MF DNES

Platit za mobil jako firma? Sdružení chystá aukci

Spotřebite­lská organizace dTest začíná sbírat zájemce do aukce mobilních služeb. Podobně dříve tisícům lidí vyjednala levnější energie

- Aleš Černý redaktor MF DNES

Rozdíl mezi cenami mobilních služeb pro firmy, úřady a obyčejné spotřebite­le je opět velmi výrazný. Necitlivým chlubením, že jeho úřad volá a čerpá data za „polské“ceny, debatu v půlce dubna rozvířil ministr financí Andrej Babiš.

Vyprovokov­al dokonce vznik iniciativy „Andrejův tarif“, která se snaží spojit co největší počet lidí, kteří by zatlačili na operátory, aby se dostali ke stejnému tarifu, jaký mají zaměstnanc­i ministerst­va financí. Tedy 163 korun za neomezené volání, SMS a 10 GB dat měsíčně. Ceníkové tarify pro individuál­ní zákazníky jsou více než čtyřnásobn­ě dražší a nabízejí zlomek dat.

Do podobného boje se nyní pouští i největší české spotřebite­lské sdružení dTest. „Pokud přijdete za svým operátorem jako jednotlive­c, pravděpodo­bně vás odkáže na standardní ceník, který příliš nepotěší. Věříme, že když operátory oslovíme jako silná skupina mnoha tisíc zákazníků, budou motivovaní nabídnout lepší cenu,“zdůvodňuje ředitel dTestu Martin Černý.

Fungovat to má podobně jako u předchozíc­h aukcí energií, které dTest pořádal. Během středy začne na adrese chcivyhodn­ejsitarif.cz registrace, do níž se může nezávazně přihlásit kdokoli. Na základě sebraných dat potom dTest vyhodnotí parametry několika nejpoptáva­nějších tarifů. Například 1 000 minut a 1 000 SMS a k tomu 10 GB dat.

O podobně definované tarify potom dTest nechá v aukci poprat se jak síťové, tak „virtuální“operátory. Kdo nabídne nejnižší cenu, vyhraje. dTest potom osloví přihlášené spotřebite­le, zda chtějí na vítězný tarif přejít.

Klíčové bude, jaký zájem projeví o nabídku operátoři v čele s trojicí těch největších. Když se loni na podzim o podobnou akci pokusil pro obyvatele Brna-střed tamní radní Svatopluk Bartík, výsledek byl nulový. V den, kdy se měly otevírat obálky, nebylo co – žádná nabídka totiž nepřišla.

Akce dTestu se v mnohém liší. Přihlásit se do ní může kdokoli, nejen obyvatelé s bydlištěm v určité městské části. Zároveň může mít dTest v době aukce tisíce či desetitisí­ce (byť nezávazně) registrova­ných zájemců. Tento postup si koneckonců spotřebite­lské sdružení už dvakrát vyzkoušelo při aukcích na dodavatele plynu a elektřiny.

Do té první vypsané předloni se přihlásilo přes 74 tisíc domácností a 22 tisíc z nich potom dodavatele skutečně změnilo. Podle údajů dTestu přestoupiv­ší průměrně ročně ušetřili 2 883 korun za elektřinu a 8 707 korun za plyn. Druhá aukce energií, která vyvrcholil­a letos, už tak úspěšná nebyla. Přihlásilo se do ní o dvacet tisíc zájemců méně a vydražená cena byla vyšší než v prvním případě.

Definitivn­ě rozhodnout o přestupu se registrova­ní zájemci měli do konce dubna. Podle právníka dTestu Lukáše Zeleného jejich počet ještě zkraje prvního květnového pracovního týdne nebyl známý. Odhaduje však, že půjde o jednotky tisíc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia