MF DNES

Slavný čertík Cassano ho chválil. Co přesvědčí Spartu?

-

Jan Palička, David Čermák fotbaloví reportéři MF DNES

Odhodlá se Sparta? Vybere si nového trenéra v Itálii a dá mu tříletou smlouvu? Pokud ano, Andrea Stramaccio­ni tu výzvu od června bere. Svou strategii už Spartě odhalil, klubového předsedu Křetínskéh­o zaujal promyšleno­u strategií a čeká. Jaký vlastně Stramaccio­ni je? Jeho životopis není nikterak závratný, proto fanoušky překvapuje, jak na něj Sparta kápla.

„Nemůžu říct, že by byl jako trenér špatný, ale je to trochu sázka do loterie,“tvrdí novinář Gaetano Mocciaro z tuttomerca­toweb.com.

Pro pořádek: oficiálně běží Stramaccio­nimu smlouva do léta 2018 v Panathinai­kosu Atény, odkud ho v prosinci vyhodili kvůli mizerným výsledkům. Pokud nové angažmá klapne, bude muset Sparta zaplatit.

A teď k věci: jedenačtyř­icetiletý Stramaccio­ni velmi nerad experiment­uje. Má svůj systém, který preferoval v Interu Milán i v Udine, čili hru na tři obránce, pět záložníků a dva útočníky. Do Prahy by si z velké míry přivedl vlastní štáb, tudíž by potřeboval tlumočníka/y. Nejspíš by si vyžádal i nové a celkem drahé posily.

Na velkou scénu vkročil v březnu 2012, kdy narychlo střídal Claudia Ranieriho u Interu Milán. Zkušenosti měl jen od juniorů, ani profesioná­lní licenci ještě nevlastnil. Co vám to připomíná? I David Holoubek, nedávný sparťanský kouč, si potřebný certifikát teprve dodělával.

Aby té podobnosti nebylo málo, také Stramaccio­ni na první pohled zaujal. V prvním milánském derby přestřílel 4:2 konkurenčn­í AC. Sympaticky působil na novináře, byl vtipný, hovorný a bezprostře­dní. Dodnes se vypráví historka, jak na tiskové konferenci imitoval slavného útočníka Antonia Cassana, který tehdy hrál za městského rivala.

Potkali se v tunelu při odchodu z derby a Cassano mladého kouče nadšeně chválil za odvahu: „Strama! Strama! Bene, bene, bene.“Aby nedošlo k omylu, Strama je zkrácenina příjmení, teprve slovíčka

Čas obrousil hrany, Šádek odpustil a Vrba je Plzni stále blíž. Ale ještě ne úplně. Podle všeho si stále pohrává s myšlenkou, že by zkusil cizinu, kdyby v následujíc­ích dnech přiletěla dostatečně zajímavá nabídka.

Pokud ne, vstoupí podruhé do téže řeky. Bude ho studit a může mu pod nohy navalit spoustu balvanů. Napoprvé to byla ryzí fotbalová romantika, při které Vrba z odložených hráčů vytvořil úžasný tým a nezajímavý klub proměnil v krásnou královnu Viktorii. Kdo by si nepamatova­l skvostnou formu Horvátha, Koláře, Čišovského, Petržely, Limberskéh­o, Pilaře, Jiráčka, Bakoše nebo Rajtorala.

Několik hráčů stále v Plzni působí, ale prakticky by se Vrba vrátil do úplně do jiného světa.

Horváth by mu mohl dělat asistenta, Kolář je bez angažmá, Čišovský trpí nevyléčite­lnou nemocí, Jiráček hraje za Jablonec, Pilař je po několika operacích kolena, Rajtoral si minulou neděli vzal život.

Romantika vyprchala, ze sympatické královny je nesmlouvav­ý dravec, který bere jen tituly. A jasným letním cílem bude postup minimálně do Evropské ligy.

I trenér Vrba se podstatně změnil. Je daleko vyhraněněj­ší než dřív, ostražitěj­ší a vůči veřejnosti uzavřenějš­í. Loni ho citelně zasáhla kritika po nepovedené­m Euru ve Francii. Následný odchod do ruské Machačkaly pak mnozí fanoušci považovali za zradu.

Mimochodem, pokud znovu rozepíše plzeňskou kapitolu, chce mít při ruce asistenta Dušana Fitzela, kterého si vzal už do Machačkaly.

Tak co, vyjde pokus číslo 2? bene jsou kompliment­y. Před novináři pak Stramaccio­ni gestikulov­al divoce jako čertík Cassano. „Ukázal se jako showman, bylo to oživení,“vzpomíná reportér Mocciaro.

Stramaccio­ni sice dostudoval licenci, jenže Inter se plácal v bídě. Deváté místo znamenalo trenérův konec. Následoval­a štace v Udine, kde Stramaccio­nimu dali za úkol, aby zachránil ligu a dával co nejvíc šanci mladým hráčům. I českého záložníka Jankta měl tehdy v širším kádru. Ligu zachránil jen tak tak a druhý úkol nesplnil. Udine nudilo, mělo výrazně pasivní skóre a hrozivých 17 porážek.

O výbuchu v horkých Aténách už řeč byla.

Tak jak se rozhodne Sparta?

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Nástupce Petra Rady? Fotbalovou Spartu by po sezoně mohl převzít italský trenér Andrea Stramaccio­ni.
Foto: Profimedia.cz Nástupce Petra Rady? Fotbalovou Spartu by po sezoně mohl převzít italský trenér Andrea Stramaccio­ni.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia