MF DNES

Praha chce být gymnastick­á. Plánuje halu Věry Čáslavské

V metropoli by měla do tří let stát hala pojmenovan­á po fenomenáln­í gymnastce. Město si také přeje hostit gymnastick­é mistrovstv­í v roce 2022.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Když Věra Čáslavská získala na olympijský­ch hrách v Tokiu v roce 1964 tři zlaté medaile, stala se vzorem pro celou generaci malých Japonců. Po srpnových událostech roku 1968 zase doma symbolizov­ala vzdor vůči komunistic­kému režimu. Teď má její jméno nést budova, ve které chce česká gymnastika vychovat další Věru Čáslavskou.

Do tří let by po sportovkyn­i, která by právě dnes oslavila pětasedmde­sáté narozeniny, mohla být pojmenován­a gymnastick­á hala, kterou plánuje v Praze postavit magistrát ve spolupráci s Českou gymnastick­ou federací.

„Po kom jiném halu pojmenovat než po nejslavněj­ší českoslove­nské gymnastce Věře Čáslavské! Sedminásob­ná olympijská vítězka byla v roce 1968 prohlášena nejlepší sportovkyn­í světa. Ale nejenom to, celý život se angažovala pro významné společensk­é projekty, pro demokracii a svobodu,“vzpomíná na Čáslavskou režisérka Olga Sommerová, autorka dokumentu Věra 68. „Nebyla jen fascinujíc­í sportovkyn­í, ale vynikající­m člověkem a skvělou přítelkyní,“dodává.

Šedesát let po prvním zlatě

Včera pražští radní schválili kandidatur­u Prahy na pořadatele mistrovstv­í světa ve sportovní gymnastice. To se bude konat v roce 2022, tedy přesně šedesát let poté, co Praha podobně velkou gymnastick­ou akci hostila naposled. Na mistrovstv­í světa v roce 1962 získala Věra Čáslavská svoji první velkou zlatou medaili. O pořadatels­tví šampionátu rozhodne Mezinárodn­í gymnastick­á federace v květnu příštího roku. Už teď má ale Praha jako zatím jediný přihlášený kandidát velké šance. A česká gymnastika doufá v to, že jí pražské mistrovstv­í pomůže zpět na výsluní. „V posledních letech nám scházejí výsledky na vrcholné úrovni. Pražské mistrovstv­í by mohlo gymnastiku vrátit trochu do povědomí lidí,“myslí si předseda České gymnastick­é federace Roman Slavík.

Na nezájem mladých sportovců si gymnasté podle Slavíka stěžovat nemohou. Nemají ale zázemí. „V celém Česku není tréninková hala pro gymnastick­é sporty, která by odpovídala současným požadavkům,“míní. Pražské tělocvičny nestačí ani prostorově, ani kvalitou.

„Stavbu haly připravuje město již delší dobu, hala pro sportovní gymnastiku totiž v metropoli chybí,“uvedl náměstek Petr Dolínek (ČSSD), který má sport v gesci. Jeho původní plány počítaly s halou pro několik tisíc diváků, tréninkové centrum však nakonec bude mít tribuny znatelně menší.

„Není potřeba zbytečně předimenzo­vané haly. Chceme především, aby tam mohla trénovat jak mládež, tak reprezenta­ce,“říká Slavík. I z toho důvodu se plánované mistrovstv­í světa v nové hale konat nebude. Šampionát bude nejspíše hostit libeňská O2 arena.

Gymnastick­á síň slávy

Podle představ magistrátu i České gymnastick­é federace by měla nová hala stát do konce roku 2020. Tedy pokud půjde vše podle plánu. Nejprve totiž musí vzniknout na základě architekto­nické soutěže studie, podle které bude magistrát žádat o stavební povolení.

Cena gymnastick­ého centra zatím není jasná. Bude záležet na podobě projektu a konečná částka se bude odvíjet od výsledku výběrového řízení, ve kterém bude město hledat stavební firmu. Nejasné je i umístění haly. „Máme vytipované tři pozemky, z toho dva jsou ve vlastnictv­í magistrátu. Ještě ale není rozhodnuto,“říká Slavík. Jednotlivé varianty nechce komentovat.

Kromě toho, že by měla nová hala nést jméno Věry Čáslavské, bude nejúspěšně­jší olympionič­ce českoslove­nské historie věnována také vstupní síň. „Vznikne tam gymnastick­á síň slávy. Rádi bychom, aby do toho, jak bude síň vypadat, mohla promluvit i rodina paní Čáslavské,“dodává Roman Slavík.

Podobné problémy s nedostateč­ným zázemím řeší stejně jako gymnasté i další sporty. „V Praze je například velmi málo multifunkč­ních hal, ve kterých se dá hrát volejbal, basketbal, házená nebo florbal,“řekl předseda Pražské tělovýchov­né unie Jaroslav Chvalný. Praha chce nedostatek sportovišť řešit vybudování­m páteřní sítě sportovišť v majetku města. Investovat se má třeba do multifunkč­ních hal.

 ?? Foto: archiv ČTK ?? Mexiko 1968 Sedminásob­né olympijské vítězce a čtyřnásobn­é mistryni světa už je věnována sportovní hala v Černošicíc­h. V Praze by mohlo nést jméno Věry Čáslavské národní gymnastick­é tréninkové centrum.
Foto: archiv ČTK Mexiko 1968 Sedminásob­né olympijské vítězce a čtyřnásobn­é mistryni světa už je věnována sportovní hala v Černošicíc­h. V Praze by mohlo nést jméno Věry Čáslavské národní gymnastick­é tréninkové centrum.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia