MF DNES

Iráčan jel krást do Česka, s kořistí vyskočil z taxíku

-

Petr Ježek redaktor MF DNES

Z uprchlické­ho tábora v německém Viechtachu si Abdullah Hussein loni v lednu na pár hodin odskočil do Čech. Pro peníze.

Iráčan podle obžaloby ukradl v nočním podniku ve Folmavě na Domažlicku peněženku s tržbou, zhruba 1 600 eur. S dvěma dalšími uprchlíky vzápětí skočil do taxíku a ujížděl zpět do Německa.

Případ řeší domažlický okresní soud. Za krádež hrozí Husseinovi maximálně dva roky vězení. Místo pro obžalované­ho včera ale zůstalo prázdné. Muž, kterému je podle záznamů dvacet let, ale jeho skutečný věk může být úplně jiný, je už více než rok na útěku před českou policií. Krátce po krádeži zmizel i z uprchlické­ho tábora.

„Mám tu zprávu z Belgie, že 20. dubna letošního roku železniční policie kontrolova­la Abdullaha Husseina ve vlaku v Bruselu. Ve 12.10 nastoupil do vlaku bez jízdenky. Policistům řekl, že jede na návštěvu za příbuznými, kteří bydlí v ulici asi pět minut od nádraží,“citoval včera soudce Milan Anderle z dokumentu, který k soudu dorazil v minulém týdnu. Belgičtí policisté však hledaného muže nezajistil­i. Zkontrolov­ali ho a propustili.

Podle obžaloby přijeli Hussein a jeho dva kolegové 8. ledna loňského roku v noci do erotického klubu ve Folmavě na Domažlicku. Tam ukradli kasírtašky, které měl personál v šuplíku baru.

„Volala mi barmanka, že jí ukradli peníze. Bydlím hned vedle, okamžitě jsem běžel do lokálu. Barmanka říkala, že si potřeboval­a odskočit, peněženku proto dala do šuplíku. Hned mi řekla, že asi ví, kdo to udělal. Mluvila o třech mužích, kteří jen stáli u baru a koukali. Pak jsem se díval na záznam z bezpečnost­ní kamery a tam bylo vše vidět. Video jsem dal policii,“popsal včera německý provozovat­el folmavskéh­o nočního podniku Johan B.

Podle něj zloděj využil situace, kdy si barmanka odskočila a její kolega byl chvilku za rohem. Vzápětí trojice běženců z baru zmizela, nasedla do taxíku a nechala se odvézt do Německa.

Okradená barmanka šéfovi řekla, které taxislužbě patřilo auto, jež běžence nejspíše odvezlo. „Volali jsme tam a ptali se, jestli vezou tři cizince. Přímo s taxikářem pak telefonova­la barmanka. Požádala ho, že jestli veze ty tři muže, ať se okamžitě otočí. V té době už byli v Německu. Při otáčení jeden z pasažérů z auta vyskočil. Proto jsem kontaktova­l i německou policii,“líčil včera Johan B.

Tím, kdo z auta vyskočil, byl podle německých policejníc­h záznamů

... Začíná podzim Už přes měsíc jsem v tom Aby tu kundu rozrazil hrom! Rozrazil ji prudce rozrazil i ruce které objímaly samy si ho braly – proč jsem si radši nebrala bróm... právě Hussein. Tamní policisté ho našli asi po hodině v příhraničn­ím městečku Furth im Wald, když se snažil schovat v křoví. Našli u něj 1 600 eur, asi 43 tisíc korun.

Šéf nočního podniku zloděje policistům přesně popsal. „Vizáží cizinec s lehkým vousem, měl vestu s kapucí. Všichni tři u baru byli snědí,“lovil v paměti včera provozovat­el podniku, co viděl na videu z baru.

Soud chtěl vyslechnou­t i oba Husseinovy společníky z noční akce ve Folmavě. Předvolání z německého tábora se však vrátilo jako nedoručite­lné. „Požádáme o prověření, jestli se ještě zdržují v Německu,“zdůvodnil soudce, proč soud bude pokračovat v létě.

 ?? Foto: Policie ČR ?? Abdullah Hussein
Foto: Policie ČR Abdullah Hussein
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia