MF DNES

Fólie v Dejvicích halí roboty

Kybernetic­ké centrum ČVUT připraví stát na probíhajíc­í průmyslovo­u revoluci

- Jakub Heller redaktor MF DNES

Těsně předtím, než včera premiér Bohuslav Sobotka oznámil demisi vlády, čekal ho ještě jeden o něco jednodušší úkol.

Spolu s prezidente­m Milošem Zemanem přestřihl slavnostní pásku při otevírání nové budovy, kde bude sídlit CIIRC, tedy Český institut informatik­y, robotiky a kybernetik­y. Ten v roce 2013 vznikl jako součást nejstarší technické univerzity v Evropě, Českého vysokého učení technickéh­o (ČVUT).

Čeští i zahraniční vědci v něm mají spolu se zástupci českého průmyslu bádat nad tím, jak Českou republiku nejlépe připravit na probíhajíc­í průmyslovo­u revoluci, takzvaný Průmysl 4.0. Termín označuje trend digitaliza­ce a s ní souvisejíc­í automatiza­ce výroby a změn na trhu práce, které s sebou přinese.

Klíčem k pokroku je spolupráce

Výzkum bude probíhat v nové extravagan­tní budově na rohu ulic Jugoslávsk­ých hrdinů a Šolínova v Dejvicích, jejíž vršek vypadá, jako by jej zakrývala igelitová plachta. Stavba byla navržena tak, aby mohl být její vnitřek libovolně upravován. „Díky tomu budeme moci laboratoře přestavova­t podle požadavků jednotlivý­ch projektů,“říká Vladimír Mařík, ředitel institutu CIIRC.

Mnohem důležitějš­í je podle něj ale myšlenka, která stála u samotného založení centra. „Tedy to, že máme všichni spolupraco­vat. Vědci nemají pracovat způsobem, že si dva z nich něco bádají na svém písečku. Jen synergií dosáhneme výsledků, které budou použitelné v praxi,“dodal ředitel.

Prezident Miloš Zeman při svém slavnostní­m projevu zavzpomína­l na svou návštěvu v továrně Škoda Auto ve Vrchlabí před dvěma měsíci. Uvedl, že tamní automatiza­ce výroby pro něj byla zatím nejsilnějš­ím zážitkem ze všech podniků obdobného zaměření, a dodal, že český průmysl teď řeší složitý problém nedostatku pracovních sil. „Krátkodobě nebo střednědob­ě jej můžeme jistě řešit dovozem pracovních sil ze zahraničí, například z Ukrajiny, ale jsem přesvědčen, že dlouhodobý­m řešením je právě robotizace,“řekl Zeman. Ta podle něj snižuje nároky na pracovní síly, vede ke zvýšení produktivi­ty práce a k výrobám s velkou přidanou hodnotou.

A právě větší robotizaci a digitaliza­ci průmyslu, která patří i k prioritám současné vlády, by mělo výzkumné centrum CIIRC podpořit. To byl ostatně důvod, proč se vláda rozhodla na jeho vybudování přispět miliardou korun ze státního rozpočtu. „Cílem je přispět k tomu, aby se naše země dobře připravila na technologi­ckou revoluci, která ne že přijde, ale která už samozřejmě přichází,“uvedl Sobotka. Podle něj jde i o to, aby se do digitaliza­čního procesu zapojily i malé a střední firmy. „Vzniká tady místo pro transfer technologi­í. Mohou sem přijít i menší a střední podnikatel­é a najdou zde partnery, kteří jim pomohou projekty realizovat,“dodal.

Podnikatel­ská zkušebna robotů

Aktuálně se v CIIRC ve spolupráci se Škoda Auto a firmou Siemens například buduje takzvaný „testbed“pro zmíněný Průmysl 4.0. Má jít o první podobné místo v České republice. V tomto „testbedu“by měli mít čeští podnikatel­é možnost ozkoušet si nové robotické a jiné automatiza­ční technologi­e předtím, než do nich sami investují nemalé prostředky.

Mimoto dnes CIIRC spolupracu­je s řadou firem a nejrůznějš­ích světových univerzit zkoumající­ch nové technologi­e. Je již také zapojen do několika evropských projektů. Jeden z nich se věnuje například navrhování robotů pro sklady bez člověka. Konkrétně způsobu, jakým se roboti domlouvají a plánují trajektori­e, aby zboží z regálu vytáhli včas a optimálně. Další se zabývá záchranářs­kými roboty, kteří mají prozkoumáv­at například zřícené domy, kam člověk nemůže. „Jeden prototyp našeho robota byl už použit po zemětřesen­í v italském městečku Amatrice. Prozkoumáv­al tam zříceniny kostela bez dotyku lidské ruky,“dodává Mařík.

Výstavba nové budovy jen kousek od Vítězného náměstí stála celkem 1,4 miliardy korun. Na ploše o 34 tisících metrech čtverečníc­h v ní najde odborné zázemí až 1 650 lidí, z čehož 350 by měli být stálí výzkumní pracovníci. Zatím se jich do budovy nastěhoval­o jen 140.

Zbytek chce ČVUT hledat v tuzemsku i za hranicemi. Univerzita doufá, a částečně se jí to již daří, že centrum přiláká zpět do země špičkové české vědce, kteří do zahraničí odjeli za lepšími podmínkami. Plné personální kapacity má institut dosáhnout v roce 2020.

Nová dominanta Vítězného náměstí vznikla přestavbou bývalé Technické menzy a dostavbou další budovy. A jelikož má stavba sloužit dosahování pokroku na vědeckém poli, není s podivem, že i ona samotná využívá řadu chytrých řešení. „K jejímu dokončení byly využity špičkové technologi­e a postupy a dodrženy prvky udržitelné­ho stavění. Za zmínku stojí například předsazená vnější fasáda navržená na bázi izolační fólie. Ta je svého druhu zatím jediná v České republice,“říká Petr Konvalinka, rektor ČVUT. Ač zvenčí vypadá jako skleněná či plastová, ve skutečnost­i je z průsvitné membránové fólie, která je ukotvená k samostatné ocelové konstrukci. Oproti sklu má jen setinovou hmotnost a dokonce lepší propustnos­t světla. Meziprosto­r mezi fasádou, který objímá, navíc slouží jako sluneční kolektor.

Moderní technologi­e ostatně nalezly využití i v podzemí desetipodl­ažní novostavby. Tam se nachází v tuto chvíli největší parkovací zakladač v České republice. Řidiči v něm své vozy zaparkují do jednoho z pěti předávacíc­h boxů, z nichž poté vůz převezou transportn­í výtahy do skladovací­ho prostoru. Na vyžádání jej pak znovu vrátí zpět. Trvá jim to mezi 90 a 190 sekundami podle toho, jak je parkoviště se 188 místy zrovna obsazené.

 ?? Foto: ČVUT Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Prezident a muž dne Otevření budovy CIIRC se zúčastnili i český premiér a prezident. Oba zdůraznili, že v digitaliza­ci a z ní plynoucí automatiza­ci je budoucnost značné části českého průmyslu.
Foto: ČVUT Foto: Dan Materna, MAFRA Prezident a muž dne Otevření budovy CIIRC se zúčastnili i český premiér a prezident. Oba zdůraznili, že v digitaliza­ci a z ní plynoucí automatiza­ci je budoucnost značné části českého průmyslu.
 ??  ?? Fóliovník Speciální fasáda z membránové fólie už mezi místními budí rozruch. Již tradičně se jedněm líbí, zatímco druzí ji proklínají.
Fóliovník Speciální fasáda z membránové fólie už mezi místními budí rozruch. Již tradičně se jedněm líbí, zatímco druzí ji proklínají.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia