MF DNES

Čím skeptičtěj­ší Juncker, tím víc důvodů k optimismu

-

Vojtěch Varyš komentátor MF DNES

Minulý týden se uskutečnil­a „evropská večeře“za účasti britské premiérky Theresy Mayové a šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. Ukázalo se, že proběhla v mrazivé atmosféře a Juncker stále ještě nic nepochopil. Místo aby zachránil, co ještě z evropského projektu zachránit jde, ho s neuvěřitel­nou naivitou a arogantním humpoláctv­ím doráží.

Juncker se měl neveřejně vyjádřit, jak uvedla agentura Reuters, že po setkání s Mayovou je „desetkrát skeptičtěj­ší“. Když sledujeme parádní jízdu britské premiérky, která přišla k hotovému v roli nouzové náhrady za odstoupivš­ího Davida Camerona jako politička, jež se původně stavěla proti brexitu, vidíme rostoucího státníka, jenž přijal svůj úkol a každým projevem a každým krokem je pevnější v kramflecíc­h. Dá se předpoklád­at, že když Mayová věří, že brexit bude úspěchem, skutečně tomu tak bude.

Theresa Mayová nastoupila jako premiérka, kterou pověřili provedením brexitu. Ona to přijala a dělá, co je v jejích silách. To je v eurokratic­kém vidění světa nepřijatel­né. Tady se „neúspěšná referenda“opakují, dokud se voliči nerozhodno­u správně. Lidi je třeba vychovávat, poučovat, nikoli je poslouchat a naplňovat jejich zadání. Ostatně Juncker a řada dalších představit­elů Evropské unie žádné volby už léta nepodstupu­jí a voličům se tak nezodpovíd­ají.

Mayová měla Junckerovi v duchu svého politickéh­o programu říct: „Dovolte nám, aby brexit byl úspěchem.“Juncker odvětil: „Brexit nemůže být úspěšný.“

Jistě, z optiky eurokomisa­ře se zdá, že právě neúspěch brexitu, tedy pokořená a zchudlá Británie, ukáže sílu EU a vzkáže všem, kteří by to chtěli zkusit taky, ať raději drží ústa a krok. Jenomže je to přesně naopak: elegantní odchod, korektní podmínky a dobrá sousedská dohoda by daly základ nejen dalším vztahům Unie s Británií, ale především ukázaly vnitřní sílu a koherenci EU.

Jenomže právě na to představiv­ost ani politické schopnosti byrokrata Junckera nestačí. Tragédií je, že v čele Evropské komise nestojí sebevědomý, razantní a schopný politik, který plní své úkoly – tedy že EU nemá svou Mayovou. V zájmu zachování Unie nezbývá než doufat, že desetináso­bná síla skepse, jíž Juncker trpí, ho brzy dovede k demisi, aby přestal škodit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia