MF DNES

ONA DNES INSPIRACE Z REDAKCE

- Karolína Demelová Eva Tichá Redakce Blanka Kubíková Lucie Šilhová Vladimíra Šumberová

Ještě jste se neskamarád­ila s kyselinou hyaluronov­ou? Určitě to napravte, pleť totiž hydratuje a předchází vzniku vrásek. Právě teď můžete její účinky vyzkoušet v setu tří výrobků, které získáte zdarma k nákupu kosmetiky Eucerin nad 690 Kč. čkoli se narodila v roce 1870, v době, kdy se dívky učily být hlavně dobrými manželkami a matkami a ovládat ruční práce, s podporou liberálně založené matky se Maria Montessori vrhla do studia a po něm začala dělat kariéru. Zůstal tady po ní zcela ojedinělý styl pedagogiky zaměřený už na nejmenší děti, který se dodnes těší velké oblibě.

Vystudoval­a toho hodně. Prošla technickou střední školou, ale pak si vysnila dráhu lékařky. Na školu jako žena nebyla přijata, pomohl jí až diplom ze studia přírodních věd a možná i přímluva tehdejšího papeže Lva XIII. V roce 1896 byla promována jako první žena doktorkou medicíny v Itálii a v témže roce reprezento­vala hnutí Zpěvák Vojtěch Dyk je na turné s kapelou B-SIDE BAND a svoji práci se snaží dělat hravě, což se projevuje třeba tím, že pódium připomíná spí š bar, kde se nemíchají alkoholick­é, ale muzikantsk­é koktejly. Slyšet je můžete 3. května ve Velkém Meziříčí, o den později v Olomouci a 10 .a 11. května v Praze. MAGAZÍN ONA DNES VYCHÁZÍ PŘÍŠTÍ TÝDEN V ÚTERÝ 9. 5. Women of Italy na mezinárodn­ím kongresu pro lidská práva v Berlíně.

Bojovala za volební právo žen i sexuální osvětu mezi nimi. Když v roce 1897 otěhotněla, nevdala se, protože by to znamenalo konec její kariéry – vdané ženy totiž nesměly pracovat. Nebylo to dobrovolné rozhodnutí, stejně tak jako svěřit syna pěstounům na venkově. Doba, ale i zákony byly proti ní. Odloučením celý život trpěla a syna navštěvova­la, ale až na prahu jeho dospělosti se dozvěděl pravdu a začal žít s ní.

Marie Montessori studovala celý život, zabývala se psychologi­í, filozofií, antropolog­ií Dobrým jídlem nikdy nepohrdnu. I kdybych se za ním měla vydat dál než do první hospody. Proto koketuji s výletem do Plzně, kde 6. května proběhne festival pouličního jídla Street Market Food. Zdejší areál DEPO2015 zaplní na třicet stánků, food trucků a bister s nabídkou pouličního občerstven­í z celého světa. Mňam! Taky už se těšíte, až se oblečete, obujete, nalíčíte a ozdobíte, a to všechno se slevou, kterou získáte díky akci Nákupy Ona Dnes? Knížku se slevovými kupony najdete v našem magazínu už 15. května. Kromě oblečení a doplňků se jako vždy můžete těšit na slevy na knížky, hračky, potřeby pro domácí mazlíčky, zařízení bytu a další zboží. a pedagogiko­u. Svůj vlastní směr učení včetně speciálníc­h pomůcek vyvinula na základě praktickýc­h zkušeností s dětmi. Věřila v dětský potenciál rozvíjet vlastní schopnosti. Jejím hlavním mottem se stala věta: „Pomoz mi, abych to dokázal sám.“Její pedagogika klade důraz na svobodný rozvoj dítěte, tvořivost, kreativitu a vlastní zkušenost. „Lidská osobnost, ne výchovná metoda musí být brána v úvahu,“říkala a snažila se být dětem především partnerem, nikoli autoritati­vním učitelem. Zemřela 6. května 1952 v Nizozemsku ve věku 81 let. onadnes.cz

 ??  ?? KŘEHKÁ KRÁSA.
KŘEHKÁ KRÁSA.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia