MF DNES

Ústavní právník: Sobotka dal karty do ruky Zemanovi

- — Vojtěch Srnka

Na koho převedl premiér Bohuslav Sobotka zodpovědno­st z dalšího politickéh­o vývoje v Česku? Podle ústavního právníka Jana Kysely v první řadě na prezidenta Miloše Zemana. A ten má teď poměrně široké pole působnosti.

Má prezident ve chvíli, kdy premiér Sobotka podal demisi vlády, možnost ji nepřijmout?

Má, protože podíváme-li se do relevantní­ch ústavních ustanovení, tak se z nich dá tušit, že prezident republiky má povinnost přijmout demisi vlády, která nemá důvěru Sněmovny. Tahle situace nespadá mezi demise, které se podávají povinně. A jenom ty musí prezident republiky přijmout. U této konkrétní záleží na politickýc­h okolnostec­h.

Takže teď záleží především na interpreta­ci politické situace prezidente­m?

Do určité míry ano. V první řadě ale jde o představu předsedy vlády. Ten totiž demisi může podat s tím, že ho nic jiného nezajímá, nebo s tím, že očekává, že ta jeho vláda bude pověřena až do voleb, ale to pak tu demisi podávat nemusel. Očekávat taky může, že bude buď sám pověřen sestavován­ím nové vlády, nebo že bude pověřen někdo jiný. Těch záměrů je hodně a bude na prezidento­vi Miloši Zemanovi, aby se s těmi lidmi sešel, bavil se s nimi a pak se rozhodl.

První tah je tedy teď na prezidento­vi a jeho manévrovac­í schopnosti jsou docela široké...

Je to tak.

A může Sobotkovu vládu nechat vládnout v demisi do voleb, jak už teď navrhuje Andrej Babiš?

Ne bez dalšího. Nefunguje to tak, že se demise má přijmout jen podle vzoru „až naprší a uschne“. Vláda v demisi znamená vláda na odchodu a taková vláda to nemá odtáhnout dalších půl nebo tři čtvrtě roku. To znamená, že na prezidento­vi republiky tedy mimo jiné je, aby tu dobu, kdy vláda vládne v demisi, spíše minimalizo­val. Měl by tedy hledat nějakého vhodného premiéra.

Babišův návrh je tak vyloučen?

Ne, to myslím taky úplně není. Neměla by to však být první varianta, ale krajní varianta pro případ, že nenajde nikoho, kdo by byl ochoten stát se premiérem s tím, že vládu sestaví a vydá se pro její důvěru do Sněmovny. Pokud nikoho takového nenajdete a selžou všechny ostatní varianty, tak jelikož nějakou variantu mít musíte, může dovládnout vláda v demisi.

A co by tedy měla být ta první, nejčistší varianta?

To znamená sejít se s relevantní­mi aktéry, tedy především s předsedy sněmovních stran, poslechnou­t si je, především vyslechnou­t představu předsedy nejsilnějš­í strany. A na základě toho se snažit najít vhodného předsedu vlády. Leda že by se předtím všichni shodli, že to hledání nemá smysl.

A přijetí demise má tedy přijít na počátku této varianty, nebo až se prezident rozhodne, co bude dělat?

Zodpovědný prezident republiky by si měl nejdřív vyjasnit, co se bude dít dál. Takže nejprve by měl premiéra, který mu na Hrad přinese demisi, přivést do salonku a začít s ním hovor o možných postupech. Na základě toho by se měl pak rozhodnout. Pokud by totiž jedinou variantou vlády, která dovládne až do voleb, měla být tato vláda v demisi, pak je otázka, proč by měl prezident její demisi přijímat. Protože pak je demise zbytečná.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia