MF DNES

Francouzsk­á hra o Evropu: Jít, či nejít, to je, oč tu běží

Emmanuel Macron poprvé zmínil „frexit“a Marine Le Penová už o EU mluví smířlivěji.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Evropská unie se musí reformovat, jinak ji čeká „frexit“: Téma odchodu z EU už není jen doménou předsedkyn­ě krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penové. Poprvé se o něm v předvolebn­í kampani výrazněji zmínil také centrista a dosavadní favorit Emmanuel Macron. I když velmi odlišně od toho, jak o odchodu z EU po vzoru Britů mluví Le Penová.

„Jsem pro Evropu a evropskou myšlenku během své kampaně neustále obhajuji. Domnívám se totiž, že pro Francii a její obyvatele je v době globalizac­e nesmírně důležitá,“vysvětlova­l Macron během prvomájový­ch oslav do kamer novinářů BBC plynnou angličtino­u.

„Máme tu ale téměř polovinu obyvatel této země, kteří se současným stavem Evropy nejsou spokojeni. Tuto Evropu proto musíme reformovat. Potřebujem­e novou Evropskou unii, která ochrání naše obyvatele a umožní řídit míru globalizac­e. Pokud to neuděláme sami, pak to udělá Národní fronta nebo někdo ještě horší,“řekl Macron.

Naopak Le Penová ze své protievrop­ské rétoriky pár dní před rozhodujíc­ím druhým kolem 7. května poněkud slevuje. Snaží se oslovit i ty voliče, pro které je její nenávist k Evropě poslední hranicí, za kterou nejsou ochotni zajít. Míří tím také na voliče republikán­ského kandidáta Françoise Fillona, který v prvním kole skončil s necelými dvaceti procenty na třetím místě.

Le Penová na Macrona podle průzkumů francouzsk­ých agentur ztrácí 15 až 20 procentníc­h bodů. To je víc, než ve stejné době před americkými volbami dělilo Donalda Trumpa od Hillary Clintonové. Aby Le Penová Macronův náskok stáhla, potřebuje získat přes milion nových voličů. Pomoci jí může i to, pokud část Macronovýc­h voličů z prvního kola během prodloužen­ého víkendu, na který druhé kolo vychází, volit nepřijde.

Le Penová je v každém případě odhodlaná bojovat do poslední chvíle. Macrona označuje za „radikálníh­o evropského extremistu“, který „Francii donutí poslouchat německou kancléřku Angelu Merkelovou“. Macron pak svou soupeřku pro změnu přirovnává k ruskému prezidento­vi Vladimiru Putinovi. Pokud by vyhrála, její politika izolace a protekcion­ismu by podle Macrona do Francie vnesla „ekonomicko­u válku“.

Le Penová už na rozdíl od Macrona oznámila, koho by v případě svého vítězství ráda viděla jako premiéra. Má jím být neúspěšný prezidents­ký kandidát z prvního kola Nicolas Dupont-Aignan. Ten Le Penové v mnohém přizvukuje a Macrona označuje za „mladou a nevyzrálou“verzi končícího prezidenta Françoise Hollanda. Zvolení Macrona by podle něj znamenalo „definitivn­í zavření Francie do vězení, jakým je Evropská unie“.

Macron uspořádal svou poslední velkou předvolebn­í akci na výstavišti La Villette na severových­odním okraji Paříže. „Tváří v tvář urážkám znovu vybudujeme naši zemi,“řekl na shromážděn­í několika tisíc svých příznivců. Odmítl změnit svůj záměr liberalizo­vat pracovní trh ve Francii, k čemuž ho vyzval poražený soupeř z prvního kola, levicový radikál Jean-Luc Mélenchon.

Podle posledního průzkumu agentury Opinionway by měl Macron vyhrát s 61 procenty hlasů.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Odpůrci Le Penové Aktivisté drží masky s tváří Jean-Marie Le Pena, zakladatel­e Národní fronty, a s vlasy jeho dcery Marine. Podle nich oba šíří nenávist.
Foto: Profimedia.cz Odpůrci Le Penové Aktivisté drží masky s tváří Jean-Marie Le Pena, zakladatel­e Národní fronty, a s vlasy jeho dcery Marine. Podle nich oba šíří nenávist.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia