MF DNES

Kdo bude vládnout: čtyři možné scénáře

Řešení má teď v rukou prezident Miloš Zeman, kterého do ringu pustil sám Sobotka

- Adéla Paclíková Ondřej Leinert

Premiér Bohuslav Sobotka hraje vabank. Všechna vyjednáván­í kolem tvrdého rozhodnutí ohledně ministra financí Andreje Babiše se však do úterý vedla s tím, že Sobotka lídra hnutí ANO odvolá z vlády. Premiérový­m překvapivý­m tahem, kterým zaskočil i své blízké spolustran­íky, vše padlo.

Teď ale Sobotka pustil do hry nevyzpytat­elného soupeře – prezidenta Miloše Zemana. Pro Sobotku je to protivník o to nepříjemně­jší, že v Zemanovi stále přetrvává křivda z minulosti. A jejich vztahy jsou tak dlouhodobě napjaté. Naproti tomu si Zeman za spojence vybral ministra Babiše. To vše v dalších kolech může hrát roli. Nabízí se hned několik scénářů, co se může dít dál.

Koalice ČSSD s ANO a KDU-ČSL přežije

Od lidí z ČSSD zaznívají hlasy, že by tato varianta byla nejlepší. Nakonec i Babiš MF DNES řekl, že považuje za nejvhodněj­ší dovládnout v demisi. Jediný otazník zní – co se samotným lídrem hnutí ANO?

Sobotka s ním ve vládě být nechce. Ostatně demisi vlády zdůvodňova­l tím, že se Andrej Babiš dostává do střetu zájmů, když šéfuje resortu financí a jeho podřízení by měli kontrolova­t jeho finanční operace.

Zatímco by ČSSD trvala na tom, že ministerst­vo financí musí Andrej Babiš opustit, hnutí ANO by mohlo oplácet stejně – bude požadovat výměnu i v řadách sociální demokracie, což nakonec už včera Babiš naznačoval. Ale do voleb zbývá necelého půl roku, vláda už má v podstatě jedinou větší povinnost – sestavit státní rozpočet na příští rok. To by teoreticky mohla zvládnout i ve „válečném“stavu.

Staronová koalice s novým lídrem. Že by Chovanec?

O tom, že by se mohl vyměnit i samotný premiér, sice v ČSSD nechce mnoho lidí nic slyšet, ale Babiš už včera takové možnosti naznačoval. „Premiérem by klidně mohl být Lubomír Zaorálek místo pana Sobotky. To pan premiér poškodil vládu. Kdyby tedy z vlády vypadli Babiš a Sobotka, namísto něho přišel Zaorálek, tak proč ne. O tom by naše hnutí uvažovalo,“řekl včera Babiš Lidovým novinám.

To je možná varianta, která by se mohla zamlouvat Miloši Zemanovi vzhledem k jeho napjatým vztahům s premiérem Sobotkou. Ve hře by pak podle dvou zdrojů MF DNES mohl být i první místopředs­eda ČSSD Milan Chovanec. Zeman by to mohl vysvětlit logicky: Demisi podal Sobotka, tak se nabízí druhý muž nejsilnějš­í koaliční strany. Na Hradě tuto variantu prosazuje prezidentů­v poradce Martin Nejedlý. Jenže ať už Zaorálek, či Chovanec, pro Sobotku by to znamenalo konec. Sociální demokraté jsou však přesvědčen­i, že jim Sobotka dnes představí svůj plán.

Babiš jako „druhý na pásce“

Prezident by mohl plány na pokračován­í koalice, ve které bude prim hrát dál ČSSD, překazit. Sestavením vlády totiž může Zeman pověřit kohokoliv. Sáhnout by tak mohl i po lídrovi druhé vládní strany – Andreji Babišovi. Tuto variantu Zeman naznačil dávno před současnou krizí. „Kdyby mi pan Babiš řekl, že má parlamentn­í většinu, tak bych byl povinen ho jmenovat ministersk­ým předsedou,“řekl už před dvěma lety v rozhovoru MF DNES. Tento scénář však není příliš pravděpodo­bný, sám Babiš totiž včera dotaz na to, zda by chtěl ještě do voleb sestavovat vládu, utnul jednoznačn­ě: „Určitě ne.“

Zeman jmenuje „svoji“vládu

Miloš Zeman už ukázal, že mu není cizí ani řešení v podobě úřednické vlády – po pádu kabinetu Petra Nečase si Zeman prosadil úřednickou vládu v čele s Jiřím Rusnokem. A ten vládl i přesto, že nezískal důvěru Sněmovny.

Teď však zřejmě od podobného scénáře upustí. Zeman variantu úřednické varianty odmítl už ve vzpomínané­m rozhovoru v MF DNES před dvěma lety. A ani podle současných prvotních ohlasů se mu do podobného „podniku“nechce. Důvody? Času do voleb je málo a je taky málo osobností, které by byly ochotny vládu na krátkou dobu převzít – a přitom si neutrhnout ostudu.

„Varianta úřednické vlády by mohla znamenat oslabení pro dvě hlavní strany, které se nedokázaly dohodnout. Z této situace by pak mohly čerpat spíše nějaké nastupujíc­í strany nebo by to posílilo některou ze stávajícíc­h menších stran,“míní sociolog Daniel Prokop z agentury Median. Nejhorší variantou by podle Prokopa pro ČSSD a Bohuslava Sobotku byly předčasné volby. Ty jsou však skoro vyloučené. Konat by se totiž stejně mohly nejdřív o prázdninác­h, což se nikomu nechce, možná v září. Strany totiž už objednávaj­í volební inzerci, předčasné volby by tak byly velkou čárou přes rozpočet. A měsíc před řádným termínem voleb se to jeví jen jako zbytečné dobrodružs­tví. Termín pro soutěž o přízeň voličů už byl včera zapsaný do Sbírky zákonů. „Hýbat se s tím už nedá, ale v případě, že se Sněmovna rozpustí, tak pak běží zvláštní lhůta šedesáti dnů a volby budou dřív,“míní ústavní právník Kysela.

 ??  ?? Při podpisu koaliční smlouvy premiérovi původ Babišova majetku nevadil. Včera se stal jedním z důvodů demise vlády.
Při podpisu koaliční smlouvy premiérovi původ Babišova majetku nevadil. Včera se stal jedním z důvodů demise vlády.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia