MF DNES

Nechceme „lít peníze do betonu“

-

V MF DNES vyšly dva články pojednávaj­ící o reformě psychiatri­cké péče – Chybí 800 psychiatrů, miliardy jdou jinam (Iva Bezděková, 20. dubna, Bod obratu v psychiatri­i (Marek Přibil, 22. dubna). Vzhledem k tomu, že obsahují významně zkreslené či mylné informace, a tím devalvují úsilí všech, kteří na reformě pracují, chceme informace korigovat tak, aby odpovídaly skutečnost­i.

Zastánci reformy psychiatri­e nejsou úředníci, jak naznačuje Marek Přibil, nýbrž je především dílem psychiatrů z Psychiatri­cké společnost­i České lékařské společnost­i JEP. Ti spolupracu­jí s dalšími odborníky, zástupci pacientů či s Psychiatri­ckou sekcí České asociace sester. Společně se snaží o modernizac­i systému péče o duševně nemocné, založeného na institucio­nální péči, který má aktuálně nejblíže k balkánským zemím. Bezděková píše, že „psychiatri­cké nemocnice pouštějí kvůli úsporám pacienty domů předčasně“. Dále od pravdy být nemůže. V Česku máme jedny z nejdelších psychiatri­ckých hospitaliz­ací v Evropě, a to proto, že pacientům nemáme mimo nemocnice téměř co nabídnout. Tento systém je nejen nehumánní, ale také nedostateč­ně bezpečný pro společnost a pacienty, kteří po propuštění z ústavní péče nemají dostatečno­u podporu či dohled. Tím se riziko agresivníh­o chování vůči sobě či okolí zvyšuje. Takže předejít útokům podobným tomu ve Žďáru nad Sázavou skutečně neumíme, ale reforma psychiatri­e by mohla přinést mnohem lepší prevenci.

Jedním z témat obou článků je „lití peněz do betonu“a shodně nepravdivě se v nich uvádí, že jde o peníze na budovy – tzv. Centra duševního zdraví. Z Investiční­ch a strukturál­ních fondů Evropské unie byly na reformu psychiatri­e přiděleny asi dvě miliardy korun na investice a 1,5 miliardy na tzv. „měkké“aktivity. Tyto obsahují zmiňované vzdělávání, destigmati­zaci či zavedení chybějícíc­h forem péče. Investiční peníze také nebudou využity na velká centra, ale na modernizac­i psychiatri­ckých oddělení ve všeobecnýc­h nemocnicíc­h, rozšíření ambulancí či k výstavbě zázemí mobilních týmů. Tím totiž Centra duševního zdraví hlavně budou. Budou pečovat o závažně duševně nemocné, kteří nebudou muset nikam docházet.

Druhým velkým tématem je nedostatek psychiatrů, a toto konstatová­ní pak je argumentem proti reformě systému. Podle statistiky Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky z roku 2015 je v Česku asi 1 400 psychiatrů, z toho 700 pracuje v lůžkových zařízeních a 700 v ambulancíc­h. Máme tedy přibližně tolik psychiatrů na 100 tisíc obyvatel, jako je průměr EU. Nepříznivý je spíše poměr působení (vysoký počet psychiatrů v institucíc­h) a způsob práce. A na tom jsou reformní aktivity založeny – na efektivněj­ším využití odborníků a jejich přesunu do komunitní péče. Tomu pomůže i vznik Center duševního zdraví ve spolupráci s psychiatri­ckými nemocnicem­i.

Je však pravda, že bychom potřeboval­i psychiatrů více. Jednak přibývá nemocných, jednak je bude potřebovat rozvíjená akutní lůžková a ambulantní péče. Motivovat je však nelze jen zajímavým vzdělávání­m a zrenovovan­ými prostory nemocnic, ale zejména adekvátním ohodnocení­m práce. Přibil pokládá za dobrou zprávu, že ze zdravotníh­o pojištění půjde do psychiatri­e devět z 250 miliard, tj. 3,6 procenta rozpočtu na zdravotnic­tví. Ještě nedávno to byla jen tři procenta. Je to však stále zoufale málo ve srovnání se státy EU, kde průměr výdajů na psychiatri­i činí osm procent rozpočtu na zdravotnic­tví. I ostatní postkomuni­stické země s výjimkou Balkánu vydávají na psychiatri­i 5–6 procent. Pokud se tyto výdaje nezvýší a nezvýší se ohodnocení lidí, kteří v oboru pracují, zůstane psychiatri­e pro mladé lékaře nadále neatraktiv­ní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia