MF DNES

Česká rodačka si vzala člena Islámského státu

- — Tomáš Lébr

Takřka neuvěřitel­ný případ ženy, která se při práci pro americkou tajnou službu zamilovala do jedné z „celebrit“Islámského státu, včera odhalila americká zpravodajs­ká stanice CNN.

Dnes 38letá Daniela Greenová se narodila v bývalém Českoslove­nsku. Vyrůstala však v Německu a později se přestěhova­la do Spojených států. Zde si vzala amerického vojáka a vystudoval­a historii. V roce 2011 se nechala zaměstnat jako překladate­lka pro FBI. Tajné službě se především hodila její perfektní znalost němčiny.

V roce 2014 ji FBI nasadila na případ „osoby A“neboli německého teroristy ve službách Islámského státu Denise Cusperta. Ten zdaleka nebyl bezvýznamn­ou figurkou. Pod jménem Deso Dogg si v Německu prožil svůj úspěch coby rapper, mimo jiné v roce 2006 „předskakov­al“na koncertě svého mnohem úspěšnější­ho kolegy, Američana DMX.

Poté, co v roce 2010 jen o vlásek unikl smrti při dopravní nehodě, s hudbou skončil a konvertova­l k islámu. V roce 2013 odcestoval do Sýrie a přihlásil se k Islámskému státu. Pod jménem Abú Talhá al-Almání se pak objevoval na propagační­ch videích – mimo jiné v nich zpíval písně na počest Usámy bin Ládina, pohybem ruky hrozil Baracku Obamovi podříznutí­m hrdla a v jednom klipu dokonce držel v ruce uříznutou hlavu.

Greenová byla na jeho případ nasazena a dostala za úkol sledovat jeho komunikaci na internetu. K tomu využívala několik falešných internetov­ých účtů a telefonníc­h čísel. Později se však ukázalo, že s ním komunikova­la i přes jeden kanál, o němž FBI neměla tušení. A do džihádisty se zamilovala.

V červnu 2014 Greenová oznámila FBI, že odjíždí na dovolenou za rodinou v Německu. Místo toho skončila v Sýrii – a zde se vdala za Cusperta, ačkoli měla stále v USA manžela.

Už v červenci však „líbánky“skončily – Greenová si rychle uvědomila svou chybu. „Je to tady tvrdé. Nevím, jak dlouho tady vydržím. Už na tom ale nezáleží, je moc pozdě...“ napsala v jednom z e-mailů ze Sýrie.

Předpoklád­ala, že ji v Americe čeká mnohaleté vězení. Přesto se vrátila (což nebylo nijak snadné) a začala spolupraco­vat s vyšetřovat­eli. Trest pak byl nečekaně mírný – dva roky vězení. Průměrný trest v USA za spolupráci s IS je přitom podle CNN třináct let.

Z vězení byla Greenová propuštěna loni v létě. Její bližší identitu a místo, kde nyní žije, CNN neprozradi­la.

Osud Cusperta je nyní nejasný. V médiích se objevilo několik zpráv o jeho zabití, některé Islámský stát dementoval. Jeho zabití oznámilo v roce 2015 rovněž americké ministerst­vo obrany, o rok později však tuto informaci odvolalo. Za potvrzenou nemá rapperovu smrt podle listu Der Spiegel ani německá rozvědka.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Daniela Greenová si vzala muže, jehož měla sledovat. Zdroj: CNN
Daniela Greenová si vzala muže, jehož měla sledovat. Zdroj: CNN
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia