MF DNES

Hamáček: Babiš a Sobotka už spolu ve vládě být nemohou

- — Jakub Pokorný

Představit­elé vedení ČSSD si ihned po premiérově projevu naordinova­li mlčení. Jedním z mála, který vystoupil, byl místopředs­eda strany Jan Hamáček v pořadu Kauza dne Rádia Impuls.

Měl jste tušení, že to takhle dopadne?

Přiznám se, že ne. Pro mě to oznámení pana předsedy vlády bylo překvapení­m. Toto rozhodnutí respektuji. Teď nastává úkol tu situaci vyřešit. Premiér má právo a kompetenci podat demisi celé vlády. Očekávám, že se teď pan premiér sejde s prezidente­m republiky a s dalšími představit­eli koaličních stran. Ústava předpoklád­á postup pro případ demise.

Vy jste v Otázkách Václava Moravce řekl, že korunové dluhopisy jsou spíš odborná záležitost. Tak proč odbornou záležitost řešíte politicky?

Je to odborná záležitost z hlediska posuzování celé kauzy. V momentě, kdy je ministr financí podezřelý z daňových úniků a daňové optimaliza­ce, tak se to dostává i do politické roviny. Pan předseda to vyhodnotil, že už to poškozuje image vlády.

Jaká je možnost, že se teď politické strany dohodnou a vstoupí do úplně stejné vlády?

Já nemohu vyloučit žádný výsledek. Jednání ještě nezačala. Co jsem pochopil, je, že ve vládě spolu nemohou být pan předseda vlády Bohuslav Sobotka a pan zatím ještě ministr financí Andrej Babiš.

Jaký předpoklád­áte další vývoj?

Ta situace je otevřená a ty možnosti neprozkoum­ány. Já si netroufnu to odhadnout. Předpoklád­ám, že pan prezident přijme demisi pana premiéra a pověří současnou vládu výkonem funkce, než bude nalezeno nějaké řešení.

Opravdu si myslíte, že prezident tu demisi přijme, když se vyjádřil, že nemá smysl shazovat vládu těsně před koncem volebního období?

Ano, je možné, že by pan prezident tu demisi nemusel přijmout.

Co by se pak dělo?

Vláda by pak pokračoval­a dále. Ale po tak silném vyjádření premiéra si to nedokážu představit.

Jak by se zachovala ČSSD, kdyby se strany dohodly, že chtějí pokračovat s Andrejem Babišem?

Mezi panem premiérem a ministrem financí je zásadní spor, tak by se muselo najít řešení, které by to nějak obešlo. Je tady možnost menšinové vlády nebo nějaké úřednické vlády. Jakákoli nová vláda by ale musela žádat Sněmovnu o důvěru.

Stihne se přijmout do voleb ještě nějaký zákon?

Samozřejmě, demise vlády je velká komplikace.

Bylo nutné to takhle vyostřit?

To je odpovědnos­t předsedy vlády. Já to respektuji. Dovedu si představit, že měl i informace, které já jsem neměl.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia