MF DNES

MUŽI NA KUBĚ CELOROČNĚ CHODÍ POLONAZÍ, MUSÍ O SEBE VÍC PEČOVAT.

-

A zazpíváte si někdy?

To taky nechce. Ale to si trochu dělám legraci, spíš jde o čas. Teď, co dělá Tvář

máme na sebe málo času. A když jsme spolu, tak většinou zůstáváme doma. A tam jsme si zakázali pracovat.

Já myslela spíš tanec nebo zpěv jen tak, pro radost.

Jenže s ním to není pro radost, protože Ondra chce být ve všem perfektní. Kdybychom tancovali, chtěl by, abych ho učila. Což by pro mě byla práce. Ale šanci naučit se tancovat měl. Jednou totiž přijel na akci, kde jsem vystupoval­a, a v rámci večera uspořádali tombolu. Víte, co Ondra vyhrál? Intenzivní kurz tance s Doris Martinez. Z těch deseti lekcí si dodnes nevybral ani jednu!

BYLO BY FAJN, KDYBY SE ČEŠI VÍC USMÍVALI Vracíte se někdy na Kubu?

Méně, než bych chtěla. Jednou dvakrát za rok, když máme dovolenou.

Chtěla byste tam žít natrvalo?

Moc ráda. Tady je mi totiž občas hrozná zima. Manžel by se také přestěhova­l, ale teď prý ještě ne. Ale vlastně i já mám čas. Potřebuji víc pracovat, udělat si jméno. Ondra je nyní v úžasném momentu kariéry, byla by hloupost všechno zabalit a začínat znovu. Pamatuji si to z dětství, vím, jak je to těžké. A navíc, Kuba je ráj, ale pořád je tam spousta věcí, které nejsou úplně v pořádku. I ty potřebují čas. Počkám, až to tam bude lepší. Vidím to tak na důchod.

Myslíte, že to bude trvat tak dlouho?

Všichni mají pocit, že když zemřel Fidel Castro, tak se na Kubě všechno změnilo. Ale nezměnilo se vůbec nic, protože jsou ve funkcích stejní lidé jako za Fidela. To není v systému, ale v lidech. Bude to práce na několik generací.

onadnes.cz

Jak rodiče přijali vašeho muže?

Dobře. I když to mezi nimi občas bublá. Tatínek je kuchař a má v kuchyni rád svůj pořádek. Ondra hrozně rád vaří a tátovi do toho občas mluví – tohle se dělá jinak, tamto musíš zase tak. Tatínek sice nic neříká, ale všímám si, že mu to někdy vadí. Mimo kuchyň jsou ale kamarádi.

Chutná vám česká kuchyně?

Miluju svíčkovou! Nebo tradiční vánoční pochoutku Ondrovy maminky: buchtičky plněné mákem, zalité horkým mlékem a rozpuštěný­m máslem. Navrch se ještě posypou nastrouhan­ým perníkem a polijí medem. Taky mám ráda polévky. Ty se na Kubě nejedí, my je tam ale vaříme vždycky. Ondra je zvyklý mít nejdřív polévku a pak jídlo a já už to od něj přebrala také. A od nás moje maminka a postupně její sousedé. Dům, kde rodiče bydlí, je pravděpodo­bně jediný na Kubě, kde se pravidelně vaří k obědu polévka.

Čeští muži vaří rádi, co Kubánci?

Dřív to bylo nemyslitel­né. Do kuchyně patří ženská, chlap je macho a čeká, až mu někdo postaví jídlo na stůl. Dnes je to trochu lepší, ale ne o moc.

Co by se podle vás mohli naučit čeští muži od těch kubánských a naopak?

Myslím, že Kubánci by se potřeboval­i naučit víc držet slovo. Když řekne, budu tam v deset, tak tam v deset skutečně být. Když něco slíbí, měl by to dodržet. To je super zvyk, který tady v Evropě funguje. Češi by se naopak měli víc usmívat. Anebo prostě jen odpovědět na pozdrav. Pokud vejdu do výtahu společně se sousedem a on se neobtěžuje pozdravit, a to dokonce ani po té, co to nevydržím a pozdravím já, je to smutné. A pak je tu jedna věc, kterou u českých mužů nechápu.

Nechte mě hádat. Je to používání či spíš nepoužíván­í antiperspi­rantů?

Ano. A vůní obecně. Vždyť je tady spousta značek, já vůbec nerozumím tomu, proč to ti chlapi nepoužívaj­í. Mohou si přece vybrat i levnější výrobek, když nemají moc peněz. Možná nebude tak kvalitní, ale je to pořád lepší než nic. Všímám si toho hodně na tanečních party. U nás si chlap bere i košili na převlečení, jakmile jde tancovat.

Možná jim nikdo neřekl, že pro ženu není příjemné objímat muže v propocené košili.

Já myslím, že to vědí, ale neřeší to. Už jsem taky slyšela takové podivné rčení, teď si nemůžu přesně vzpomenout, jak to bylo…

Myslíte to, že správný chlap musí smrdět?

Jo, to je ono! Tomu už vůbec nerozumím. Možná to pochází z minulosti, kdy nebyly takové možnosti. Možná to souvisí s tím, že se v oblastech, kde je pořád teplo, víc dbá na kult těla. Muži u nás celoročně chodí polonazí, musí o sebe víc pečovat. Ale abych byla upřímná, ta věc s antiperspi­ranty se bohužel někdy týká i žen.

TANEC JE LÉK NA DUŠI Vy jste vymyslela úplně nový styl cvičení. O co jde?

Měla jsem zdravotní problém, který vyústil v operaci. Tři měsíce jsem nemohla cvičit, tančit, jenom jsem ležela. Přemýšlela jsem, co by mě rychle dostalo do formy. A protože mám ráda moderní africkou hudbu, dala jsem si na ruce a na nohy zátěže a zkusila

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia