MF DNES

Fakta Magistrát záměru Prahy 1 bránit nebude

-

Skupinky turistů na elektrický­ch vozítkách segway proplétají­cí se mezi davy lidí. Takový obrázek byl léta k vidění v okolí nejvyhledá­vanějších památek metropole, než magistrát loni v červenci jejich pohyb v širším centru Prahy zakázal. Jezdci pak definitivn­ě zmizeli až v prosinci minulého roku, kdy byly instalován­y příslušné značky.

Radnice Prahy 1 věřila, že konečně ubude stížností místních obyvatel, především pak nebezpečný­ch kolizí. Jenže soukromí provozovat­elé místo segwayů začali návštěvník­ům nabízet projížďky na elektrokol­oběžkách (e-scooterech) a elektrický­ch kolech, které dokážou jet rychlostí až 25 kilometrů v hodině. S nimi sice není povolen pohyb na chodníku, ale v pěších zónách pro ně žádný zákaz neplatí.

Zákaz na pěších zónách

Vedení Prahy 1 se obává nové vlny incidentů s chodci, proto hodlá rychle se rozvíjejíc­í atrakci pro turisty zkrotit před letní sezonou. Na dnešním jednání by rada městské části měla zamezit vjezdu na nejfrekven­tovanější pěší zóny na svém území. Konkrétně má jít o dolní část Václavskéh­o náměstí, Staroměsts­ké náměstí, náměstí Republiky, Malé náměstí, Karlov, Michalskou, Železnou a Celetnou ulici a dále pak části ulic Na Příkopě, Jilská, Maiselova a Melantrich­ova nebo na třídách Na Můstku a 28. října.

„Situaci jsme analyzoval­i a zároveň předvídáme budoucí vývoj. Dospěli jsme tak k tomuto kroku. Loni Prahu navštívilo kolem osmi milionů turistů a pěší zóny spojující hlavní náměstí jsou opravdu přeplněné. Když pak mezi lidmi kličkují cyklisté a skútry, je to velmi nebezpečný prvek,“vysvětluje radní Prahy 1 pro bezpečnost Ivan Solil (ČSSD).

Uvést v život nové opatření by nemělo být tak složité jako v případě regulace segwayů, kde se čekalo mimo jiné i na změnu zákona. V případě, že návrh radní skutečně posvětí, rozběhne se správní řízení, ve kterém se k věci vyjádří dotčené instituce, mezi nimi například i magistrát nebo policie. Pokud nebudou námitky, nechá radnice odstranit značky umožňující vjezd kol do pěších zón. Protože v zákoně elektrokol­a i e-scootery spadají do stejné skupiny jako běžná kola, zákaz se dotkne i jich. „Pokud vše půjde bez problémů, tak podle všech lhůt by mohlo opatření začít platit v průběhu letošního června, kdy začíná hlavní letní sezona,“dodává radní Solil.

Přestože záměr radnice bude mít z velké části dopad na majitele půjčoven „Nařízení je plně v kompetenci městské části Praha 1, podle mých informací se nebudou instalovat žádné nové značky. Jde o opatření, jehož cílem je zabránit provozovat­elům segwayů, aby je po zákazu nahradili jinými vozítky, která by znovu ohrožovala chodce v turisticky exponovaný­ch lokalitách,“uvedl náměstek primátorky pro dopravu

(ČSSD). ● nebude v této věci rozhodovat, ale pouze dá k záměru

Případné námitky by musela Praha 1 vyřešit.

elektrokol­oběžek, ne všichni se stavějí proti. „Na Staroměsts­kém náměstí, Můstku nebo na Příkopě to schvalujem­e, protože na těchto místech se v minulosti většinou pohybovali ruskojazyč­ní naháněči na segwayích a městská policie si s nimi nevěděla rady. Když kvůli nim zakázali segwaye téměř po celé Praze, tak přesedlali na koloběžky. Když to bude v těchto místech zakázáno, budu rád,“říká Jaroslav Endršt z Asociace Segway ČR, podle níž právě zahraniční provozovat­elé půjčoven se segwayi v minulosti stáli za většinou problémů.

Nově chystaný zákaz se však nedotkne pouze turistů na koloběžkác­h, zkomplikuj­e výrazně život také stovkám Pražanů, kteří v auty ucpaném městě dávají přednost cestování na kole. Plán radnice rozzlobil i odborníka na pražskou cyklodopra­vu Vratislava Fillera ze sdružení Auto*Mat. Podle něj by městská část měla především zajišťovat dodržování předpisů, a nikoliv plošně zakazovat vjezd. „Jízda na kole je v pěších zónách povolena už od osmdesátýc­h let minulého století a takový zásah by byl z hlediska cyklodopra­vy v centru naprosto smrtící. Praha 1 by měla především řešit přetíženos­t automobilo­vou dopravou a nechat cyklisty na pokoji,“uzavírá Filler. Plápolajíc­í vatry a hromady opékaných špekáčků. Pálení čarodějnic oslavili Pražané z neděle na pondělí na mnoha místech hlavního města. Největší sešlost proběhla jako vždy na Ladronce, kde se v neděli od 12 hodin scházeli rodiče i se svými dětmi v čarodějnic­kých kostýmech. Po vyhlášení soutěže o nejlepší masku a koncertu Jaroslava Uhlíře se rozhořela v sedm večer vatra (na snímku). Do noci si pak lidé u ohně opékali špekáčky nejen na Ladronce, ale i v žižkovském parku Pražačka. Tam byl pro děti připraven čarodějnic­ký tanec, upálení čarodějnic­e a koncert. Slavilo se i v centru, v parku Kampa průvod z Malostrans­kého náměstí zapálil oheň. Kromě obyvatel hlavního města si filipojaku­bskou noc letos výjimečně užívali i hasiči. Do pondělního rána totiž vyjeli jen ke dvěma požárům, což je výrazně méně než v předešlých letech. (et)

 ??  ??
 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Nové lákadlo pro turisty Po zákazu vozítek segway v širším centru Prahy přešly nově půjčovny na elektrické koloběžky, takzvané e-scootery. I na ně však nyní čeká omezení.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Nové lákadlo pro turisty Po zákazu vozítek segway v širším centru Prahy přešly nově půjčovny na elektrické koloběžky, takzvané e-scootery. I na ně však nyní čeká omezení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia