MF DNES

Výpadek proudu má řešit záložní zdroj v centru přírodního parku

Při velkém blackoutu by Praze pomohla nová transformo­vna, někteří radní jsou však proti její stavbě v chráneném území.

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Dopravní chaos, rabování, nefunkční topení, nedostatek vody. Většina z dramatické­ho černého scénáře toho, co by Prahu čekalo v případě blackoutu, stále není zažehnána. O potřebě záložního zdroje elektrické energie pro celou Prahu se přitom mluví už od roku 2014. Tehdejší velké cvičení ukázalo, že při plošném a dlouhodobé­m výpadku elektrické energie by Praha nebyla schopna zajistit fungování strategick­ých objektů.

Ačkoliv magistrátn­í oddělení krizového řízení už na základě cvičení některé kroky učinilo, to nejdůležit­ější – náhradní zdroje energie – zatím metropoli stále chybí. „Praha je jedním z mála hlavních měst, která stále nemá zdroj, jenž by při rozsáhlém výpadku elektrické energie naskočil a dodával omezenou energii vybraným objektům, které jsou pro fungování města nutné,“říká bezpečnost­ní expert Andor Šándor, který se na cvičení v roce 2014 podílel.

Po blackoutov­ém cvičení před třemi lety sice vznikl plán na výstavbu tří ostrovních elektráren, jakýchsi autonomníc­h systémů za šest miliard korun, kvůli vysokým nákladům ale od něj vedení města postupně ustoupilo. V současné době je v přípravě projekt, který by mohl připraveno­st Prahy zlepšit. Společnost PREdistrib­uce chce na území městské části Praha-Lochkov vybudovat transformo­vnu, která by mohla v případě blackoutu plnit roli zdroje takzvaného kritického ostrovního provozu. „To, že PRE buduje záložní zdroj, je dobře,“myslí si Šándor a dodává, že pokud zdroj vznikne, bude potřeba ještě rozhodnout, které objekty má prioritně zásobovat.

Jenže to, zda nakonec záložní zdroj bude stát, ještě není vůbec jisté. Nejprve je totiž nutná změna územního plánu z orné půdy na technickou vybavenost. K záměru však zaujal negativní stanovisko například výbor pro životní prostředí.

„Pozemky, na kterých by měla elektrárna stát, se nacházejí v centru přírodního parku Radotínsko-Chuchelský háj. Z přírodověd­eckého hlediska se jedná o jedno z nejcennějš­ích území hlavního města Prahy. Lokalita je také součástí oblastí ticha vymezených akčním plánem na snižování hluku pro aglomeraci Prahy,“uvedla radní pro životní prostředí Jana Plamínková (Trojkoalic­e/STAN). Se změnou územního plánu nesouhlasí ani vedení dotčené městské části.

Záměr by měl na svém příštím zasedání projednat také výbor pro bezpečnost, jehož stanovisko si výbor pro územní rozvoj vyžádal, než o případné změně územního plánu rozhodne. „S hodnocením počkám až po diskusi na výboru,“říká radní pro bezpečnost Libor Hadrava (ANO). Podle něj je potřeba, aby otázku záložních zdrojů Prahy řešil také stát. „Na základě výstupů cvičení Blackout 2014 jednáme v rámci pracovní skupiny na ministerst­vu průmyslu a obchodu. Jedna věc je to, že zdroj bude v Praze, zároveň ale ovlivní celou přenosovou soustavu, proto se to řeší celostátně,“dodává radní.

Vodu dodají mobilní úpravny

Ke krokům, na kterých magistrát v souvislost­i s rizikem blackoutu již zapracoval, patří řešení zásobování vodou. Pokud by došlo k výpadku a bez proudu by zůstaly oba zdroje vody pro Prahu – Káraný a Želivka – měly by alespoň část území zásobovat dvě mobilní úpravny vody.

Ty dokážou vyrobit pitnou vodu z Vltavy a dalších toků, vodních nádrží a rybníků nebo z podzemních vrtů. Maximálně jedna úpravna zpracuje 120 tisíc litrů vody za den. O další zásobování by se pak postaraly Pražské vodovody a kanalizace. Ty v loňském roce doplnily systém krizového zásobování vodou z rezerv cisternami o speciální dvoulitrov­é plastové sáčky na pitnou vodu, které by měly sloužit primárně pro dodávky vody lidem se zdravotním postižením nebo seniorům.

Dalším opatřením jsou záložní zdroje elektřiny pro domovy seniorů, dětské domovy, léčebny dlouhodobě nemocných a podobné instituce. Jenže u malých záložních zdrojů je podle Šándora problém s jejich případným zapojování­m. „Obávám se, že řada subjektů se spoléhá na to, že jim náhradní zdroj zapojí hasiči. Těch je ale málo a v případě krize budou mít jiné starosti. Je proto potřeba mít lidi, kteří dokážou zdroje nastartova­t,“upozorňuje.

 ??  ?? Bez „šťávy“Štábní cvičení Blackout 2014, při kterém složky hlavního města Prahy cvičily třídenní kompletní výpadek elektrické rozvodné sítě. Foto: František Vlček, MAFRA
Bez „šťávy“Štábní cvičení Blackout 2014, při kterém složky hlavního města Prahy cvičily třídenní kompletní výpadek elektrické rozvodné sítě. Foto: František Vlček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia