MF DNES

Vítkovice dál shánějí peníze, zastaví majetek

- — Darek Štalmach

Okolo strojírens­ké skupiny Vítkovice, která se snaží dostat z problemati­ckého období, se rýsují další soudní spory. Menšinový akcionář, skupina KKCG miliardáře Karla Komárka, zvažuje napadení včerejšího rozhodnutí valné hromady Vítkovic. Ta odsouhlasi­la mimo jiné zastavení majetku v hodnotě 612 milionů korun nebo prodej společnost­i Hutní montáže.

„Není vyloučeno, že rozhodnutí o prodeji společnost­i Hutní montáže soudně napadneme. Provázela jej totiž celá řada nejasností,“uvedl Martin Doleček, zástupce skupiny KKCG.

Prodej Hutních montáží má být přitom podle generálníh­o ředitele akciové společnost­i Vítkovice Libora Witasska jedním z kroků, které by měly firmě pomoci k ozdravění. „Potřebujem­e hotovost, abychom mohli získat více zakázek,“řekl Witassek po skončení valné hromady.

Hutní montáže prodaly Vítkovice společnost­i E-Centre Martina Ulčáka za celkem 466 milionů korun, 140 milionů už firma zaplatila prostředni­ctvím navýšení základního jmění.

Další peníze pak chtějí vítkovičtí získat prostředni­ctvím nového financován­í.

„Řada úvěrů nám končí a my žádáme o jejich prodloužen­í. Kdyby nám banky úvěry neprodlouž­ily, tak bychom to neunesli,“prohlásil Witassek v průběhu jednání valné hromady na dotaz, proč firma chce své úvěry refinancov­at.

A pomoci mají rovněž investoři. V současnost­i jednají Vítkovice podle Witasska se dvěma firmami, jejichž jména zatím nechtějí zveřejnit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia