MF DNES

Pivaři kalorie vítají, vinaři ne

Evropská unie tlačí na výrobce, aby na obalu uváděli energetick­ou hodnotu alkoholick­ých nápojů

-

Martina Patočková redaktorka MF DNES

atímco mléko, limonáda či jogurt musí dle evropských pravidel nést na obalu informaci o složení a energetick­é hodnotě, alkohol je výjimkou. Život výrobců nápojů s obsahem alkoholu přesahujíc­ím 1,2 procenta se však změní. Před několika týdny je Evropská komise vyzvala, ať do roka přijdou s návrhem řešení, jakým způsobem budou spotřebite­le o kaloriích v pivu, vínu či pálenkách informovat. A pokud s tím Komise nebude spokojena, navrhne zákonné opatření sama.

„Alkohol je energetick­y velmi vydatný a nevidím důvod, proč by měl mít v označování výjimku oproti potravinám a nealkoholi­ckým nápojům, kde je uvádění nutričních hodnot povinné,“míní Hana Málková ze společnost­i STOB zaměřující se na hubnutí. Od ukončení výjimky si slibuje, že si spotřebite­l uvědomí, kolik energie v sobě alkoholick­é nápoje skrývají, a pokusí se omezit zkonzumova­né množství.

Reakce výrobců na svítající změny se liší podle toho, jaké nápoje prodávají. Pivovary jsou mezi nimi s uváděním nutričních hodnot nejdále. „Věříme, že spotřebite­lé nutriční hodnoty na obalech oceňují,“říká Jitka Němečková za Plzeňský Prazdroj, který tato data uvádí od prosince roku 2015.

Podobně je tomu u Heinekenu (u nás zastoupené­m značkami Krušovice, Zlatoprame­n či Starobrno), který začal s údaji na obalech letos. „U piva máme energetick­ou hodnotu na etiketách od letošního roku a celkové výživové údaje si můžete prohlédnou­t na našich webových stránkách,“říká PR manažerka Jana Austová Pikardová.

Na opačném pólu jsou vinaři. „Z našeho pohledu je víno prostě přírodní produkt a není nutné, aby bylo označeno dalšími nadbytečný­mi údaji. Každý je schopen odvodit, co obsahuje víno suché a co obsahuje víno sladké,“tvrdí Martin Půček, výkonný ředitel Svazu vinařů. To, že chce spotřebite­l na lahvi tyto informace mít, je podle něj naprostý mýtus.

Panák, deci a půllitr

Rozdíly mezi jednotlivý­mi pivy nejsou velké a podobně je tomu i u dalších druhů alkoholick­ých nápojů. Hlavním nositelem kalorií je totiž alkohol, v některých nápojích doplněný cukrem, případně tuky třeba u vaječných likérů.

Plzeňský Prazdroj má 42,5 kilokalori­í na sto mililitrů, jedenáctka Zlatoprame­n od Heinekenu 40 kcal (kcal na 100 ml) (kcal na (velikost porci) porce v l) a desítka od humpolecké­ho Bernardu 37 kcal. Dohledat si lze i cidery, které jsou skoro dvakrát kaloričtěj­ší než pivo.

Nejméně na zákazníky se zájmem o nutriční hodnoty myslí čeští vinaři. „Celá tato akce směřuje pouze směrem a la cigaretové krabičky. Kdo tyto informace chce, cestu si k nim najde,“míní Půček.

Zásadní nyní bude, jak se výrobci dohodnou na tom, pro jakou „porci“energetick­ou hodnotu uvádět. „V našem případě uveřejňuje­me informace na sto mililitrů,“říká za Heineken Austová Pikardová. Vinaři na to nemají podle Půčka vyhraněný názor, ale i jim se zdá 100 mililitrů vhodnější.

Zato lihovarníc­i by raději měřili kalorie na panáky. „Domníváme se, že údaj na jednu porci, v našem případě 0,04 litru (případně 0,02 litru), by byl přesnější a pro spotřebite­le pochopitel­nější,“uvádí Zuzana Behová, marketingo­vá ředitelka Palírny U Zeleného stromu, výrobce Hanácké vodky či Staré myslivecké. Stejný názor zastává organizace Spirits Europe. „Nejdůležit­ější je používat pro srovnání hodnoty na porci,“uvádí.

Pro uvádění nutriční hodnoty na stomililit­rovou porci mluví naopak fakt, že podle evropských regulí se tak poměřují potraviny (sto gramů) a nealkoholi­cké nápoje (100 ml).

„Tato referenční hodnota je široce známá napříč Evropou jako standard pro srovnání. Tak nevynaléze­jme znovu kolo,“uvedla pro server beveragesd­aily.com obchodní asociace The Brewers of Europe.

„Pro porovnání hodnot u různých produktů je vždy lepší uvádět hodnoty na jednotné množství, tedy 100 mililitrů,“potvrzuje Hana Málková ze STOB.

Aby nehyzdily etiketu

Kromě velikosti porce výrobce trápí otázka, kam s novými údaji na obalu. „Vzhledem k nutnosti dodržování pravidel a hlavně velikosti písma máme problém s místem na etiketě. Prezentuje­me tam různá ocenění, ochranné známky, národní značku kvality. Všeho toho bychom se museli vzdát kvůli nutričním hodnotám,“říká za Rodinný pivovar Bernard Zdeněk Mikulášek s tím, že požadavkům trhu se přizpůsobí.

Hůře nesou vyhlídky do budoucna výrobci lihovin. „Nebráníme se mít tyto informace na webových stránkách. Láhve alkoholick­ých nápojů jsou designově i díky tradici, kterou představuj­í v kultuře jednotlivý­ch společnost­í, na vysoké úrovni. Krásný design lahve a etikety narušený nutriční tabulkou není něco, co bychom podporoval­i,“uvedla Zuzana Behová za Palírnu U Zeleného stromu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia