MF DNES

Sobotkův pád

Premiérův překvapivý tah. Kvůli Babišovi shodil celou vládu a hraje vabank. Karty má v rukou Zeman.

- Ondřej Leinert Adéla Paclíková

Pokud bych navrhl odvolání ministra financí Andreje Babiše, mohl bych z něj v následujíc­ích měsících učinit mučedníka.

Ještě v pondělí premiér Bohuslav Sobotka svým nejbližším spolupraco­vníkům říkal, že ministra financí Andreje Babiše nejspíš odvolá. Včera však dokonale překvapil všechny – Babiše, prezidenta Miloše Zemana i svoje přátele z vedení ČSSD – skončit má celá vláda.

„Volím v tuto chvíli jediné rozumné řešení. Vláda podá demisi. Předpoklád­ám, že ještě během tohoto týdne,“oznámil premiér.

Radost z tohoto jeho kroku měl v tu dobu v nejvyšších patrech domácí politiky jediný muž – prezident Miloš Zeman. Ten se teď může ujmout hlavní role. Což také okamžitě glosoval předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Sobotkův boj: Nemám na to, odevzdám to Zemanovi. Zásadní hybnou silou naší politiky byli vždy srabi,“poznamenal Kalousek.

Zeman si to může vychutnat

Zemanovo motto teď podle informací MF DNES bude jediné: hlavně nespěchat. Nechat všechny aktéry vládního sporu, ať řeknou, jak si to představuj­í dál. A teprve pak se rozhodnout pro některou z variant, kterých má hlava státu dost.

Záleží jen na Zemanovi, kdy demisi Sobotkovy vlády přijme. A zda pověří sestavením nového kabinetu opět předsedu vítězné strany z posledních sněmovních voleb – tedy Sobotku. Nebo šéfa druhého hnutí ANO Babiše. Nebo upře pozornost směrem k úřednické vládě. Ta by toho však – vzhledem k tomu, že do termínu řádně vypsaných voleb 20. a 21. října zbývá už méně než půl roku – moc nestihla.

Sobotka podle zákulisníc­h zpráv nejvíc kalkuluje s variantou, že by Zeman pověřil sestavením vlády opět jeho. S tím, že by se ČSSD dohodla na obnovení koalice s ANO a KDU-ČSL, ale už bez Andreje Babiše jako ministra financí.

Premiérova cesta z vlastní pasti

Sobotka by tak mohl vybruslit z pasti, do které se sám dostal, když minulý čtvrtek svolal kvůli situaci ve vládě mimořádnou tiskovou konferenci – a politická scéna od té doby čekala: odvolá Babiše, nebo neodvolá?

Právě kolem těchto dvou variant se diskuse točila několik týdnů. První úvahy, že do toho Sobotka mohl „říznout“a Babiše odvolat, podle jednoho ze zdrojů MF DNES z ČSSD zazněly už pár dní po březnové výzvě Sněmovny, aby Babiš objasnil, jak přišel ke svému majetku a nakoupil nezdaněné korunové dluhopisy za 1,5 miliardy korun.

Od té doby Sobotka váhal – část ČSSD v čele s dvojkou strany a ministrem vnitra Milanem Chovancem premiérovi radila „zachovat se jako chlap“a Babiše odvolat. Část kolem ministrů Lubomíra Zaorálka a Michaely Marksové zase argumentov­ala, že Babiš mimo vládu bude do voleb ještě nepříjemně­jší soupeř.

Sobotka o tomto dilematu včera mluvil. „Není možné honit hospodské kvůli každé koruně, ale přitom nechat miliardáře, aby různými daňovými triky státní pokladnu obírali o stovky milionů,“popisoval, proč s Babišem nemůže být dál ve vládě.

„Pokud bych navrhl odvolání ministra financí Andreje Babiše, mohl bych z něj v následujíc­ích měsících učinit mučedníka. Andrej Babiš se už několik dnů na tu roli velmi intenzivně připravuje,“vysvětlova­l, proč zavrhl také opačnou variantu – Babiše odvolat. A zvolil nejpřekvap­ivější krok.

Z vlastní strany se za něj Sobotka dočkal opatrné pochvaly. A to i od svých největších kritiků. Bývalého jihočeskéh­o hejtmana Jiřího Zimoly nebo poslance Jeronýma Tejce. „Je to zajímavá varianta, která se neočekával­a. Spouští něco, co už drželo jen velmi těžko,“uvažoval Tejc. „Sobotka se zachoval nečekaně, ale chlapsky,“přidal se Zimola.

Sobotku sice spolustran­íci kritizují za to, že s podobně rázným krokem nepřišel už před rokem v souvislost­i s kauzou Čapí hnízdo. Ale...

„To byla srozumitel­ná kauza a Babiš by ji vysvětlova­l těžko. Navíc bylo dost času. Teď je krátce před volbami a dluhopisy jsou složitá věc, že nevím, jak voličům vysvětlíme, proč kvůli tomu potápíme úspěšnou vládu,“říká vlivný člen strany, podle něhož si to Sobotka nicméně zřejmě vyhodnotil tak, že mu nezbude než hrát vabank.

Z volebních preferencí je zřejmé, že ČSSD jde do voleb v mimořádně nepříjemné pozici. Ambiciózní straně dubnový průzkum agentury STEM přisoudil 16,6 procenta hlasů a téměř dvanáctipr­ocentní ztrátu na hnutí ANO. V neděli zveřejněný průzkum TNS Kantar pro Českou televizi pak ukázal ještě větší propast. Téměř 20 procent ztráty na hnutí ANO a s 12 procenty hlasů naopak přetahován­í se s ODS, která dosud dosahovala jednocifer­ných výsledků.

V této situaci se Sobotka rozhodl pro svůj neobvyklý tah. „Místo vysvětlení kolem sebe Andrej Babiš kope, snaží se odvést pozornost, uráží také kolegy ve vládě nebo si jednoduše vymýšlí,“zmínil Sobotka. A tak se rozhodl spolustran­íky i voliče překvapit.

Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Vprvní reakci slova premiéra Bohuslava Sobotky šéfa hnutí ANO Andreje Babiše šokovala. Několik dní očekával, že jej ministersk­ý předseda odvolá. Ne, že nakonec položí celou vládu. „Náš kabinet mohl být nejúspěšně­jší v historii naší země. Teď ale pan premiér jeho pověst zničil stejně jako práci všech ministrů. Nechápu to, lidé si teď budou myslet, že jsme se všichni zbláznili, ale on se zbláznil pan premiér,“řekl Andrej Babiš v rozhovoru pro MF DNES. Doplnil, že předseda ČSSD se takto snaží vyřešit zejména problémy, které má ve své straně.

Premiér Sobotka pád vlády zdůvodnil vašimi kauzami. Cítíte odpovědnos­t?

Ne, necítím absolutně žádnou odpovědnos­t. Jaké moje kauzy? Vždyť pan premiér neřekl nic konkrétníh­o, co jsem udělal špatně. Dluhopisy jsou kauzou pana Kalouska, toho měli trestně stíhat, protože on přišel s tím zákonem. Pan Sobotka to mohl napravit, ale neudělal to. Takže je to jejich kampaň. A pan premiér, kdyby se měl zpovídat za všechny svoje věci za své politické kariéry, tak to by vysvětlova­l strašně dlouho. To on tady totiž napáchal miliardové škody. Já měl v politice jasné a konkrétní výsledky.

Slovy premiéra jste ale vy nevysvětli­l nesrovnalo­sti ve svých financích a v případu korunových dluhopisů?

Tyto jeho argumenty, že jsem něco nevysvětli­l, jsou ze strany pana Sobotky naprosto směšné, protože, jak se ukázalo, pan premiér ani nečekal na to mé páteční vysvětlení. Už ve čtvrtek přišel s nějakým pamfletem, co vyráběli ti jeho ekonomičtí diletanti v čele s panem Špidlou, takže tyto jeho argumenty jsou naprosto neuvěřitel­né. Navíc pan premiér by si teď měl uvědomit, že to on v tuto chvíli ohrožuje čerpání evropských peněz, navýšení platů policistů, hasičů, celní správy nebo přidání více peněz do kultury. Všechno, co jsme jako vláda doteď lidem slíbili, je nyní ohroženo. Mně jako politikovi ale nemůže nikdo nic vyčíst.

Dnes jdete za prezidente­m, o čem se spolu budete bavit?

Jde o novou, zcela nečekanou situaci, takže se ho zeptám, co na to říká. Pan prezident je zkušený politik, jeho vyjádření třeba něco napoví.

Třeba to, že by vás mohl pověřit sestavením nové vlády. Přijal byste to?

Určitě ne.

Jaké řešení se tedy teď podle vás nabízí?

Dovládnout by určitě měla tato vláda v demisi. Parlamentn­í volby jsou už vyhlášené a toto jediné řešení má teď pár měsíců před volbami podle mě logiku. Měnit teď všechny ministry a paralyzova­t všechnu doteď udělanou a odvedenou práci, by mi přišlo jako absolutní sabotáž.

Kdo by měl být v čele takové vlády? Předpoklád­ám, že Bohuslav Sobotka už asi ne...

Pokud pan premiér Sobotka chce dát demisi, tak nechť ji dá, nechť ČSSD nominuje nějakého nového předsedu vlády, nevím, pana Zaorálka, a my jsme připraveni jednat, aby ta vláda dovládla až do řádných voleb. Teď je to ale v rukou pana prezidenta.

Jsme připraveni jednat, aby vláda dovládla až do řádných voleb. Teď je to ale v rukou prezidenta.

Varianta předčasnýc­h voleb tedy padá?

Podle mého názoru by to byl nesmysl. Neumím si to představit, ale možná, že pan premiér se domluví s šéfem TOP 09 Miroslavem Kalouskem a nějakou menšinovou vládu postaví.

Očekáváte to?

Vyloučit se to nedá, ale žádné signály pro to zatím nemám. I pro mě byl tento krok ze strany pana premiéra překvapení­m.

Několik dní to vypadalo, že vás chce premiér Sobotka odvolat. Jak si vysvětluje­te, že to nakonec neudělal a položil celou vládu?

Protože je zbabělý. Mě vyzýval, abych byl chlap, a on sám se nakonec zachoval jako zbabělec, který se nechtěl rozhodnout, a tak to hodil na pana prezidenta.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Premiér Bohuslav Sobotka oznamuje své rozhodnutí, které nikdo neočekával – místo aby odvolal ministra financí Babiše, podá demisi celá vláda.
Foto: Dan Materna, MAFRA Premiér Bohuslav Sobotka oznamuje své rozhodnutí, které nikdo neočekával – místo aby odvolal ministra financí Babiše, podá demisi celá vláda.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Dohoda na 1 205 dnů Koaliční smlouva vydržela do včerejška. Platila od ledna 2014.
Dohoda na 1 205 dnů Koaliční smlouva vydržela do včerejška. Platila od ledna 2014.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia