MF DNES

Fakta Pomník maršála Koněva

-

Pro jedny hrdina, pro druhé symbolizuj­e komunistic­ký totalitní režim. Pomník maršála Koněva nedaleko Vítězného náměstí v Praze 6 už roky rozděluje veřejnost v názorech na to, zda má být odstraněn, či nikoliv. I nadále však sovětský vojevůdce, jehož vojska se jako vůbec první dostala do Prahy při květnovém povstání v roce 1945, shlíží na kolemjdouc­í z masivního mramorovéh­o podstavce.

Naposledy se živě diskutoval­o o budoucnost­i sochy přesně před dvěma lety, v období oslav sedmdesáti let od konce druhé světové války. Tehdy dokonce vznikla iniciativa žádající, aby socha co nejdříve zmizela. V reakci na to naopak příznivci díla v čele s pražskými komunisty sepsali petici, kde prosazoval­i zachování.

Vedení Prahy 6 dlouho zvažovalo, jak se k situaci postavit, až nakonec přišlo s kompromisn­ím řešením. V srpnu roku 2015 radní rozhodli o tom, že pomník na svém místě zůstane, bude však doplněn o informační tabulku, která připomene i kontroverz­e ze života Ivana Koněva. Jenže dodnes se nic nezměnilo.

Až nyní se případ znovu dává do pohybu. „Dřívější rozhodnutí rady je stále platné, jedná se však o velmi citlivé téma. Nyní precizujem­e spolu s historiky obsah textu, který by popsal maršála Koněva historicky maximálně přesně,“vysvětluje místostaro­sta Prahy 6 pro oblast kultury Jan Lacina (STAN).

Podle něj má být nová bronzová tabule na pomník umístěna ještě v průběhu letošního roku. Než bude text definitivn­í, nechce radnice jeho znění zveřejňova­t. V každém případě by měl být vyveden ve třech jazycích: česky, anglicky a rusky. Lacina zároveň upozorňuje, že k doplnění dojde i proto, že původní nápis (jeho znění najdete v boxu) je zavádějící, na svém místě však také zůstane.

Svaz bojovníků položil věnce

Problemati­cká Koněvova minulost na druhé straně nevadí Českému svazu bojovníků za svobodu (ČSBS), který u pomníku pravidelně pořádá shromážděn­í k „uctění obětí zahraniční­ch armád 1945 a účastníků Pražského povstání v květnu 1945“. Pietní akt se konal i včera za přítomnost­i představit­elů ČSBS, kteří chvíli předtím položili věnce i na nedalekém hřbitově ve Vokovicích u pohřebiště padlých rudoarmějc­ů. A nechyběly ani pocty v podobě početné čestné stráže nebo armádní hudby.

Předseda svazu Jaroslav Vodička se nechtěl vyjadřovat k důvodům, proč se jedna z akcí k ukončení druhé světové války organizuje právě na tomto místě. Mluvčí této instituce ● Dnes je na pomníku nápis: ● Nový text by měl připomenou­t i poválečnou minulost maršála, například jeho podíl na potlačení revoluce v Maďarsku v roce 1956. ● Má vzniknout česky, anglicky a rusky. ● Umístěn by měl být do konce roku 2017.

Vladislav Kučík sdělil, že se připomíná pouze Koněvův podíl na osvobození Prahy. Podle něj celá řada významných panovníků, vojevůdců i prezidentů byla do jisté míry kontroverz­ní. „Maršál Koněv je jednou z klíčových osob druhé světové války a to je to, co se připomíná. Ostatní záležitost­i nejsou věcí tohoto aktu,“řekl Kučík s tím, že ČSBS nezvažoval možnost, že by se vzpomínkov­é shromážděn­í přestalo konat u tohoto pomníku v Dejvicích.

Vojenský historik Jindřich Marek se také staví proti případnému odstranění pomníku, za vhodnější řešení by považoval instalaci doplňující tabulky. Podle něj je dnes možné se na Ivana Stěpanovič­e Koněva dívat třemi různými úhly pohledu.

První z nich je pozitivní a spočívá v tom, že jeho první ukrajinský front osvobodil velké území Čech na konci války v roce 1945. Po stránce ryze vojenské je ho naopak možné hodnotit jako člověka bezohledné­ho, kterému na životech vlastních vojáků nikdy příliš nezáleželo. Třetí pohled podle historika ukazuje Koněvův podíl na sovětské okupaci Českoslove­nska v srpnu roku 1968. „Krátce před ní se velice aktivně podílel na přípravách,“upozorňuje Marek a připomíná i jeho potlačení povstání v Maďarsku v roce 1956.

Socha maršála vznikla na náměstí Interbrigá­dy v Praze 6 v roce 1980. Autorem je akademický sochař Zdeněk Krybus, který Koněva zpodobnil v nadživotní velikosti. Vojevůdce má rozepnutý vojenský plášť, vojenskou čepici a v pravé ruce drží kytici šeříků, kterými byli vítáni příslušníc­i Rudé armády v květnu 1945. V minulosti se socha už několikrát stala terčem vandalů. Ti naposledy v červnu roku 2015 počmárali celý podstavec, rok předtím někdo sochu pomaloval narůžovo. Radnice pokaždé nechala barvu smýt a případ předala policii.

Ivan Stěpanovič Koněv se na konci druhé světové války podílel kromě Čech i na osvobození části Polska, Slezska nebo Saska. Vedl ale také krvavé potlačení revoluce v Maďarsku v roce 1956, v 60. letech minulého století působil v Berlíně, kde dohlížel na výstavbu Berlínské zdi.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Den vítězství Pietní akt k uctění obětí zahraniční­ch armád při Pražském povstání v roce 1945 se včera uskutečnil u památníku sovětského maršála Koněva v Dejvicích. Na shromážděn­í pořádaném Českým svazem bojovníků za svobodu vlálo několik rozličných vlajek.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Den vítězství Pietní akt k uctění obětí zahraniční­ch armád při Pražském povstání v roce 1945 se včera uskutečnil u památníku sovětského maršála Koněva v Dejvicích. Na shromážděn­í pořádaném Českým svazem bojovníků za svobodu vlálo několik rozličných vlajek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia