MF DNES

Pro medaili! Jak Češi složili nadějný mix

Čas zkoušení vypršel.

-

Pohled Matěje Hejdy reportéra MF DNES

fanoušků stoupá nadšení. Na papíře silný český výběr podpořily dobré výsledky na Českých hrách. Hlad po medaili je z kabiny Jandačova výběru cítit. Ano, o úspěchu opět rozhodne čtvrtfinál­e. Věřím ale, že tenhle výběr nepojede do Paříže jen soupeře potrápit.

Česká hokejová reprezenta­ce v nabitém turnaji v Českých Budějovicí­ch převedla dobrý hokej. Moderní, extrémně fyzicky náročný, ale velice nepříjemný pro soupeře. Optimismus přiživil příjezd hvězd z NHL. Brankář Mrázek doplnil již prověřené duo Francouz–Furch.

Jako jednička by měl začít Mrázek. Oba brankáři z KHL nabízejí velmi kvalitní zastoupení. V brance již tradičně problém nebude.

Obrana, v posledních letech slabina českého týmu, by letos mohla obstát. Co do jmen jen těžko může konkurovat té švédské. Hedman, Stralman, Ekman-Larsson jsou světoví hráči. Češi ale i takovou sestavu v Českých Budějovicí­ch dokázali vyškolit. Osm gólů nedáte takovým hvězdám každý den. Aktivním napadáním donutili ofenzivní obránce k chybám a hvězdy začaly zmatkovat.

Situace v české obraně je optimistič­tější než dříve.

S vyčkáváním na modré je konec. Kempný se snad poučí z chyb na Světovém poháru. Opět by měl dirigovat

Česko Švédsko

Rutta, Krejčík a Šulák zaujali. Trenér Jandač navíc myslí na atmosféru v týmu: „Nevešel se nám mezi prvních šest beků,“vysvětlil kouč. Místo na tribuně snáz snese někdo z mladých.

Gudas s Kolářem přinášejí zkušenosti na oslabení.

Největší síla by měla být v útoku. Z Pastrňáka se letos vyklubal elitní střelec NHL. Navíc nabízí nové možnosti do přesilovky jeho bomba od levého mantinelu je světová. Z Voráčka bude hlavní tvůrce ofenzivy, jeho přihrávky mají šmrnc.

Neopomíjej­me ale ani hráče z Evropy. Někteří po příjezdu posil z NHL vypadli z přesilovek, klesl jim čas na ledě. Není ale prostor na brblání. Ego musí stranou.

Rychlost Birnera, Radila, Řepíka se bude hodit. Chytrost Vrány, Kováře a Hanzla také. Pokud potřebujet­e bojovníka, který se soupeřem půjde snad i do sprchy, máte v zásobě Horáka. Defenzivní specialist­a nedá pokoj. Ne všichni však dostanou šanci.

Medailové ambice by ještě utvrdil případný příjezd Davida Krejčího. Jeho kvality jsou neoddiskut­ovatelné. Narostl by ale už tak velký přetlak na postu středního útočníka.

Jednu výhodu by to mělo. Plekancovi by ubyly útočné povinnosti a zaměřil by se na přednosti. Vymazat hvězdu soupeře v tom vyniká.

Český výběr nemusí mít z turnaje obavy. Ano, Kanada, Švédsko, Amerika či Rusko budí respekt.

Sebevědomí je ale namístě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia