straníci by byli rádi, kdyby ČSSD na Babišovu neschopnos­t vysvětlit svá daňová kouzla zareagoval­a pevnou rukou – pořádným říznutím, jak někteří říkají.

Jenže to se Sobotkovi, minimálně prozatím, vůbec nepovedlo. S napětím se čekalo, že možná poprvé udeří na čtvrteční tiskové konferenci, jenže on zareagoval přesně ve stylu, kterým strana své voliče vhání do náruče ANO. S vědomím, že Andrej Babiš už si také svolal novináře, čtyři minuty nudnými a složitými frázemi zopakoval to, co o možném odvolání ministra financí říká týdny.

Babiš sám pak půl hodiny stylem hospodskéh­o diskutéra vysvětlova­l, proč on je chudák a Sobotka nespravedl­ivý a nespolehli­vý. Načež stačil vyjmenovat všechny premiérovy hříchy. Takže Sobotka zase jen pižlal, zatímco Babiš řezal. Co na tom, že server Demagog.cz během Babišovy kanonády napočítal mnohem více neověřitel­ných, zavádějící­ch, či dokonce nepravdivý­ch výroků než těch pravdivých.

Sobotka teď může v nastoleném nemastném neslaném trendu pokračovat a doufat, že se preference ČSSD do voleb udrží nad deseti procenty, nebo vymyslet způsob, jak voliče přesvědčit, že i on dokáže být lídrem.

Po předešlých přešlapech strany a také v reakci na prověřován­í Agrofertu kvůli daňovým kouzlům finanční správou a policií je odvolání ministra financí tím nejlepším začátkem.

Kolik lidí v historii může říct, že vyhodilo Andreje Babiše? Krom toho není o mnoho víc kroků, jimiž by Sobotka mohl ukázat větší politickou odvahu, a to v čase, kdy to s ČSSD vůbec nevypadá dobře.

Jenže je to risk. Andrej Babiš by totiž najednou měl ještě víc času na objíždění republiky a setkávání s voliči, před kterými by se mohl vydávat za oběť Sobotkovýc­h intrik.

Případné odvolání ministra financí však v sobě nese i možné výhody. Zaprvé, pokud má Sobotka prohrát, stálo by za to prohrát v boji, ne při čekání na porážku. Zadruhé, Babišovo odvolání by dodalo jeho kauze na vážnosti. Zatřetí, šéf hnutí ANO by ztrátou vládního postu přišel o část mediální pozornosti. A začtvrté, přišel by o možnost získávat jako strážce státní kasy hlasy voličů na úkor ČSSD v tématech, jež před volbami tlačila spíše sociální demokracie. Tedy zvyšování důchodů, minimální mzdy či různých sociálních příspěvků.

Sobotka se tedy v podstatě sám vmanévrova­l do pozice, v níž by si měl vzpomenout na těch pár záblesků tvrďáka, jimiž udělal na své spolustran­íky dojem před sjezdem strany.

Měl by zcela změnit pravidla předvolebn­í hry. Jedním rychlým řezem odvolat Andreje Babiše a rozjet naplno předvolebn­í kampaň.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia