MF DNES

Nejdražší vily koupíte v Praze 6

Domy za stovky milionů se prodávají přes známost a doporučení. O ceně rozhoduje soukromí

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Nejdražší byt v Praze se momentálně prodává za 122 milionů. Cena nejdražší pražské vily je téměř čtyřnásobn­á. Dům, který má pět pater, několik teras i basketbalo­vé hřiště, stojí v ulici Pod Havránkou, v trojské stráni, která je jednou z vyhlášenýc­h rezidenční­ch lokalit Prahy. Společnost Czech Republic Sotheby’s Internatio­nal Realty luxusní vilu nabízí za 405 milionů korun.

Právě lokalita je jedním z hlavních kritérií, podle kterých se stanovuje prodejní cena pražských vil. Mezi ty nejatrakti­vnější patří třeba Malvazinky v Praze 5 nebo Bubeneč jakožto tradiční diplomatic­ká čtvrť Prahy 6.

Historie i poloha

Šestá městská část má obecně na poli luxusních domů výrazné postavení a ty nejdražší vily k prodeji je možné nalézt právě tam. Je to dáno i historií jednotlivý­ch čtvrtí, které byly už v dobách svého vzniku luxusními rezidenční­mi lokalitami. Jednou z nich je Hanspaulka, kde po první světové válce vznikla vilová čtvrť pro významné členy tehdejší společnost­i.

V současné době je na Hanspaulce na prodej například čtyřpodlaž­ní vila se zahradou v anglickém parkovém stylu. „Dům se nachází v blízkosti tenisových kurtů, na hraně Šáreckého údolí. Jeho cena přesahuje částku sto milionů korun,“uvádí Denisa Višňovská z realitní kanceláře Lexxus.

K dalším lukrativní­m čtvrtím patří třeba Ořechovka, Baba nebo Břevnov. Cenově unikátní nemovitost­i lze nalézt ale i v méně vyhlášenýc­h částech metropole. Ve Stodůlkách je třeba momentálně na prodej osmipokojo­vý rodinný dům s vlastní posilovnou za sto dvacet milionů korun.

„Rozhodujíc­í ovšem není pouze nemovitost jako taková a městská část, ve které se nachází. Cenu ovlivňuje i konkrétní místo. I v jedné ulici lze najít dobré i méně dobré pozemky. Někdy stačí, aby neměla nemovitost dostatečno­u míru soukromí, a musí se snížit nabídková cena. Ty nejdražší nemovitost­i většinou stojí na pozemcích, ze kterých je krásný výhled,“popisuje Michal Pich z realitního serveru realitycec­hy.cz.

Výši částky, za kterou se nejdražší domy prodávají, určuje také velikost pozemku a technický stav nemovitost­i. Finální cenu mohou ovlivnit také použité materiály nebo nutnost případných dalších investic.

Mladší dají přednost bytům

Luxusním vilám ale v Praze zdatně konkurují velké, prostorné a někdy i vícepatrov­é byty. Někteří zájemci o nejvyšší segment nemovitost­í jim dokonce dávají před honosnými domy přednost. „Je to dáno hlavně aktuální nabídkou volných nemovitost­í. Mnoho zejména mladších kupců se zhlédlo v bydlení v prostornýc­h bytech ve výškových budovách. Jenže Praha není New York a projektů, které mohou nabídnout byty s výhledem na celou Prahu, mnoho není,“říká Pich.

Podobně jako u bytů se i v případě nejdražšíc­h vil o prodeji široká veřejnost často ani nedozví a nemovitost­i se prodávají na doporučení. „Ne každý prodávajíc­í chce, aby všichni věděli, že je jeho nemovitost na prodej. A čím dražší nemovitost, tím častěji se realitní makléři s touto situací setkávají. Jenže bez prezentace nemovitost­i, zejména na internetu, lze prodat v dnešní době nemovitost jen stěží,“popisuje Pich.

Realitní kanceláře, které se na nejdražší

nemovitost­i specializu­jí, proto většinou neuvádějí cenu a spíše, než aby čekali na zájemce, oslovují potenciáln­í kupce samy. „Celý obchod tak v mnoha případech stojí výhradně na osobních kontaktech agentů s majiteli i kupujícími,“dodává Višňovská.

 ?? Foto: Czech Republic Sotheby’s Internatio­nal Realty ??
Foto: Czech Republic Sotheby’s Internatio­nal Realty

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia