MF DNES

Děti hrály s hvězdou. Snad si to zapamatují, řekla Wozniacká

- — Karel Knap

Dvě fronty na Wozniackou se v pondělí linuly areálem Sparty v pražské Stromovce. Do jedné se přímo na kurtu seřadilo asi dvacet dětí ze zdejšího klubu, které se střídaly ve výměnách s tenisovou celebritou, oblečenou do šedé mikiny a modré vesty.

Ve druhé přešlapova­ly stovky fanoušků čekajících na autogramiá­du sličné blondýnky, jež se posléze usadila pod přístřešek a vesměs s úsměvem rozdávala podpisy.

„Exhibice s dětmi mě bavila. Byla to legrace, opravdu jsem si ji užila,“řekla houfu reportérů. „Snad si ji děti zapamatují. Sama si vždycky vybavím, jak jsem jako malá hrála s Venus Williamsov­ou, což byl pro mou kariéru velký moment.“

V letošním pořadí WTA Race jste druhá za Karolínou Plíškovou. V jaké pohodě jste dorazila?

V dobré. Zatím se mi daří. Stejně jako Karolíně, která fakt válí. Je to pro mě velká rivalka, ale já se musím soustředit na první utkání (s Japonkou

Na první pohled se někomu může zdát jako primadona. Zřejmě si musí držet odstup. Nicméně pohledy do zákulisí dodávají jejímu fešnému obrázku další rozměry.

Kouč David Kotyza dlouho zná jejího přísného otce, loni ji dokonce pár měsíců vedl. Poté, co si na jaře zranila kotník, zblízka sledoval její úsilí o návrat do boje: „Na kurtu jede jako mašina. Dva tréninky denně, navíc makala na rehabilita­ci a kondici. Ve volných chvílích kurzy francouzšt­iny a lekce piana. Buď spí, nebo něco aktivně dělá.“

Petra Kvitová o ní na podzim 2011 prohlásila: „Hrály jsme spolu za Prostějov extraligu, bavily se a zašly na večeři. Je to prima holka, sláva jí nestoupla do hlavy. Pořád se směje, na nic si nehraje. Často slýchá kritiku, že ještě nevyhrála grandslam. Až je mi jí někdy líto. Je pod tlakem, hodně ji to svírá.“

Ač si Wozniacká 67 týdnů hověla na trůnu pro světovou jedničku, schází jí koruna, trofej z jednoho ze čtyř nejvěhlasn­ějších podniků, jež se konají v Melbourne, Paříži, Londýně a New Yorku. Stále po ní dychtí. Plavovlasá světoobčan­ka by s ní povýšila z princezny na královnu. Doiovou). Zatím jsem s ní nikdy nehrála.

Navštívila jste stovky tenisových štací. Jaká je pro vás Praha?

Je nádherná. Přiletěla jsem v pátek, takže jsem o víkendu měla možnost si ji trochu prohlédnou­t. Každé město je něčím zvláštní. Praha má bohatou historii a jsem ráda, že můžu hrát před českými fanoušky.

Rodiče pocházejí z Polska. Rozumíte češtině?

Trochu ano. Obzvlášť s Petrou Kvitovou mluvíme polsky i česky.

Povíte nám něco česky?

Prosím? Ne, radši ne.

Jaký máte na okruhu vztah s Petrou a jejími krajankami?

Opravdu dobrý. Jsou to všechno milé holky, vycházíme výborně. Karolína je sladká. Barbora Strýcová, Lucka Šafářová. Všechny jsou fajn.

Jak sledujete Petřino snažení o comeback po loňském přepadení a zranění?

Viděla jsem ji před několika dny v Monaku v posilovně. Bylo prima vidět, že se směje. Že pilně pracuje na zotavení. Nejdůležit­ější bude, aby se přes tu událost přenesla psychicky. Musí to být těžké. Ale ona je pozitivní, skvělá holka. Chybí nám na WTA Tour, snad se brzo vrátí.

Loni vás chvíli vedl David Kotyza. Pomohly vám jeho rady a metody k následnému vzestupu?

Je dobrý kouč. Vedl výborné hráčky. Dělá skvělou práci s Karolínou, která se zlepšuje i díky němu.

Po víkendu opět skočíte do Top 10. Co vás teď nejvíc láká? Znovu získat číslo 1? Nebo první grandslamo­vý titul?

Každý týden se snažím předvést to nejlepší. Hrát finále a získávat tituly, to jsou mé hlavní cíle. Baví mě zápasy před spoustou lidí na velkých stadionech. Ano, toužím po největších trofejích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia