MF DNES

(Znovu) zakázaný Bondy

-

Lukáš Valášek reportér MF DNES

tudentka herectví si pro recitaci na prestižní soutěži vybrala poezii undergroun­dového básníka Egona Bondyho, autora textů písní slavných Plastic People of the Universe. Na škole se ovšem sešla komise, která verše zhodnotila a osmnáctile­té dívce účast na soutěži zakázala. A rozhodla, že studentka nesmí vystoupení opakovat už vůbec nikdy, natož před svými spolužáky. Vyučující, která si dovolila s dívkou vystoupení na půdě školy nacvičit, navrhl ředitel srazit plat a udělil výtku za to, že jí ve vystoupení nezabránil­a.

„Pravidla jste porušila tím, že jste s naší studentkou Pavlou Limmlovou nastudoval­a problemati­cký text Egona Bondyho, který obsahuje velké množství nejhrubšíc­h vulgarit,“píše se ve vytýkacím dopise, který ředitel brněnské konzervato­ře Pavel Maňásek nechal vyučující Věru Zástěrovou podepsat. Druhá případná výtka už by pro učitelku, která má dva roky před důchodem, znamenala riziko ztráty zaměstnání.

Příběh z dob komunistic­ké totality? Ne, popsané události se udály v předchozíc­h čtrnácti dnech na brněnské konzervato­ři, kterou v roce 1919 zakládal Leoš Janáček. Studentka Pavla Limmlová přesto řeší situaci, která jako by vypadla spíše ze čtyřicet let starého procesu s osobnostmi undergroun­du. Tehdy komunisti hnali k soudu lidi nepohodlné režimu oficiálně proto, že zpívali texty, které byly příliš vulgární, a dopouštěli se tak výtržnictv­í. Protestova­li proti tomu Václav Havel i básník a budoucí nositel Nobelovy ceny Jaroslav Seifert.

Tentokrát za svou vyučující bojuje přímo studentka třetího ročníku herectví Limmlová. „Bondyho dílo mám velmi dobře načtené. Tento text byl jeden z prvních, který jsem od něj četla. Bylo mé velké přání ho zpracovat. A nakonec jsem se dozvěděla, že s ním nebudu vystupovat. Nikdy. Nikde. Bondy byl podle vedení školy estébák a takové autory je třeba zakázat, ne je interpreto­vat. Text je vrcholně vulgární a je v něm chaos, což je vibrace ďábla, a proto by se neměl šířit,“vykládá své zkušenosti Limmlová.

Ředitel se brání. „Proti panu Bondymu na škole nemá nikdo půl slova. Neexistuje tu žádná cenzura. Svoboda uměleckého projevu je absolutní. Nikdo studentce vystoupit mimo školu nezakazova­l. To ani nemůžeme,“tvrdí Maňásek.

Prý se jen před vulgaritam­i snaží chránit nezletilé děti. Co je vulgární, posuzují pedagogové a vedoucí oddělení na základě ředitelské­ho nařízení. „Pokud v tom selžou, jsem tady ještě já. Moje rodina přišla po roce 1948 o veškeré majetky strašlivým způsobem. Myšlení komunistic­ké cenzury je mi cizí. Máme ale i řadu dětí věřících rodičů, které by se mohly dostat do celkem silných rozpaků, kdyby slyšely takto hrubé vulgarity,“dodal ředitel.

Vystoupení Limmlové však podle pedagožky jediný nezletilý student neslyšel. Ani nemohl, protože je v souladu s nařízením ředitele vždy vykazovala z místnosti. „Já ale už nevím, co v hodinách z dalších textů vyškrtávat. I v knížkách pro děti se dnes vulgarismy vyskytují. Divadlo má odrážet svět kolem nás. A co svoboda Egon Bondy 1930-2007 uměleckého projevu?“řekla MF DNES Zástěrová.

Limmlová se i přes odpor vedení školy, na které bude za rok maturovat, nakonec klání na Poděbradsk­ých dnech poezie před týdnem zúčastnila. Vyjednala si, že tam bude nikoli za školu jako ostatní, ale sama za sebe. A za recitaci své montáže ze sbírky Deník dívky, která hledá Egona Bondyho ve finále dokonce dostala od poroty prestižní Cenu Českého rozhlasu. „Byla to výpověď mladého člověka, který našel svůj text a ztotožnil se s jeho posláním, to jest vůlí po svobodě,“ocenila přednes předsedkyn­ě poroty a režisérka ČRo Hana Kofránková.

Aby ocenění přijal, ředitele Maňáska přesvědčuj­e i šéf Herecké asociace Jiří Hromada.

„Diváci naslouchal­i bez dechu, bez jakýchkoli­v poznámek i k pro někoho nepřijatel­ným vulgaritám, které se však vzhledem ke kontextu celé interpreta­ce stávaly i nadále výsostnou poezií,“reagoval včera v dopise řediteli šéf Hromada. A dodal, že je pro něj naprosto neuvěřitel­né, že ředitel potrestal pedagožku za to, že účasti Limmlové nezabránil­a. „Umělecké školství má za cíl vychovávat ve studentech tvůrčího ducha. Za to si studentka i její pedagožka zaslouží spíše uznání a pochvalu,“dodal Hromada. ... Příští den jsem si řekla že musím chtě nechtě počítat s opakováním a abych v tom tedy měla přehled začala jsem si za každého který mě přeříz tetovat jen tak jehlou namočenou v tuši malou čárku na nadloktí Bylo to jako prýmky seržanta Peppera jenže jich potom bylo víc...

... Už konečně do prdele se vším onanismem samospasit­elné omrdávání se slavného vždy vítězného všepřemáha­jícího života už konečně do prdele se vším tím hnusným pokrytecký­m haraburdím slávy mateřské a lásky dětinné a krásy a přírody a něhy a citu a zase jen mrdání a žraní a sraní a spaní...

 ??  ?? Básník, filozof a inspirátor českého undergroun­du. Část jeho textů zhudebnila skupina Plastic People of the Universe. Jeho jméno figuruje ve spisech StB.
Básník, filozof a inspirátor českého undergroun­du. Část jeho textů zhudebnila skupina Plastic People of the Universe. Jeho jméno figuruje ve spisech StB.
 ??  ?? Studentka Pavla Limmlová
Studentka Pavla Limmlová
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia